Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

CFA Bellavista, 20 anys acompanyant en la formació de persones adultes

10/10/2022

Entrevistem Pilar Mateo, directora del CFA Bellavista

El Centre de Formació de Persones Adultes Bellavista (CFA), està situat al número 37 del carrer Rosselló. Des d'allà es dona resposta a les necessitats educatives de les persones que per raons diverses no van poder en el seu moment acabar l'educació obligatòria o tenen necessitat d'ampliar o d'actualitzar coneixements en idiomes i/o tecnològics. El centre ofereix cursos de català, de castellà i d'anglès en diversos nivells; de competències tecnològiques i preparació per cursar l'ESO o accedir a un Cicle de Grau Superior.

La història d'aquest servei es remunta a l'any 2002 quan comença la seva activitat, primer ubicat al carrer Barcelona. L'any 2003 es trasllada a la seva ubicació actual, a la planta baixa de l'edifici que durant molts anys va ser l'escola d'educació primària Bellavista. En aquell moment, el CFA comptava amb 2 docents. Ara, ja en té 4. Tot i que aquest servei porta en funcionament 20 anys, no va ser fins fa 12 que va ser reconegut oficialment com a centre de formació de persones adultes, entrant a formar part del catàleg de centres reconeguts per la Generalitat de Catalunya.

Entrevista amb Pilar Mateo, directora del CFA Bellavista

D'on li ve la vocació per l'educació?
Vaig estudiar a la Universitat de Barcelona Ciències Químiques i durant els meus estudis vaig donar classes. Més tard vaig tenir el meu primer contacte amb el món de l’educació en un centre de formació de persones adultes de Barcelona, on estudiava la meva mare. Aquest fet em va obrir un nou camí professional cap a l’educació i en conservo un molt bon record.

Com és treballar en la formació de persones adultes? Quins aspectes destacaria i per què li agrada?
Obrir cada matí el centre educatiu i atendre les necessitats de les persones que volen formar-se, orientar-les cap a un itinerari formatiu personalitzat. Després sentir que han millorat la seva situació personal, que han fet noves amistats i que tenen ganes de tornar-hi. I, d’altra banda, entrar cada dia a l’aula, transmetre nous coneixements, desvetllar cert interès per noves matèries, es converteix en un repte diari.

L'oferta de formació per a persones adultes és suficient? Què hi troba a faltar? Si és que hi falta res…
L’oferta formativa actual està ajustada a la plantilla del centre. Amb un equip de quatre docents i una persona d’administració a mitja jornada vam atendre el curs passat més de 270 estudiants dels diferents ensenyaments. Podríem ampliar l’oferta formativa i franja horària si ens augmentessin els recursos humans. Tot i això, tenim una àmplia oferta a la ciutat que es podria ampliar fent més cursos de COMPETIC i de llengües.

Com convenceria una persona adulta per a què tornés a estudiar?
Els centres de formació de persones adultes han canviat molt, la tipologia d’alumnat és molt diversa i, per tant, jo li diria que provés una classe. Li diria: fes-ho! A més a més, la conduiria cap a la reflexió, com per exemple: Quines necessitats de millora personal tens? I professionals? Quins nous coneixements vols adquirir? Quina és la teva disponibilitat horària? Jo tinc una preocupació i és que en un món cada vegada més digital, hi ha un nombre elevat de persones amb un nivell molt baix de competència digital.

Què fan de diferent al CFA respecte a altres centres? Què en destacaria?
Els centres de formació d’adults de Catalunya oferim ensenyaments reglats segons ens determinen els currículums del Departament d’Educació i fem certificacions oficials en acabar el curs i superar les proves. Al CFA Bellavista, a més a més, fem una orientació i acompanyament personalitzat des del primer dia i flexibilitzem els cursos en funció de les necessitats individuals, per això hem obert cursos semipresencials en alguns dels nostres ensenyaments. La semipresencialitat també ens obre a alumnes de la resta de la comarca i més enllà.

Arxivat a: Educació
Sortida al supercomputador de Barcelona
Dia de la Dona
Conferència Lletres a les Aules
Pilar Mateo a la porta del CFA Bellavista
Darrera actualització d’aquest contingut: 01/03/2024 a les 14:36h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)