Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Activat el nivell 3 del Pla Alfa per risc d'incendis a les Franqueses

15/07/2022

Se suspèn l'activitat agrícola entre les 12 i les 18 h i totes les activitats en àrees forestals

Protecció Civil de la Generalitat manté activat el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per Onada de calor i activa en alerta el Pla d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) a les Franqueses i a 274 municipis més de tot el territori català davant les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar.

Segons les previsions meteorològiques, avui divendres i durant el cap de setmana s’han d’intensificar les temperatures màximes extremes de manera generalitzada arreu del territori. Les temperatures mínimes es preveuen també elevades, entre 20 i 25ºC, durant les nits i matinades. A més, la sequera serà accentuada atès que no s’esperen pluges els propers dies i la humitat relativa serà baixa a tots els nivells, menys a la línia de costa on la xafogor serà important. Hi haurà vent de marinada de component sud a les hores centrals del dia amb ratxes màximes de 40-50 km/h.

La Direcció General d’Agents Rurals ha elevat el Pla Alfa de nivell 3 per a 275 municipis de 20 comarques, i preveu l’accés restringit a 9 massissos: Montgrí, Cap de Creus, l’Albera, les Gavarres, Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies, Baronia de Rialp, Montserrat i Sant Llorenç del Munt i Ubach.

Davant d’aquest escenari, es considera necessari establir algunes mesures i recomanacions que ajudin a evitar els efectes de l’onada de calor i l’alt risc d’incendis forestals en els municipis que es troben en nivell 3 del Pla Alfa:

  • Se suspenen les activitats d’educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva i les activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural, si no es poden traslladar a en algun nucli habitat o població.
  • Se restringeixen les activitats dels casals, colònies i estades esportives a l’entorn immediat de les edificacions on es dormi.
  • Se suspèn l’activitat agrícola amb ús de maquinària entre les 12 i les 18 hores. S’exceptua la recollida de fruita i productes hortícoles, la sega de l’alfals, llaurar els camps de rostolls i el conreu d’arròs.
  • Se suspenen les obres, no autoritzades expressament pel Servei Català de Trànsit, a la xarxa interurbana inclosa la sega de cunetes.
  • Es restringeix l’ús d’eines (bufadors, serres radials, ...) a menys de 500 metres de la zona forestal i a menys de 50 de terrenys agrícoles. Si per motius de força major s’han d’utilitzar cal que sigui comunicat a agents rurals per establir mesures de seguretat.
  • Es limita la circulació motoritzada en el medi natural (s’exceptuen residents i activitats que per la seva naturalesa siguin inajornables).

Aquestes mesures seran vigents des de les 00.00 hores de demà divendres dia 15 de juliol fins les 00.00 hores de dimarts dia 19, excepte les dues primeres relatives a activitats de lleure i esportives que seran vigents a partir de les 12 hores de demà divendres amb la mateixa finalització. En el marc del Pla d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) es farà seguiment de la situació durant tot el cap de setmana i dilluns es valorarà si és necessari establir aquestes o altres mesures a partir de llavors.

Es recomana a totes les persones que resideixen o transiten per Catalunya l’aplicació d’aquestes mesures arreu del territori. Cal tenir en compte que la situació de perill es produeix a les portes del cap de setmana i afecta especialment zones turístiques i de segones residències. Per aquest motiu, Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania en general que extremin les precaucions per evitar el risc d’incendi forestal:

  • Cal recordar la prohibició d’encendre foc i de fer llançament de coets, altres artefactes pirotècnics voladors i qualsevol element de foc que es pugui enlairar.
  • No llençar burilles.
  • És molt importat trucar al 112 si es veu una columna de fum.

També, atesa la situació d’onada de calor persistent que continua, i que ha fet que el Departament de Salut tingui activat el protocol POCS en fase 2 per fer seguiment dels efectes d’aquesta calor sobretot en les persones més vulnerables, des de Protecció Civil es vol posar èmfasi en els consells d’autoprotecció a la ciutadania i les recomanacions següents:

  • Consells davant la calor
  • Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.
  • Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina.
  • Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
  • Igualment és molt recomanable que si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
  • Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
  • Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
  • Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades. Recordeu mantenir en tot moment les mesures de seguretat i higiene atesa la situació de pandèmia (distància, mans i mascareta si escau).
  • Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

Reforç de Bombers

Els Bombers de la Generalitat reforçaran el seu dispositiu a totes les Regions d'Emergència, amb l'increment de personal (2 ó 3 efectius de suport) a cadascun dels parcs de bombers i l'obertura de tots els parcs de bombers voluntaris de Catalunya.

Si voleu fer-ne seguiment o consultar el llistat de municipis afectats pel nivell 3 del Pla Alfa, entreu

aquí. 

 

Arxivat a: Agricultura, Territori i Sostenibilitat, Seguretat Ciutadana
Pla Alfa nivell 3
Darrera actualització d’aquest contingut: 28/03/2024 a les 11:28h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)