Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

La desena festa de l’or blanc de les Franqueses

30/11/2021

El 9è Concurs de Cuina de la Mongeta del Ganxet ha tingut per primera vegada categoria juvenil

Les Franqueses ha tornat a demostrar que té ganxo. Aquest cap de setmana les Antigues Escoles de Llerona han acollit la desena edició de la Festa de la Mongeta del Ganxet. La celebració que gira a l’entorn d’aquest llegum ha demostrat que és una viva mostra de la tradició i de la gastronomia així com també dels costums i dels productes de la pagesia del municipi.

Des de primera hora del matí els productors s’han concentrat a Llerona però no ha estat fins que les autoritats han donat el tret de sortida que s’ha donat per iniciada la festa. La presentació de la celebració ha anat a càrrec de la regidora d’Agricultura i Medi Ambient, Sonia Tena, i la presidenta del Consell del Poble de Llerona, Montse Vila. La festa que ha lligat la tradició i la cultura també ha comptat amb la presència de l’alcalde, Francesc Colomé.

La cercavila i la ballada dels gegants al so de la gralla ha donat pas a l’exhibició de la batuda, la garbellada i la tria de mongetes a càrrec de Joan Rof, Josep Rof, Josep Prat i Josep Girbau, batent i garbellant, i Carme Pou i Montserrat Bou en el procés de tria de les millors mongetes. L’associació Sardanistes Franquesins ha participat un any més a la festa amb la ballada de sardanes amb la Cobla Premià que ha convidat a tots als assistents a unir-se a la tradicional dansa.

Entre totes les activitats de cultura popular s’ha celebrat la preparació dels plats del 9è Concurs de Cuina de la Mongeta del Ganxet, enguany amb la categoria juvenil com a novetat. Els 16 plats de la categoria d’adults i els 3 de la juvenil han estat valorats per Ada Parellada, Fermí Puig i Sílvia Candelich. Els plats guanyadors han estat:

  • 1r premi adults: Joan Vilaret amb Trinxat Vallesà
  • 2n premi adults: Aurèlia Marín i Jordi Vilar amb Timbal amb Ganxo
  • 1r premi juvenil: Ivan Ramos amb Ramen de Ganxet
  • 2n premi juvenil: Àuria Gelador amb Dinar de Matança
  • Accèssit en la categoria d’adults per la seva originalitat pel plat d’Anna Valentí i Marga Moreno: Flam de Mongetes.

La membre del jurat i professional del món dels fogons Ada Parellada ha impartit el taller de cuina Empedrat Ganxet.L’activitat ha estat enfocada a les famílies i a la gent jove i la recepta ha estat un amanit de ganxet, trencadís de pebrot i oli vermell acompanyat d’un gotet amb brandada de bacallà.

La festa no ha deixat de sorprendre amb una altra novetat, un dinar popular que ha omplert la carpa del Consell del Poble de Llerona. La celebració també ha comptat amb la projecció del documental. De la terra al plat. La producció de l’or blanc de les Franqueses del Vallès, documental produït per l’Ajuntament de les Franqueses l’any 2020, i amb l’actuació de Quim Masferrer.

Al llarg de tot el dia, a la carpa del Consell del Poble de Llerona i com a novetat hi ha hagut l’exposició dels cartells participants del 1r Concurs de Cartells de la Festa de la Mongeta del Ganxet. Carles Domingo, guanyador amb el disseny ‘’Mongetes de festa’’ s’ha convertit en la imatge corporativa de l’edició d’enguany.

Podeu veure totes les fotografies de la 10a Festa de la Mongeta del Ganxet aquí.

 

Arxivat a: Agricultura, Territori i Sostenibilitat
Festa Mongeta 6
Festa Mongeta 1
Festa Mongeta 2
Festa Mongeta 3
Festa Mongeta 4
Festa Mongeta 5
Festa Mongeta 7
Festa Mongeta 8
Festa Mongeta 9
Festa Mongeta 10
Festa Mongeta 11
Festa Mongeta 12
Festa Mongeta 13
Festa Mongeta 14
Festa Mongeta 15
Festa Mongeta 16
Darrera actualització d’aquest contingut: 21/02/2024 a les 14:42h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)