Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

L'Ajuntament presentarà un recurs de reposició contra el parc solar de Marata

05/07/2021

El consistori esgotarà totes les vies legals per evitar aquesta instal·lació en terreny agrícola

L'Ajuntament de les Franqueses està treballant des de ja fa més de 3 mesos per evitar la instal·lació d'un parc solar de 130.500 m2 en un terreny agrícola de Marata i que ja compta amb el vist-i-plau de la Generalitat de Catalunya. De moment, el consistori ja ha presentat un informe desfavorable a l'actuació que el govern català ha desestimat.

Avantprojecte de parc solar

A principis del mes de març, el Departament de Territori i Sostenibilitat informa a l'Ajuntament del projecte de l'empresa Green Concept Management Ldt. de construcció d'un parc fotovoltaic en una parcel·la situada a la carretera de Cànoves i propera a l'encreuament d'aquesta via amb el Camí Veïnal de Marata.

El projecte inclou la colocació de gairebé 20.000 mòduls fotovoltaics, diverses construccions de manteniment, la creació d'accessos i d'estructures de drenatge, la instal·lació de cablejat de baixa i mitja tensió i una tanca perimetral.
En aquesta notificació de l'avantprojecte també es demana un informe a l'Ajuntament.

L'Ajuntament presenta un informe desfavorable
A finals del mes d'abril i amb dos informes emesos per les àrees d'Urbanisme i d'Agricultura, Territori i Sostenibilitat de l'Ajuntament de les Franqueses, la Junta de Govern Local envia un informe desfavorable a la Generalitat de Catalunya.
L'emplaçament del parc és un terreny agrícola catalogat com a zona d'especial protecció tant en el Pla Territorial Metropolità de Barcelona del 2010 com en el text refós del Pla General d'Ordenació de les Franqueses del 2009. D'una banda, el pla territorial l'inclou com a espai de protecció especial pel seu interès natural i agrari. D'una altra banda, el pla de les Franqueses, el qualifica com a sól no urbanitzable, agrícola de regadiu i d'especial protecció. Això suposa que només se'n poden permetre usos agrícoles o, prèvia autorització, activitats o equipaments d'interès públic (esportius, educatius, sanitaris i assistencials) que per la seva naturalesa només es puguin emplaçar en el medi rural.

L'informe desfavorable es basa en diverses afectacions com l'impacte visual de la infraestructura que estarà envoltada de camps, el tancament d'un espai fins ara obert amb la conseqüent pèrdua de connectivitat i l'impacte en un sól de producció agrícola d'una zona de regadiu actiu d'un alt valor agroecològic i situat en terrenys de conreu de la mongeta del ganxet. En el mateix informe, l'Ajuntament proposa la instal·lació del parc fotovoltaic en algun espai alternatiu ja alterat per altres intervencions o en les cobertes de les construccions en espai industrial o urbà.
Paral·lelament, en el ple del mes de març s'aproven dues mocions relacionades amb aquest projecte en defensa del territori agrícola, contra la col·locació de plaques solars en aquests terrenys i per declarar les Franqueses territori lliure d'aquest tipus d'elements en zona no urbana o industrial.

La Generalitat no admet les al·legacions

A finals de març, la Ponència d'Energies Renovables de la Generalitat de Catalunya respon a les al·legacions amb un nou informe que, tot i reconèixer possibles afectacions ambientals per la proximitat a la zona d'especial protecció del riu Congost i a la seva xarxa aqüífera; la proximitat amb els jaciments arqueològics de Ca l'Aimeric i de Can Viure i, admetre les afectacions a nivell urbanístic, paisatgístic i de territori i valorar els emplaçaments alternatius, determina que no existeixen elements insalvables o que desaconsellin la instal·lació del parc fotovoltaic en aquests terrenys de Marata.

Ara, l'Ajuntament està preparant un recurs de reposició contra el projecte i esgotarà totes les vies legals per evitar que Green Concept Management Ldt implementi les plaques solars a les Franqueses.

Arxivat a: Urbanisme i Activitats
Plaques solars
Darrera actualització d’aquest contingut: 02/02/2023 a les 12:50h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)