Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | AMB ESTILS | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Les Franqueses distribueix l'Ordenança de Civisme i Convivència Ciutadana

15/06/2021

L'Ordenança arribarà a totes les llars en format llibret il·lustrat a partir d'aquesta setmana

L'any 2019, les Franqueses aprova la nova Ordenança de Civisme i Convivència Ciutadana i des d'aleshores treballa per fer-ne pedagogia. Aquest document detalla la normativa reguladora en situacions que puguin alterar el benestar entre la ciutadania amb la voluntat de generar bones pràctiques en aspectes com els residus, la conducta als espais públics o la tinença d'animals de companyia, entre d'altres. Són 99 articles que detallen conductes i bones pràctiques en espais públics i entre el veïnatge.

Civisme i convivència són actituds clau a l'hora de generar el marc de relacions de respecte, confiança i solidaritat entre les persones a l'espai públic i en les relacions de veïnatge a l'espai privat. L'ordenança detalla les normes de convivència bàsiques i, també, el règim sancionador en cas d'incompliment. Com a novetat i en aquest sentit, el text proposa Mesures Alternatives a les Sancions Econòmiques (MASE) ja que aquest marc normatiu neix amb voluntat pedagògica avantposant instruments de mediació i diàleg a les mesures més coercitives.

Quins aspectes trobem a l'ordenança?

  • Drets i obligacions dels organitzadors d'actes autoritzats a l'espai públic
  • Què es considera atemptat contra la dignitat de les persones, sobretot si són menors, gent gran o persones amb discapcitat.
  • Quins actes són sancionables com a degradació de l'entorn urbà (pintades, pancartes i cartells sense autorització)
  • Quins usos de l'espai públic per a jocs es consideren inadequats (les competicions, el "rooftopping", acrobàcies...)
  • La prohibició de juguesques que suposin intercanvi de diners o béns; de la mendicitat si és intrusiva o es realitza amb menors; l'oferiment i la demanda de serveis sexuals; el consum d'alcohol i, el comerç ambulant o les activitats econòmiques no autoritzades a la via pública.
  • Quines conductes es consideren inapropiades a l'espai públic o en els seus elements (acampar, embrutar, mantenir relacions sexuals, realitzar les necessitats fisiològiques, anar despullat pel carrer o, en els equipaments públics, vestir de manera que dificulti la identificació, increpar o molestar, actituds vandàliques...)
  • Com hem d'actuar a les zones naturals i als espais verds i quins són els drets i els deures dels propietaris de solars i/o jardins que limitin amb la via pública
  • Quina normativa s'aplica pel que fa a la contaminació acústica i als residus i la neteja (com hem de llençar les escombraries, horaris per regar o espolsar o com desfer-se dels voluminosos)
  • Quina és la normativa pel que fa a la tinença d'animals de companyia

El text de l'ordenança també inclou les possibles sancions, qui les pot imposar, les Mesures Alternatives a la Sanció Econòmica i l'aplicació de la reparació de danys.
L'edició en format de llibret il·lustrat de l'Ordenança es distribuirà a totes les llars de les Franqueses a partir d'aquesta setmana.

 

Arxivat a: Participació, Seguretat Ciutadana
Portada del llibret de l'Ordenança de Civisme i Convivència

Arxius adjunts

Darrera actualització d’aquest contingut: 23/04/2024 a les 14:32h
Plan Avanza 2Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)