Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Exposició virtual del Fons de Francesc Montserrat Fontcuberta

09/06/2021

Les Franqueses celebra el Dia Internacional dels Arxius

Cada 9 de juny se celebra el Dia Internacional dels Arxius i, enguany, les Franqueses ho fa amb l'edició d'un vídeo amb una mostra del Fons Francesc Montserrat Fontcuberta. Aquest fons és una cessió que la família del que va ser Alcalde de les Franqueses durant els primers anys de la Guerra Civil. El fons consta de de més 300 cartes enviades per Montserrat, la seva dona i la seva filla durant els anys que aquest va estar empresonat. Aquests documents ens ajuden a entendre la situació que vivien els presos polítics i les seves famílies i el context dels protagonistes durant el conflicte. En destaquen els dibuixos que Montserrat i la seva filla, Iris/Paquita, s'intercanvien. (Si voleu veure el vídeo cliqueu aquí)

Francesc Montserrat Fontcuberta neix a Granollers però es trasllada a les Franqueses l'any 1931. Barber de professió és una figura important en el teixit veïnal i polític del municipi, ja que, tot i estar vinculat a la CNT, Montserrat té fama d’home de consens i per això és nomenat alcalde des de l’octubre del 36. En un moment convuls en què es vivien tensions polítiques al poble, Montserrat ajuda a mantenir l'ordre. El seu mandat acaba bruscament al gener del 38 quan és detingut pel Govern de la República acusat de falsedat. Tot i que no s'ha trobat el procés judicial, segons l'Helena Saavedra (autora del llibre "Del somni republicà a la foscor de la dictadura") s'intueix falsedat documental. Amb ell també detenen el secretari, Josep Comas Masuet, i el seu fill, Josep Comas Munné. A partir d'aquí comença un periple de captiveri, en un primer lloc per part del Govern de la República que el va mantenir a la presó Model fins a l'octubre del 38, moment en què és alliberat però enviat al front. Al cap de pocs mesos, el gener de 1939 torna a ser detingut, aquesta vegada pels franquistes, i acusat d'adhesió a la rebel·lió, un delicte molt més greu. Aquesta detenció el manté privat de llibertat a diverses presons de l'estat espanyol fins el febrer de l'any 1942. És en aquest segon període de reclusió escriu i intercanvia les cartes que formen el fons.

Les més de 300 cartes i targes postals entre Francesc i Catalina i Iris, i altres familiars i amics del fons, en molts casos, van acompanyades de poemes i de dibuixos per l'Iris. A través d’aquesta correspondència podem entreveure la por a la repressió, el recel a parlar més del compte i el patiment de la família, però també dels coneguts. Sense anar més lluny, es parla d'episodis com el del cunyat de Montserrat, Vicente Hernandez Vera, que és empresonat amb ell i és executat a l'octubre del 42. Les cartes també són un reflex de la vida quotidiana del poble, per exemple, quan Catalina explica que quan sent el tren surt corrent cap a l'estació perquè sap que segurament haurà arribat el correu amb notícies de Francesc i,en molts casos, Catalina encoratja a Francesc fent-li saber que la gent es preocupa per ell.

Aquests i altres documents els podeu consultar a l’Arxiu Municipal. Cal demanar cita prèvia. Us podeu posar en contacte a través del correu electrònic (Necessites javascript per veure aquest correu-e) o bé el telèfon 938 467 676.

 

 

Arxivat a: Ajuntament
Fons de Francesc Montserrat Fontcuberta
Darrera actualització d’aquest contingut: 17/09/2021 a les 14:20h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)