Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

L’Aula de Natura, un edifici sostenible del segle XXI

01/06/2021

L’objectiu és que l’equipament sigui la seu d’un projecte de referència dins de l’àmbit de l‘educació mediambiental a nivell de país

Les obres de l’Aula de Natura del Parc del Falgar i la Verneda ja comencen a encarar la recta final. En les últimes setmanes, representants municipals, tècnic/ques i premsa han visitat l’espai per conèixer les singularitats d’un edifici «positiu», és a dir, un equipament sostenible que generi més energia de la que necessita consumir.

El Parc del Falgar i la Verneda forma part de la Xarxa Natura 2000. En aquest punt situat a Llerona, l’Ajuntament ha desenvolupat un projecte de restauració paisatgística, i de conservació i de protecció de la natura. Els usos d’aquest espai es van definir l’any 2012 mitjançant un procés de participació. Així doncs començava un projecte de transformació de l’antiga gravera en un dels pulmons verds més importants del Vallès Oriental.

El mes de març de 2019 es va obrir el Parc del Falgar i la Verneda amb el desenvolupament de la primera part del projecte, la recuperació de la Verneda i la part exterior del Parc del Falgar amb tres parts ben diferenciades:

  • Zona d’equipaments, on hi ha el jocs, els exercicis de salut i actualment s’està construint l’Aula de Natura.

  • Zona de prat, que serveix de transició entre la zona de més activitat a la de menor activitat.

  • Zona humida, que està formada per tres llacs artificials envoltats d’una vegetació de ribera que evita el pas de la gent i que afavoreix l’arribada i el refugi de fauna autòctona migratòria. A més, el cicle de l’aigua en aquest punt contribueix a la seva depuració biològica.

Aquest mes de juliol acabarà l’obra de l’Aula de Natura, un edifici singular, dividit en tres mòduls i situat entre la zona d’estacionament i els jocs infantils. A l’estiu s’enllestirà tot el que és l’equipament i haurà de començar el desplegament per omplir-lo de contingut. Hores d’ara l’Ajuntament ja treballa en un Pla Director per definir els seus usos. La idea és que el projecte estigui custodiat per l’Ajuntament de les Franqueses, però que es desenvolupi des d’algun organisme especialitzat en l’àmbit mediambiental.

Els tres mòduls s’han construït seguint la filosofia del parc: el respecte pel medi ambient i la natura de l’entorn. Les parets són de fusta, la majoria provinent del País Basc. Es tracta d’un material resistent que no necessita cap tipus de manteniment, evitant d’aquesta manera l’ús de materials químics i alhora reduint la despesa. Hi ha una paret, però, la que està situada a la banda sud, que està formada per un mur captador. Es tracta d’una construcció feta amb terra compactada que acumula energia i manté l’interior amb una temperatura estable a l’estiu i a l’hivern. En aquest cas s’ha construït amb terra del Turó de la Penya de Llerona.

Una altra tècnica destacable que es farà servir en aquest edifici és el pou canadenc. Un sistema que permet l’aprofitament de la calor del subsòl proporcionant frescor a l’estiu i una reducció de fred a l’hivern. Consisteix en la instal·lació d’uns conductes a una profunditat aproximada de tres metres sota terra, on hi ha una temperatura constant durant tot l’any, i fer circular l’aire. D’aquesta manera l’aire que torna a entrar a l’habitacle ha adquirit la temperatura del terreny. A més, si aquestes excavacions es fan properes a zones amb plantacions aromàtiques es pot arribar a aconseguir un aire amb un cert perfum natural que esdevé un valor afegir per al benestar emocional de les persones que hi hagi a l’interior de l’edifici.

A banda d’aquests elements més singulars, l’edifici també s’està construint tenint en compte altres principis de sostenibilitat ecològica: l’aïllament es fa amb material ecològic, hi haurà plaques solars per generar energia,... En definitiva, es tracta d’un equipament construït tenint en compte els principis d’arquitectura positiva, és a dir, un espai que pugui subsistir amb els seus propis mitjans i, a més, pugui generar energia sobrant.

Un edifici, tres espais diferenciats

L’equipament de l’Aula de Natura està dividit en tres mòduls diferenciats, que encara s’han d’acabar de definir en funció del projecte global. La previsió inicial és la següent:

  • Espai de formació: es tracta de la part de l’edifici més propera al riu i la que es destinarà a la formació. La sala és podrà dividir en dues parts i estarà dotada de la tecnologia necessària per dur a terme les sessions que s’hi puguin programar.
  • Espai d’oficines, agrobotiga i restauració: a la part central de l’Aula de Natura hi haurà les oficines per a la gestió del Parc del Falgar i la Verneda. També hi haurà una agrobotiga des d’on es potenciarà la mongeta del ganxet, el llegum més preuat de Llerona i les Franqueses. I serà el punt on hi haurà un espai de restauració que també desenvolupi el seu servei seguint els principis mediambientals que regeixen tot el projecte.
  • Sala d’exposicions: aquest és l’espai més gran de l’Aula de Natura. De fet, és la sala que ha augmentat la seva superfície durant l’obra. En total serà un 30% més gran del que hi havia previst en un principi, passant de 174,37 m2 a 222,26m2. Aquest espai disposarà de tecnologia d’última generació per organitzar exposicions dinàmiques que convidin a la interacció.

La previsió és que les obres finalitzin el mes de juliol, però ara cal acabar de definir tot el contingut de l’espai perquè es tracta d’un projecte de gran complexitat que ha de posicionar les Franqueses com a municipi referent en l’àmbit de l’educació mediambiental. «Aquest projecte no és només municipal. Ha de ser un projecte de país. El que passi aquí ha de ser referent», ha explicat l’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé. L’alcalde també considera que es va viure durant molts anys d’esquenes al riu, però ara s’ha fet una recuperació del riu Congost que ens permet dur a terme projectes per potenciar l’educació referent a la natura. A més, Colomé considera que l’Aula de Natura ha de ser un punt per impulsar el territori. «Si hi ha alguna cosa que ens uneix és la nostra pagesia i la mongeta del ganxet», considera. En qualsevol cas, hores d’ara s’està treballant en el Pla Director que ha de definir els usos i aquest projecte serà una realitat en un futur no gaire llunyà. Un altre dels punts que s’està treballant és la seva gestió, tot i que l’alcalde ja ha avançat que es buscaria una fórmula de gestió externa amb experts mediambientals, sota la supervisió de l’Ajuntament de les Franqueses.

Arxivat a: Ajuntament
Vista general de Parc del Falgar
Visita d'obres realitzada a finals de maig a l'Aula de Natura
Visita d'obres realitzada a finals de maig a l'Aula de Natura
Espai de formació de l'Aula de Natura
Espai d'oficines de l'Aula de Natura
Sala d'exposicions de l'Aula de Natura
Passadís entre els espais de formació i oficines
Detall de mur captador fet amb materials de la Penya
Darrera actualització d’aquest contingut: 22/06/2021 a les 12:36h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)