Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Ja és obligatori l'ús de mascareta encara que hi hagi distància de seguretat

10/07/2020

Han de dur-la tots els majors de 6 anys, tot i que, també és recomanable però no obligatòria entre els 3 i els 5 anys

Des d'avui, 9 de juliol, amb la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) de la Resolució SLT/1648/2020 és obligatori l'ús de mascareta a tot el territori català en espais a l'aire lliure, en espais tancats d'ús públic i als transports públics amb independència del manteniment de la distància física interpersonal de seguretat. També és obligatòria si estem a casa en situació d'aillament per diagnòstic o sospita de Covid 19 i per a aquelles persones que atenen el malalt. La obligatorietat d'aquest element és per a tots el majors de 6 anys i també és recomana el seu als infants d'entre 3 i 5 anys.

Quines són les excepcions?

 • Aquelles persones que tinguin contraindicat el seu ús per prescripció mèdica.
 • Per discapacitat o dependència.
 • Durant la realització d'activitats esportives
 • Si estem menjant o bevent.
 • En grups estables de convivència.

Què hem de fer per posar-nos i treure'ns correctament la mascareta?

 • Rentar-nos les mans abans de manipular-la i posar-la per a què cobreixi el nas i la boca
 • Evitar tocar-la mentre es duu.
 • Cal canviar-se la mascareta tan aviat com estigui humida.
 • En arribar a casa cal rentar-la a 60º o netejar-la si és casolana o reutilitzable o llençar-la tancada dins una bossa si és d'un sol ús.

Quins tipus de mascaretes es poden utilitzar?

 • Mascaretes autofiltrants: les trobareu principalment a les farmàcies i n'hi ha de 3 tipus, en funció del grau d'efectivitat (FFP1, FFP2 i FFP3). Si no estan marcades amb la lletra R, no són reutilitzables.
 • Mascaretes quirúrgiques, higièniques i casolanes: les trobareu a moltes botigues i protegeixen de dins cap a fora però tenen una efectivitat limitada de fora cap a dins.

Circular sense aquest element de protecció pot ser sancionat amb multes de 100 euros.

PREGUNTES FREQÜENTS SOBRE L'ÚS DE LA MASCARETA

(Respostes vinculades a la Resolució SLT/1648/2020)

Qui ha d'utilitzar mascareta?
Totes aquelles persones de 6 anys en endavant que no tinguin contraindicació (veure la pregunta següent). Per a les persones de 3 a 5 anys, l’ús de mascareta és recomanable però no obligatori.

Quines persones estan exemptes d'utilitzar la mascareta?
 Aquelles persones que presenten una malaltia o dificultat respiratòria que pot empitjorar amb l’ús de la mascareta.
 Aquelles persones que no són capaces de treure’s la mascareta de manera autònoma (sense ajuda) quan ho necessiten.
 Aquelles persones que persones que presenten trastorns o alteracions de la conducta que en fan inviable l’ús.

Quan és obligatori utilitzar mascareta?
En general, cal fer ús de mascareta sempre que se surt de casa.

Quan no cal utilitzar mascareta?
 Durant la pràctica esportiva.
 Mentre s’està menjant o bevent.
 Durant les activitats restringides als grups estables de convivència en el marc de les escoles i les activitats de lleure infantil i juvenil.

A casa, haig de dur mascareta?
No és necessari si s’està amb les persones amb qui es conviu habitualment.

Al carrer, haig de dur mascareta?
Sí, excepte si s’està fent esport.

A la feina, haig de dur mascareta?
Sí, excepte si s’està a l’interior d’un despatx propi d’ús individual, amb la porta tancada.

Si treballo a l’exterior, haig de fer ús de mascareta?
Sí, cal fer ús de mascareta excepte si la feina implica pràctica esportiva o un gran esforç físic (per exemple, alguns treballs relacionats amb la construcció).Ç

A la platja, cal dur mascareta? Mentre s’és a la platja es pot prescindir de la mascareta però cal utilitzar-la durant el trajecte o quan s’està en instal·lacions d’ús públic, als lavabos (incloent-hi les cues, si n’hi ha), dutxes o guinguetes (xiringuitos).

A la piscina o en d’altres instal·lacions aquàtiques (també tipus spa), cal dur mascareta? Cal fer ús de la mascareta als vestuaris i a les instal·lacions interiors (vestíbul, passadissos, etc.) i exteriors però es pot prescindir de la mascareta a les zones de bany.

En un vehicle particular, cal dur mascareta? No, si totes les persones ocupants del vehicle són convivents.

Si em desplaço en bicicleta, haig de portar mascareta? Sí, si es fa ús de la bicicleta per a desplaçaments o per a passejar. I si és per fer esport? En el cas que sigui en el context d’una pràctica esportiva, com el ciclisme de carretera o de muntanya, no és necessari portar mascareta.

Si em desplaço en patinet elèctric, haig de portar mascareta? Sí, és necessari.

Al teatre o al cinema, cal dur mascareta? Sí, també quan es realitzin en espais exteriors.

Al gimnàs, cal dur mascareta? Cal fer ús de la mascareta als vestuaris i a les instal·lacions interiors (vestíbul, passadissos, etc.) i exteriors. No és necessària durant la pràctica esportiva.

A la terrassa o a l’interior d’un bar o restaurant, cal dur mascareta? Un cop s’estigui assegut/uda a taula, es pot prescindir de la mascareta. Caldrà utilitzar-la per anar al lavabo o per anar a pagar o a demanar al taulell.

A la biblioteca, cal dur mascareta? Sí, en tot moment.

En activitats educatives i/o lúdiques, cal dur mascareta? Sí, excepte en aquelles activitats en les quals estan definits grups estables de convivència –en el marc d’aquests grups– i aquelles en les quals es realitzi activitat esportiva o activitats que no puguin ser dutes a terme amb mascareta (per exemple, tocar instruments de vent o cantar, en les quals caldrà extremar mesures com la ventilació i la distància de seguretat). En aquests casos, la mascareta s’haurà de dur a tot arreu (vestuaris, passadissos, vestíbuls, ascensors, etc.) excepte a les aules, zones d’assaig o espais on es realitzin les activitats.

Si anem d’excursió, cal dur mascareta? Es pot prescindir de la mascareta perquè es tracta d’una activitat esportiva.

Al transport públic, cal dur mascareta? Sí, en tot moment. També n’han de fer ús les persones que condueixen els vehicles o treballen en les diferents instal·lacions del transport, excepte si estan en cabines o despatxos tancats i d’ús individual.

En un establiment de turisme (hotel, hostal, alberg...), cal dur mascareta? No és necessari mentre s’estigui a la pròpia habitació o a la taula durant els àpats. Sí que cal fer ús de mascareta a les zones comunes i als ascensors.Ç

En un càmping, haig de dur mascareta? Sí, excepte quan s’estigui dins la pròpia parcel·la, a la piscina o durant els àpats.

A la perruqueria o en centres d’estètica haig de dur mascareta? Sí, en tot moment.

Als establiments comercials, haig de dur mascareta? Sí, en tot moment.

En un local d’oci, haig de dur mascareta? Sí, excepte quan s’estigui consumint una beguda.

En altres tipus d’establiments (bancs, caixes, oficines d’atenció al públic...), cal fer ús de mascareta? Sí, en tot moment.

Quin tipus de mascareta hem d’utilitzar? En l’àmbit comunitari, es poden utilitzar mascaretes higièniques (de roba) o quirúrgiques. En l’àmbit laboral, s’utilitzaran les mascaretes indicades pel Servei de Prevenció de Riscos Laborals.

Com es col·loca correctament la mascareta? Cal que la mascareta tapi el nas i la boca

De quina manera m’haig de posar i treure la mascareta? Cal rentar-se les mans o aplicar-hi gel hidroalcohòlic abans i després de fer-ho

Si m’haig de treure la mascareta, on la deso? És recomanable desar la mascareta en una bossa de paper. També podem utilitzar una bossa de roba si la rentem cada vegada que canviem de mascareta a alta temperatura (> 60 ºC). No és recomanable posar-se la mascareta sota la barbeta, al colze, al canell, etc. mentre no se’n fa ús.

On es llencen les mascaretes? Les mascaretes d’un sol ús s’han de llençar al rebuig.

Arxivat a: Ajuntament, Sanitat i Salut Pública
Mascareta

Arxius adjunts

Darrera actualització d’aquest contingut: 17/04/2024 a les 14:01h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)