Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | AMB ESTILS | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Vehicles de mobilitat personal: com es regula l’ús els patinets elèctrics a les Franqueses?

05/02/2020

Els patinets i ginys elèctrics són cada vegada més habituals, però saps quina és la normativa que els regula al municipi? Coneixes com s’ha de circular?

Els vehicles de mobilitat personal (VMP) són ginys propulsats per un motor elèctric, entre els quals s’inclouen els coneguts patinets elèctrics, i que es classifiquen segons la seva potència i característiques:

- Tipus A on s’inclouen rodes, plataformes i patinets elèctrics lleugers.
- Tipus B on es troben les plataformes i patinets elèctrics més grans.
- Tipus C on s’inclouen els cicles de més de dues rodes dividits en tres subcategories: la primera per als destinats a l’ús personal assimilables a bicicletes (C0), la segona reservada als destinats al transport de persones (C1) i la tercera, destinats al transport de mercaderies (C2).

Tot i que actualment no hi ha cap normativa general que reguli l’ús de VMP, a les Franqueses s’aplica la Llei de Trànsit i Seguretat Vial i el Reglament General de Circulació.

Qui pot conduir un VMP?
La seva conducció està permesa a partir dels 16 anys. Els menors de 16 anys només poden fer-ne ús en zones tancades al trànsit i sota control d’un adult.

Quines mesures de seguretat s’han de prendre?
El casc és obligatori en les plataformes i patinets elèctrics grans (Tipus B), mentre que és recomanable en els més lleugers (Tipus A). Tot i això, si es tracta de vehicles dels quals es treu un profit econòmic, l’ús del casc també és obligatori. Els elements reflectors, llums i timbre són imprescindibles en tots els vehicles, excepte en el cas dels lleugers (tipus A).

Com s’ha de circular?
Els conductors de VMP han de circular amb diligència i precaució per evitar danys propis o a tercers, i respectar sempre la preferència del vianants. No poden circular per les voreres i zones de vianants, amb l’excepció de monopatins, patins o aparells similars que ho facin exclusivament a pas de vianants.

Què es considera infracció?

- Circular amb una taxa d'alcoholèmia superior a la permesa o presència de drogues a l'organisme.
- Conduir fent ús d'aparells de telefonia mòbil o similar.
- Circular utilitzant auriculars.
- Transportar a una altra persona. Els patinets elèctrics només són aptes per transportar una única persona.
- No es poden fer modificacions tècniques que alterin el seu normal funcionament.
- Circular en horari nocturn, sense enllumenat ni elements reflectants.
- L’aturada i estacionament en els casos recollits pel Reglament General de Circulació.

Cal recordar que en les infraccions comeses per menors de 18 anys, respondran solidàriament de la multa imposada, els seus pares, tutors, acollidors i guardadors legals.

Per a qualsevol dubte podeu posar-vos en contacte amb la Policia Local al 938 467 575 o al correu electrònic (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Arxivat a: Seguretat Ciutadana
Com es regula l'ús dels patinets elèctrics
Darrera actualització d’aquest contingut: 18/04/2024 a les 14:20h
Plan Avanza 2Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)