Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | AMB ESTILS | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

L'entrevista a Joan Gallifa "El clima condiciona molt i cada vegada plou menys"

06/11/2019

Joan Gallifa Novell (Llerona, 1972) és un productor de mongeta del ganxet. Abans de dedicar-se al camp va fer de mecànic. L’ofici del cultiu l’hereta del seu pare que va venir d’Aiguafreda on treballava al bosc.

Un dels conreus més característics del Vallès són les lleguminoses. Quines característiques té Catalunya per ser tan òptima a aquest cultiu?

A Catalunya es donen una sèrie de factors que fan procliu el conreu de la mongeta del ganxet, no es tracta només de la terra, també és important l’aire, el clima…  

Amb l’arribada de la tardor les mongetes són a punt de ser recollides per poder batre-les. Com es multiplica la feina de cara a la Festa de Mongeta del Ganxet?

Doncs, sempre molt pendents del temps, que faci bo i que com a mínim puguem recollir-les, perquè només que faci una ventada o plogui molt i caiguin a terra ja és molt més costós i per anar bé, les mongetes s’han de recollir de la canya.

Sortosament, la mongeta del ganxet és un llegum “assegurat”, ja que a Llerona hi ha molts productors joves que heu pres relleu i seguiu aquest cultiu. Com ho has viscut tu personalment?

A mi sempre m’ha agradat el que faig, de fet quan treballava de mecànic només anava a les tardes i durant cinc anys vaig estar combinant-m’ho, els matins els passava a casa i les tardes feia de mecànic, fins que vaig decidir centrar-me en una sola cosa. Va ser així com vaig decidir dedicar-me al camp i a la maquinària, tractors…

Com creus que es treballarà la mongeta del ganxet d’aquí a uns anys?

La veritat és que no crec que evolucioni gaire respecte a la mecanització, el que si penso és que en un futur estarem més pendents del tema meteorològic. El clima condiciona molt i cada vegada plou menys. De fet, fa uns anys vaig sortir a la portada del 9Nou on apareixia regant amb cubes d’aigua per la sequera, si hem d’arribar a això ja no ens sortirà a compte la seva producció.

Històricament, la mongeta del ganxet era un producte associat a la pagesia que només es cultivava per consum propi. Què creus que va motivar l’augment de producció i consum?

El gust de la mongeta, el fet que els restaurants l’incloguessin a la seva carta… la mongeta del ganxet s’ha fet un nom, a més és sense pell i això a la gent li agrada.

Quines particularitats definirien la mongeta del ganxet?

La mongeta del ganxet no té gust de pell, és molt més fina que la mongeta normal, molt més cremosa i aquesta característica permet que la puguis cuinar de moltes maneres, les altres tenen un sabor més bast.

Si no treballessis al camp que et veuries fent?

La meva feina actual a banda del camp és la maquinària, dono un servei a tercers, així que si no em dediqués al que faig m’agradaria qualsevol cosa que fos treballar de cara a la gent, jo sóc una persona d’exterior i de fer feina de cara al públic.

Arxivat a: Agricultura, Territori i Sostenibilitat
Joan Gallifa Novell, productor de mongeta del ganxet
Darrera actualització d’aquest contingut: 28/03/2024 a les 11:28h
Plan Avanza 2Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)