Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

El Parc del Falgar i la Verneda és un espai natural i no un parc urbà

01/07/2019

L’agent cívic i la nova senyalització contribueixen a la tasca informativa als visitants

El Parc del Falgar i la Verneda és un espai natural i no un parc urbà. Sota aquesta premissa treballa l’agent cívic que, des del mes de maig, està fent una tasca pedagògica i d’informació als usuaris del parc. Després de més d’un mes de funcionament, la valoració d’aquesta figura és clarament positiva.

Les consultes més freqüents que rep l’agent cívic són al voltant de la possibilitat de posar papereres a dins del parc o la instal·lació d’una tanca al voltant del llac. Des de l’Ajuntament  es recorda que el Parc del Falgar i la Verneda és “un espai natural i no un parc urbà” i que, per tant, s’ha de conservar en el seu estat més verge.  A la vegada, s’insisteix en el fet que “de la mateixa manera que és inconcebible la instal·lació de papereres en un bosc o de tanques en un llac natural, també ho és al Parc del Falgar i la Verneda”, un espai que, recordem, també forma part de la Xarxa Natura 2000.

En aquesta línia, pel fet que es tracta d’un espai natural, tampoc no es preveu la instal·lació de lavabos al parc i s’apel·la al civisme dels visitants per mantenir l’espai amb tota la pulcritud que requereix.

Una altra de les qüestions que rep l’agent cívic és respecte de les festes d’aniversari a la zona de jocs. En aquest sentit, s’ha de tenir present que cal una autorització prèvia de l’Ajuntament, que es tramita directament al Servei d’Atenció a la Ciutadania.

Pel que fa a actes incívics, un dels majors problemes que es perceben són relacionats amb els animals de companyia i, concretament, amb els gossos. El fet de no anar lligats i de no recollir defecacions són fets sancionables, tal com figura a la nova Ordenança de civisme i convivència ciutadana. Des de l’Ajuntament es recorda que a l’esplanada d’accés al parc hi ha tot un seguit de contenidors a on es poden dipositar les deixalles que es generin durant la visita.

També s’ha pogut comprovar la velocitat inadequada que prenen alguns ciclistes al seu pas pel Parc del Falgar i la necessitat de moderar-la.  A més a més, s’insisteix en la conveniència que han de seguir el circuit habilitat per a aquesta finalitat.

D’altra banda, són molts els usuaris conscients que el Parc del Falgar i la Verneda és un espai natural de primer ordre que cal respectar per tal de mantenir l’equilibri entre el gaudi del mateix i la conservació de la diversitat biològica que hi trobem.

L’agent cívic està al servei dels ciutadans per resoldre les seves consultes, fins a l’1 d’octubre, divendres, de 17 a 20 h; dissabtes, de 1 a 15 h i de 16 a 20 h, i diumenges, d’11 a 15 h i de 16 a 20 h.

Nova senyalització

La tasca pedagògica i d’informació de l’agent cívic es veu complementada amb la nova senyalització del Parc del Falgar i la Verneda. En els accessos al parc i al llarg del mateix s’han instal·lat diversos plafons, en alguns casos informatius i en d’altres d’advertència, per tal que l’estada de l’usuari en el parc sigui plenament profitosa i de coneixement de la biodiversitat que hi trobem i, al mateix temps, de respecte amb l’entorn.

Seguint aquesta filosofia, la nova senyalització està feta amb materials que s’integren plenament amb  l’entorn natural.

D’entre les indicacions, es recorda que als llacs no es permet el bany de persones i que no s’hi pot llençat cap element, incloses pedres. També s’adverteix  que els animals domèstics han d’anar en tot moment lligats i que no poden entrar a la zona de jocs i de descans. Els vehicles motoritzats tenen l’accés prohibit al parc, a la vegada que està completament prohibida la caça, la pesca o la captura o alliberament de cap animal.

Des de l’Ajuntament s’insisteix en la necessitat de seguir totes les indicacions, no només per mantenir en perfectes condicions aquest espai natural, que ha de ser una zona de referència pel que fa a la biodiversitat de les espècies, sinó que també per seguretat de les persones que el visiten.

Arxivat a: Agricultura, Territori i Sostenibilitat
Senyalització al Parc del Falgar i la Verneda
Senyalització al Parc del Falgar i la Verneda
Senyalització al Parc del Falgar i la Verneda
Senyalització al Parc del Falgar i la Verneda
Senyalització al Parc del Falgar i la Verneda
Darrera actualització d’aquest contingut: 22/10/2021 a les 16:08h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)