Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

La família de Francesc Montserrat dóna l'epistolari a l'Arxiu Municipal de les Franqueses

12/04/2019

El nét de l'exalcalde confirma la cessió durant la presentació del llibre "Del somni republicà a la foscor de la dictadura. Francesc Montserrat Fontcuberta, alcalde de les Franqueses (1936-1938)"

La Col·lecció les Franqueses ha presentat el 18è llibre de la sèrie, un llibre que parla de la República, de la Guerra Civil i dels primers anys de la postguerra i ho fa a través de les més de 300 cartes que en Francesc Montserrat, alcalde de les Franqueses de 1936 a 1938, es va escriure amb la seva dona, la Catalina, i la seva filla, Iris aleshores i Paquita més tard, des de les diverses presons i camps de treball en els que va complir condemna mentre la maquinària franquista decidia sobre la seva vida.
Durant la presentació, la sala de plens de l'Ajuntament s'ha omplert de veïns i familiars de l'exalcalde, però, sobretot, de sentiments i emocions. Tal i com ha assenyalat el director del Centre d'Estudis sobre Dictadures i Democràcies de la UAB, Martí Marín, "el resultat del llibre és agredolç: dolç pel resultat i agre pel contingut. No és història freda, ja que les cartes en les que s'ha basat el llibre, traspuen sentiments". I aquests sentiments han estat presents entre els assistents, que han vist reflectida part de la seva infància en les cartes i els passatges del llibre.
L'autora, la historiadora Helena Saavedra, d'una banda, ha fet una feina de contextualització de la vida política i social a les Franqueses des de la proclamació de la II República, de l'entrada de les tropes franquistes i dels primers anys de la postguerra i, d'una altra, de descripció i anàlisi de les cartes que Francesc Montserrat enviava i rebia, la majoria correspondència amb la seva dona i la seva filla. Segons Saavedra el llibre parla de "l'alegria del canvi durant la República, de la incertesa durant la guerra i de la duresa de la postguerra".
Tal i com ha comentat l'alcalde, Francesc Colomé, les gairebé 250 pàgines del llibre ajuden "a trencar el silenci que hi ha hagut en moltes cases i en moltes famílies" i "s'ha de continuar gratant per recuperar la memòria que ens ajudi a conservar la cultura i la llengua". De fet, aquesta feina, la de recuperar aquests anys silenciats per la por, és la feina que s'ha començat a fer de manera exhaustiva amb la Commemoració del 80è Aniversari del Bombardeig de les Franqueses, que ha tret a la superfície els noms dels represaliats, dels exiliats i un segon bombardeig fins ara desconegut, com ha comentat l'historiador Joan Garriga.
La intervenció més emotiva de la presentació ha estat la del nét de Francesc Montserrat, Francesc Martínez, que ha elogiat la feina feta amb les cartes del seu avi i ha anunciat la cessió de tota la documentació a l'Arxiu Municipal de les Franqueses. Martínez ha recordat que ja fa molts anys, el seu avi, feia broma sobre la possibilitat de convertir la seva història i les cartes en un llibre. Finalment, la publicació de "Del Somni republicà a la foscor de la dictadura" l'ha fet realitat, a més de reivindicar la figura de Montserrat.

Arxivat a: Cultura
Presentació del llibre
L'alcalde, Francesc Colomé, fa entrega del llibre a Francesc Martínez, nét de Francesc Montserrat
Helena Saavedra, autora del llibre
Taula amb tots els ponents
Darrera actualització d’aquest contingut: 10/07/2020 a les 12:06h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)