Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Fase final de l’adequació del Parc del Falgar i la Verneda com a zona d’esbarjo i espai natural de les Franqueses

31/07/2018

Les quatre zones ja van prenent forma i, en breu, es connectarà la canonada que portarà l’aigua des de la depuradora de la Garriga i omplirà els tres llacs situats a la part nord del parc

El parc del Falgar i de la Verneda ha entat en la fase final de les obres d’adequació d’aquesta antic espai pensat per a zona verda i equipaments i que ara es transformarà en una nova zona humida de la comarca. El parc combinarà els espais per a l’oci sostenible i l’esport amb l’observació d’aus i o l’estudi de la natura.

El parc està dividit en quatre parts diferenciades pel que fa a usos i accessos:

- Zona d’aparcament i Escola de Natura. En aquest primer espai, passada la zona de la Verneda, conviuran l’espai pels vehicles que hi accedeixin amb la futura Escola de Natura. Aquest espai educatiu, no forma part del projecte actual, i es desenvoluparà en una fase paral.lela. L’objectiu és que una part de l’escola estigui gestionada pel Consorci del Besòs i, a mig termini, s’hi instal·li l’Observatori del Besòs-Tordera.

Es preveu que a mig termini es pugui limitar l’accés al parc a transport col.lectiu, restringint el pas pel gual del Falgar només a vianants i bicicletes.

- Praderia. És una zona reforestada amb espècies autòctones i on s’hi instal.laran jocs infantils i jocs de salut conformant una zona lúdica i esportiva. Per aquesta zona transcorre un circuit per a bicicletes que s’ha il.luminat amb sistemes sostenibles i respectuosos amb la fauna i la natura.

- Zona de transició. Aquesta espai és la zona situada entre la praderia i la part humida del parc. També s’hi plantaran arbres i arbustos.

- Zona humida. Aquest espai és un espai pensat per a l’observació i la nidificació de les aus durant la seva estada a la zona en època migratòria. L’espai central de la zona humida és un llac artificial de 17.564 m2 de superfície i 1,5 metres de fondària que restarà protegit de les incursions humanes amb arbustos i vegetació que l’envoltaran. Aquest llac té una capacitat per 30.000 m3 d’aigua. Aquesta aigua serà reutilitzada pel reg i també, a través d’un sistema de filtració natural, retornarà al Congost.

Aquesta zona també la conformen dos llacs més petits, a la zona nord, que conformaran el sistema de depuració natural de l’aigua. Una canonada farà arribar l’aigua des de la depuradora de la Garriga fins al llac situat al llindar amb la carretera de l’Ametlla. Aquí, l’aigua ja depurada, tornarà a filtrar-se de manera natural gràcies a la vegetació. Des d’aquí passarà a un segon llac on es depurarà per tercera vegada i d’allà al llac principal. Aquest sistema de neteja natural de l’aigua permet l’estalvi de costos.

La llacuna principal comptarà amb tanques d’observació ornitològica.

El parc del Falgar i de la Verneda té una superfície total de 171.200 m2, 127.000 m2  a la zona del Falgar i 44.000 m2 a la Verneda.

El pressupost total de l’obra és de més de 3.700.000 euros.

Antecedents

La urbanització del Parc del Falgar s’inicia com a part del projecte que afecta el sector industrial P. En una fase inicial, aquest espai es plantejava com a zona verda i d’equipament. L’any 2007, però, l’empresa adjudicatària de les obres i l’Ajuntament rescindeixen el contracte.

L’any 2010 s’encarrega la redacció d’un nou projecte per a la finalització del Parc. Aquest encàrrec preveu la incorporació de nous criteris de sostenibilitat i de participació ciutadana en el projecte.

Amb aquesta voluntat s’inicia l’any 2012 un procés participatiu per a decidir-ne els nous usos. Aquest procés culmina el 2014 amb la redacció de la Modificació del Projecte d’Acabament del Parc.

Al març de 2017 s’adjudiquen les obres que actualment s’estan duent a terme amb les empreses Gesa S.L i Barnasfalt.

Arxivat a: Ajuntament, Urbanisme i Activitats
L'alcalde, Francesc Colomé, explicant com quedarà la zona d'aparcament i la futura Escola de Natura
Llacuna principal
Llacuna secundària
Canonada que abasteix d'aigua de la depuradora de la Garriga
Llacuna que recull l'aigua a la seva entrada des de la canonada
Circuit esportiu marcat i il.luminat
Fonaments que s'aprofitaran per crear un planter de plantes remeieres
Zona de transició del Parc
Darrera actualització d’aquest contingut: 23/10/2019 a les 09:37h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)