Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Carrer Barcelona 31, la llarga història d’una rehabilitació

02/03/2018

Des de l’any 2014, 24 comunitats de propietaris de Bellavista s’han beneficiat d’ajuts a la rehabilitació d’edificis. Aquest mes de febrer s’ha obert la darrera convocatòria d’ajuts

“Un dia per la tarda vam avisar una veïna de què els seus llogaters desaiguaven la rentadora al balcó i, per culpa d’això, estava a punt de caure un tros de façana. Al matí següent, aquesta mateixa veïna  va posar una denúncia a la Comunitat de Propietaris per mal estat de l’edifici”. Això és el que ens explica la Pilar Bravo, actual presidenta de la finca del carrer Barcelona 31, i d’aquesta manera comença la història de la rehabilitació d’aquesta finca, una historia que encara no ha finalitzat.

L’any 2014 s’obre la primera convocatòria d’ajuts a la rehabilitació a Bellavista amb un pressupost de 200.000 euros. Les comunitats de veïns hauran d’aportar un mínim del 25% del pressupost total de l’obra, ja que l’ajut que es concedeix pot ascendir com a molt fins al 75% del cost. Aquests 200.000 euros i les dotacions de les convocatòries posteriors provenen del fons de la Llei de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de les Franqueses, a través de Pla de Barris.

Paral.lelament a la publicació d’aquesta convocatòria de 2014, la rentadora, la denúncia i una inspecció tècnica al carrer Barcelona 31 confirmen que l’edifici ha de ser rehabilitat amb urgència i la Comunitat de Propietaris decideix demanar l’ajut i signen un acord presentar-se a la convocatòria. Comença aquí el periple d’aquests veïns per aconseguir els diners per a la rehabilitació.

Any 2014, primer intent. La finca es presenta a la convocatòria però immediatament retira la sol.licitud. Necessiten més temps per recollir l’aportació particular dels veïns per què com comenta la Pilar “durant molts anys només hem pagat les despeses de l’escala la meva veïna i jo, per tant, aconseguir els diners de la derrama era inviable”.

Any 2015, segon intent. Inicialment la finca del carrer Barcelona 31 queda fora per puntuació.  Finalment, però, la renúncia d’una altra finca fa entrar l’edifici a la convocatòria. L’import concedit, però, és només del 35% del total. Tornen a renunciar perquè econòmicament no és assumible.

Any 2016, el darrer intent. El carrer Barcelona 31 finalment aconsegueix el 60% del pressupost de la rehabilitació i decideix iniciar les obres.

Un total de 14 mesos més tard i amb una pròrroga per finalitzar les obres concedida (fins al juny de 2018), la Pilar diu estar satisfeta de la feina feta i de la decisió presa. Confessa que sense la denúncia i, sobretot, que “sense l’ajuda de Pla de Barris hagués estat impossible, ni ens ho haguéssim plantejat pel tema dels diners. Tot i això, tot i l’ajuda, ha estat molt difícil.”

La història del carrer Barcelona 31 és una de les moltes històries dels 24 edificis que s’han rehabilitat fins ara a Bellavista, gràcies a aquests ajuts. La Generalitat i l’Ajuntament han invertit, des de 2014, 855.977 euros. El 2018 és l’any de la darrera convocatòria d’ajuts i la inversió pública prevista és de 360.000 euros. Quan a finals d’aquest any es tanqui el programa de Pla de Barris s’hauran invertit 1.215.977 euros en rehabilitació d’edificis a Bellavista.

Arxivat a: Pla de Barris
Pilar Bravo davant l'edifici
Darrera actualització d’aquest contingut: 27/11/2020 a les 14:17h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)