Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Presentat el Pla supramunicipal d'acció per a la millora de la qualitat de l'aire del Vallès Oriental

20/10/2016

La contaminació atmosfèrica de l’aire urbà és un problema patent des de fa molts anys, especialment per l’impacte sobre la salut dels ciutadans i el medi ambient.

Les Franqueses del Vallès, entre una sèrie de municipis de la comarca del Vallès Oriental, amb una preocupació manifesta per la problemàtica ambiental derivada de la contaminació atmosfèrica, al gener del 2014, va demanar la redacció d’un Pla Supramunicipal d’Acció per a la Millora de la Qualitat de l’Aire (PSMQA), que va arribar al consistori al juny del 2016. L’objectiu d’aquest pla és reduir les emissions d’òxid de nitrogen i de partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres per tal de millorar i restablir la qualitat de l’aire.

Anteriorment l’Ajuntament de les Franqueses del Vallès va demanar al Departament de Medi Ambient i Habitatge i a la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, que es realitzessin campanyes de mesuraments a les Franqueses, amb l’objectiu d’avaluar la qualitat de l’aire i determinar el potencial impacte de les emissions procedents del trànsit de les vies principals properes, així com de les indústries de la zona. Arran d'aquesta petició, es van realitzar dues medicions al nucli de Llerona, en els períodes del 04/02/2009 al 18/03/2009, i del 21/01/2010 al 25/02/2010. Els resultats que es van obtenir sobre la qualitat de l’aire de les Franqueses pels contaminants de SO2, H2S, NO2,CO, O3, PM10, C6H6, Pb, Cd, As i Ni, eren bons i no superaven  els valors límits de referència.

Les dades d’aquestes campanyes, juntament amb les dades dels altres municipis que hi figuren al Pla Supramunicipal, són les que s’han utilitzat en l’estudi previ per avaluar la qualitat de l’aire i determinar les accions que es duran a terme.

Una de les accions realitzades és la Campanya d’estiu de mesura de diòxid de nitrogen i ozó per dosímetres passius al Vallès Oriental, realitzada pel CSIC, entre el 26 de maig de 2016 i el 16 de juny de 2016, amb l’objectiu d’identificar la variabilitat dels nivells a la zona. Per a la realització dels mesuraments es van instal·lar 150 dosímetres a 8 municipis (Granollers, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallés, Les Franqueses del Vallés, Lliçà d’Amunt, La Llagosta i Parets del Vallès).

En paral·lel al Pla Supramunicipal d’Acció per a la Millora de la Qualitat de l’Aire i davant l’actual problemàtica ambiental, l’Ajuntament de les Franqueses ha demanat la realització de dos estudis més d’avaluació per a determinar les línies de treball a seguir, encaminades a assolir una bona qualitat de l’aire al municipi.

- Campanya de mesuraments al Pàrquing del Consell del Poble de Llerona, realitzada pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, entre el 12 de novembre de 2015 i el 15 de gener de 2016, amb l’objectiu d’avaluar la qualitat de l'aire del municipi, poder comparar amb les dades dels anteriors mesuraments i veure l’evolució dels contaminants.

- Campanya de mesuraments a la plaça de Can Calet, realitzada per la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, entre el 23 de febrer de 2016 i el 28 de juny de 2016, amb l’objectiu d’establir un nou punt de control, conèixer la qualitat de l’aire en aquest punt i observar-ne l’evolució dels contaminats. 

Podeu consultar tots els informes disponibles als documents adjunts.

Arxivat a: Agricultura, Territori i Sostenibilitat
Zones de qualitat de l'aire (Foto: Departament de Territori i Sostenibilitat i BCNecologia)

Arxius adjunts

Darrera actualització d’aquest contingut: 25/01/2022 a les 13:39h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)