Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

L’Ajuntament demanarà a la Generalitat la cessió d’arbres per plantar-los pel seu compte a la ribera del Congost

08/03/2016

El Consell del Poble de Llerona recolza la iniciativa de l’àrea d’Agricultura, Territori i Sostenibilitat per restaurar la zona de la pollancreda talada per la Generalitat.

La presidenta del Consell del Poble de Llerona i regidora de l’àrea d’Agricultura, Territori i Sostenibilitat, Rosa Maria Pruna, va explicar, a la sessió plenària del Consell d’ahir al vespre, les gestions que des de l’Ajuntament s’han dut a terme i es continuaran realitzant per recuperar els arbres de la ribera del riu Congost.

Fa unes setmanes, la Generalitat, propietària del terreny, va tallar uns 250 pollancres del marge dret del riu Congost, entre la rotonda del pla de Llerona i la depuradora de la Garriga. La tala de la pollancreda, segons els tècnics del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, era necessària i obligatòria perquè els arbres eren vells i molts estaven malats i per la seva pròpia degradació fins i tot suposaven un perill per a les persones que circulen per la zona. Els experts asseguren que els arbres tenien més de 30 anys i que s’haurien d’haver tallat fa més de 10 anys. Aquesta actuació no ha comportat cap cost per l’administració. La Generalitat va arribar a un acord amb una empresa que talla els arbres i els retira de manera gratuïta a canvi de poder-se quedar la fusta i vendre-la.

La tala de la pollancreda ha representat un fort impacte visual. De cop, han desaparegut els arbres d’una àrea de dues hectàrees. L’àrea d’Agricultura, Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament, conscient de la preocupació dels veïns i veïnes de la zona per recuperar una àrea verda, ja va demanar a la Generalitat quina era la previsió per replantar arbres nous. La Generalitat, a través del Departament d’Agricultura, va respondre que tot i tenir un projecte de restauració, de moment, no està previst que es dugi a terme per falta de pressupost. També va argumentar que els pollancres tallats rebrotaran d’aquí a pocs mesos i va comprometre’s a fer-los créixer bé, redreçant-ne les branques.

La resposta de la Generalitat no ha satisfet als veïnes i veïnes de la zona ni al propi Ajuntament. Per això, ahir, prèviament a la sessió plenària del Consell del Poble, la regidora Rosa Maria Pruna, va sol·licitar al doctor en Ciències Ambientals, Martí Boada, assessorament en aquesta qüestió. Davant del Consell, la regidora va exposar una possible solució: “Tenint en compte que la Generalitat no té partida per plantar els arbres però disposa de nombrosos vivers, l’Ajuntament li demanarà la cessió dels arbres i el mateix Ajuntament i Consell del Poble s’ocuparan de la seva plantació”. Els veïns i veïnes presents al Consell van aplaudir la idea i van plantejar la possibilitat de fer coincidir la plantada d’arbres amb la festa de la primavera que organitzarà l’entitat Festes Laurona al proper mes d’abril. Tot i presentar la idea la regidora va demanar prudència: “Farem tot el que podrem per tirar endavant aquesta proposta però hem de tenir present que la Generalitat és la propietària del terreny i que si ens ho denega no podrem fer-hi res més”.

Segons l’expert Martí Boada, els pollancres que ara s’han tallat i que rebrotaran són femelles. Durant la primavera aquestes espècies produeixen molt borrissol perquè emeten les llavors. Per evitar aquesta “neu de maig” Boada recomana que s’hi plantin pollancres mascles o bé freixes de fulla petita o oms. Aquesta setmana, l’Ajuntament, recolzat pel Consell del Poble de Llerona, farà les gestions per demanar alguna d’aquestes espècies a la Generalitat i plantar-les pel seu compte.

Arxivat a: Agricultura, Territori i Sostenibilitat
Darrera actualització d’aquest contingut: 26/05/2022 a les 21:07h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)