Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

L’Ajuntament i la Fundació Privada de les Franqueses del Vallès per a la Gent Gran presenten el programa d’atenció a les persones grans en situació de necessitat i fragilitat

26/11/2015

La col·laboració entre les diverses institucions possibilita l’oferta d’un ampli ventall de serveis de màxima qualitat a un cost zero o molt econòmic.

L’Ajuntament i la Fundació Privada de les Franqueses del Vallès per a la Gent Gran van presentar el programa d’atenció a les persones grans del municipi en una sessió informativa que va tenir lloc ahir al vespre a la Sala de plens de l’Ajuntament. El programa va dirigit a persones majors de 65 anys, empadronades a les Franqueses, que es trobin en situació de fragilitat i que presentin dificultats en aspectes socials i personals i que, per diferents motius (econòmics, socials, familiars i/o de l’entorn), no tinguin cobertes aquestes necessitats. El conjunt de serveis que es facilitarà és molt ampli: menjador, bany, perruqueria, podologia i bugaderia, a més de transport adaptat en els casos que es requereixi.

El programa és fruit del conveni que el passat mes de juliol es va signar entre l’Ajuntament i la Fundació i que compta amb el suport dels gestors de la Residència de les Franqueses (el Grup Mutuam) i de l’Institut Català de la Salut –que proporcionaran els recursos personals i materials perquè tots els serveis es realitzin amb les màximes garanties de qualitat professional i humana. Així doncs, el conjunt de serveis s’oferirà a la Residència de les Franqueses ubicada al carrer de Sant Josep, 29, a Corró d’Avall.

La regidora de Sanitat, Salut Pública i Gent Gran, Rosa Maria Pruna, i la regidora de Polítiques Socials, Marina Ginestí, van explicar que el cost dels serveis estarà subvencionat. Aquells usuaris i usuàries que no puguin assumir-lo el rebran gratuïtament. En canvi, per a les persones que puguin fer front a la despesa, tot i que no serà a cost zero, s’oferirà a un preu molt econòmic. El cost dels serveis es fixarà segons criteris socioeconòmics que valoraran els treballadors i les treballadores socials de l’Ajuntament de manera particular. Pruna va ressaltar que l’atenció que s’ofereix és flexible i personalitzada ja que els usuaris i usuàries podran seleccionar aquells serveis que més els hi interessen.

L’alcalde, Francesc Colomé, va destacar que el desenvolupament del programa es finança a través d’una aportació anual de 6.000 euros per part de l’Ajuntament i una altra de 6.000 euros més per part de la Fundació. A més, segons l’alcalde, “enguany un particular de les Franqueses, ha fet, voluntàriament i generosa, una aportació de 12.000 euros”.

El doctor Ramon Velayos, membre del patronat de la Fundació Privada de les Franqueses del Vallès per a la Gent Gran, va mostrar-se satisfet de la implicació de les diverses institucions ja que possibilita l’optimització dels recursos de què disposen per treballar per la millora de la qualitat de vida de les persones grans –objectiu primordial de la Fundació. “Defensar el col·lectiu de la gent gran fràgil és defensar-nos a nosaltres mateixos” perquè tots podem arribar a la vellesa i necessitar atencions i cures especials, va manifestar Velayos. En aquest sentit, l’alcalde, va apuntar que si alguna persona coneix algú altre que es trobi en una situació vulnerable informi els serveis socials perquè puguin actuar.  

La directora de la Residència de les Franqueses, Núria Porcel, va repassar els aspectes més tècnics i específics del programa. A partir del dia 1 de desembre, totes aquelles persones que vulguin informar-se i beneficiar-se d’aquest serveis podran dirigir-se a les oficines de l’àrea de Sanitat, Salut Pública i Gent Gran (Camí Antic de Vic, 10. Corró d’Avall) o contactar-hi a través del número de telèfon 938 616 360 o de l’adreça electrònica (Necessites javascript per veure aquest correu-e).

Assessorament i formació per a familiars i/o cuidadors que atenen a persones grans amb malalties cròniques i dependència

El programa també preveu impulsar altres accions com ara grups d’ajuda mútua, tallers d’estimulació cognitiva, psicomotricitat adaptada, etc. Una de les primeres accions, que també es va donar a conèixer ahir en el marc del conveni subscrit entre l’Ajuntament i la Fundació Privada de les Franqueses del Vallès per a la Gent Gran, és l’assessorament i curs de formació per a familiars i/o cuidadors que atenen a persones grans amb malalties cròniques i dependència.

D’una banda, s’oferirà assessorament domiciliari sobre supressió de barreres arquitectòniques i ajudes tècniques, per tal d’adaptar la llar a les noves necessitats de la persona amb dependència i, de l’altra, un curs de formació per a familiars i/o cuidadors no professionals per proporcionar coneixements i habilitats necessàries per millorar la qualitat de vida de la persona dependent, així com proporcionar suport emocional a la persona cuidadora. El curs tractarà aspectes com les cures bàsiques, mobilitat, higiene, alimentació, entendre i fer front a situacions difícils, així com ajudar al cuidador a millorar la seva salut física i emocional.

Per rebre l’assessorament i participar en el curs de formació és necessari inscriure’s prèviament a la Residència de les Franqueses o a les oficines del Servei d’Atenció a la Ciutadania de Corró d’Avall (carretera de Ribes, 2 / 938 467 676) o de Bellavista (carrer de Rosselló, 39 / 938 615 435). Ambdues activitat són gratuïtes i es desenvoluparan a la Residència quinzenalment, els dimarts de 10 a 11.30 h, en grups de com a mínim 5 assistents o, com a màxim, de 10. Mentre es realitzin les activitats hi ha la possibilitat de que les persones que ho necessitin deixin les persones dependents a les instal·lacions de la residència, on els professionals del centre en tindran cura.

Per a més informació podeu consultar els documents adjunts. 

Arxivat a: Gent Gran, Polítiques Socials, Sanitat i Salut Pública
La Sala de plens va omplir-se de persones interessades en el nou programa
Representants de l'Ajuntament, la Fundació i la Residència

Arxius adjunts

Darrera actualització d’aquest contingut: 25/04/2024 a les 14:57h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)