Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

El Ple municipal aprova provisionalment les ordenances fiscals però l’oposició assegura que hi presentarà al·legacions

30/10/2015

L’equip de govern (CiU) va presentar el projecte d’ordenances fiscals per a l’exercici 2016 a la sessió plenària celebrada ahir al vespre. Per a l’any vinent el regidor d’Hisenda, Ferran Jiménez, va anunciar que el govern adopta com a criteri general la no variació dels tipus impositius, és a dir, que la pressió fiscal per als ciutadans i ciutadanes es torna a congelar. D’aquest criteri general es fan petites excepcions en determinades taxes i preus públics.

Respecte l’IBI es minora el tipus impositiu amb l’objectiu que la quota a pagar per a la ciutadania sigui la mateixa que l’any passat, doncs els valors cadastrals es veuran incrementats en un 10% per l’Estat espanyol, atès que la darrera ponència de valors és del 1999. Així doncs, perquè els ciutadans i ciutadanes no hagin de suportar aquest increment, l’Ajuntament ha modificat el tipus impositiu de l’impost de l’IBI a la baixa.

Pel que fa a les taxes i preus públics, en general, es mantenen a excepció d’alguns casos com les tarifes del Viver d’Empreses que es redueixen amb la finalitat d’oferir suport als emprenedors i facilitar l’establiment d’empreses al municipi o bé en d’altres casos que s’augmenten, per exemple, en les quotes de determinades activitats esportives. El lleu increment que pateixen alguns serveis es deu a la necessitat d’ajustar l’oferta als costos reals. De fet, segons l’alcalde, Francesc Colomé, en molts caos els serveis prestats continuen sent deficitaris però l’Ajuntament els sufraga per tal d’oferir un ampli ventall d’activitats a la ciutadania. També cal destacar una rebaixa, una vegada mes, doncs ja havien estat rebaixades de manera important durant l’exercici 2014, de les taxes per a l’obtenció de llicències d’activitats de petits comerços, despatxos, botigues... per tal de fomentar l’inici de noves activitats.

Per ara, el Ple ha aprovat provisionalment les ordenes amb els 9 vots favorables de l’equip de govern (CiU) així com de les formacions ERC-AM i PPC. Els 8 regidors d’ILFC-E, PSC-CP i CpF van votar-hi en contra i van assegurar que presentaran al·legacions. Esquerra va explicar que també presentarà al·legacions però que de moment el seu vot és favorable per evitar la pujada del rebut de l’IBI. L’alcalde va explicar que les propostes presentades, si són viables, seran discutides amb l’objectiu de millorar les ordenances. 

Representants dels veïns i veïnes als consells del poble

El ple de la Corporació va ratificar Salvador Domínguez i Sonia de Alier com a representants dels veïns i veïnes al Consell del Poble de Llerona així com de Lluís Gómez pel Consell del Poble de Corró d’Amunt. El mes passat van constituir-se les juntes d’ambdós òrgans consultius.

Vocals pel Consell de Pagesia

El ple també va nomenar els membres integrants del plenari del Consell de la Pagesia, en qualitat de vocals, a les següents persones en representació de diverses entitats:

  • Joan Gallifa com a representant de l’Associació Agrària de Joves Agricultors.
  • Joaquim Cassà com a representant de l’Unió de Pagesos de Catalunya.
  • Josep Emilio Espinosa com a representant de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre.
  • Ramon Viure com a representant de la Cooperativa Agrària Comarcal.
  • Isidre Roqueries com a representant de la Comunitat de Regants de Llerona.
  • Pere Garriga com a representant dels pagesos del poble de Llerona.
  • Pere costa com representant dels pagesos del poble de Corró d’Amunt.
  • Jaume Masjuan com a representant dels pagesos del poble de Marata.
  • Jorid Illa com a representant dels pagesos del poble de Marata.
  • Antobnio Emilio Espinosa com a representant dels pagesos del poble de Corró d’Avall.

Actualment, manquen per designar dues persones: un representant dels pagesos del poble de Corró d’Amunt i una altra dels de Bellavista.

Mocions

Totes les mocions presentades a la sessió plenària es van aprovar. En primer lloc, CiU, ILFC-E i ERC-AM van donar suport al president Artur Mas, l’exvicepresidenta Joana Ortega i a la consellera Irene Rigau per la imputació rebuda arrel de l’organització del procés participatiu sobre el futur polític de Catalunya el 9 de novembre de 2014. El PP va votar en contra d’aquesta moció i el PSC i CpF van abstenir-se’n.

Les dues mocions d’ILFC-E van validar-se per unanimitat de tots els membres del Ple. El regidor Àlex Vega va explicar que a les Franqueses hi ha 46 famílies que, malgrat complir tots els requisits perquè se’ls concedissin beques de menjador, aquest curs no han rebut cap beca perquè el Consell Comarcal del Vallès Oriental va quedar-se sense partida pressupostària. El regidor va demanar que el govern de la Generalitat, que fa el traspàs de les partides als corresponents consells comarcals, augmenti el pressupost. La regidora del PSC, Èrica Reche, va demanar que el govern municipal cobreixi els casos allà on la Generalitat no arribi. En resposta, la regidora de Polítiques Socials, Marina Ginestí, va afirmar que segons Serveis Socials no hi ha cap cas de nivell de risc social que hagi quedat descobert. L’altra moció del grup es va presentar d’urgència i demanava ajuda per a les famílies saharauis que pateixen les conseqüències de les inundacions. En aquest punt el regidor del PPC, Javier Álvarez, va proposar que tots els regidors i regidores, anònimament, aportessin 50 euros de la dieta d’assistència al ple. Properament s’obrirà un espai al web perquè els ciutadans i ciutadanes que ho desitgin puguin fer donacions. Així mateix, s’habilitarà un altre espai personar ajuda als refugiats sirians.

ERC-AM també va portar dues mocions al ple que van aprovar-se amb tots els vots favorables dels regidors i regidores de les Franqueses a excepció del regidor del PPC. Una de les mocions insta al govern de Catalunya a desplegar la normativa catalana de la pobresa energètica malgrat en recurs d’inconstitucionalitat presentat pel govern de l’Estat espanyol i l’altra és una petició d’un acte de reconeixement per part dels governs que van participar en la captura i assassinat del president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys així com de demanda de tota la informació requisada sobre el cas.

La moció presentada per CpF per reclamar a la Generalitat de Catalunya la construcció d’habitatges socials de lloguer en el terreny cedit al carrer Cadí de Llerona va aprovar-se per unanimitat.

Arxivat a: Ajuntament, Hisenda

Arxius adjunts

Darrera actualització d’aquest contingut: 17/05/2024 a les 15:36h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)