Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Una quinzena de persones, a la primera sortida de tardor per inspeccionar el riu Congost

05/10/2015

La trobada es va fer a Llerona, al límit dels termes de les Franqueses i Canovelles.

El dissabte 3 d’octubre al matí, l’Associació Hàbitats va organitzar la primera sortida formativa del Projecte Rius d’aquesta tardor. En el marc del projecte de restauració del riu Congost, una quinzena de persones van assistir-hi per veure quin era l’estat ecològic d’aquest riu. El dia es va despertar plujós, fet que va fer anar per feina els organitzadors. 

Els participants van fer cadascú la seva hipòtesi de la qualitat del riu Congost a Llerona, al límit dels termes municipals de les Franqueses i de Canovelles. Cal dir que en general van encertar força el resultat de les conclusions finals. 

Amb un hàbitat fluvial força heterogeni calia esperar bones notícies per a la cerca de biodiversitat. Tot seguit els assistents van analitzar el bosc de ribera, i tot i les actuacions que s’han realitzat a la zona, el resultat va ser que es troba en un estat deficient, especialment per la desconnectivitat que té el riu amb altres ecosistemes. Els organitzadors esperen que amb les actuacions desenvolupades enguany, es pugui observar com aquest paràmetre canvia en futures inspeccions. 

L’anàlisi fisicoquímic va revelar que l’aigua del Congost té una concentració de nitrats considerable, de 20 mg/l, fet que els voluntaris es podien imaginar en veure la gran quantitat d’algues que hi havia al substrat del riu. També es va poder veure que la saturació d’oxigen superava la barrera del 40%, amb una concentració de 4mg/l i una temperatura de 20ºC. 

Amb l’anàlisi de macroinvertebrats es va poder observar la gran quantitat d’organismes que viuen al riu. Es va fer cerca en els diferents ambients detectats en la primera part de la inspecció, trobant-hi larves de libèl·lula, puces d’aigua, bètids, físids, sangoneres…, determinant així que la qualitat ecològica segons l’índex de macroinvertebrats és mediocre. 

Un fet destacable és la gran quantitat de crancs americans que s’hi van trobar, així com la captura d’un barb de muntanya i l’observació de diverses bagres. 

Amb tot, els assistents van gaudir d’una gran jornada al riu, entre companys professors d’institut, antics grups de voluntaris amb ganes de reincorporar-se al projecte i famílies del territori amb interès per l’ecosistema fluvial.

Arxivat a: Agricultura, Territori i Sostenibilitat
Un moment de la inspecció del riu
Darrera actualització d’aquest contingut: 28/03/2024 a les 11:28h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)