Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Les Franqueses dóna bitllets emesos durant la Guerra Civil al Museu Nacional d’Art de Catalunya

04/08/2015

L’Ajuntament de les Franqueses ha entregat 1.373 bitllets emesos pel Consell Municipal de les Franqueses durant la Guerra Civil al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). El consistori ha volgut lliurar aquesta col·lecció de paper moneda al MNAC perquè la conservi i l’exposi al públic. Al fons del museu, en total, s'han entregat 599 bitllets d’una pesseta; 699 bitllets de 0,50 cèntims; i 75 bitllets de 0,25 cèntims. L’acte de donació va formalitzar-lo l’alcalde, Francesc Colomé, i el director del MANC, Josep Serra, el divendres 31 de juliol al matí a la Sala Sert del MNAC.

En el període de la Guerra Civil, a causa de l’escassetat provocada pel conflicte i de l’emmagatzematge dels diners en metàl·lic que feien els particulars i les mateixes institucions, es va originar un problema de manca de moneda per a les transaccions de compra-venda, encara que fossin per a petites quantitats. Davant d’aquest situació, el setembre de 1936 la Generalitat va optar per l’emissió de Paper Moneda Nacional Català. El 9 d’octubre del mateix any, la Generalitat va autoritzar als ajuntaments l’organització de les seves economies per mitjà de l’emissió de paper moneda en els seus límits municipals. Així, a les Franqueses, com en d’altres municipis, el Consell Municipal de les Franqueses va poder imprimir bitllets per donar resposta a les necessitats de la seva població. 

Arxivat a: Ajuntament
L'alcalde, el director del museu i el secretari de l'Ajuntament mostrant la vitrina amb el paper moneda de les Franqueses
Dels bitllets se n'ocuparà el departament de numismàtica
Encaixada de mans després de la signatura de la documentació de la donació
L'alcalde i el director del museu davant de la vitrina amb els bitllets de les Franqueses
Darrera actualització d’aquest contingut: 21/10/2021 a les 13:35h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)