Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

El Ple rebutja la retirada del sistema del foto vermell instal·lat als punts semafòrics de les Franqueses

03/08/2015

La moció de supressió del sistema del foto vermell obté 12 vots en contra de CiU, PSC-CP, ERC-AM i PPC, 4 vots d’abstenció d’ILFC-E i només 1 vot a favor de CpF.

A la sessió plenària del dijous 30 de juliol el regidor de Convergència per les Franqueses (CpF), Francesc Torné, va presentar una moció sol·licitant l’eliminació del sistema del foto vermell instal·lat a diferents punts semafòrics del municipi. El Ple va rebutjar la moció amb els 12 vots en contra dels regidors i regidores de Convergència i Unió (CiU), del Partit dels Socialistes de Catalunya-Candidatura de Progrés (PSC-CP), d’Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal (ERC-AM) i del Partit Popular de Catalunya (PPC). Els 4 regidors i regidores d’Imaginem Les Franqueses en Comú-Entesa (ILFC-E), malgrat l’exposició crítica del regidor Rafael Bernabé, van abstenir-se.

El regidor Rafael Bernabé va preguntar per quin motiu els semàfors amb càmeres no funcionen amb els colors verd, taronja i vermell, com la resta de semàfors del municipi, si la mateixa Junta de Govern Local ha reconegut que la instal·lació genera confusions.

L’alcalde, Francesc Colomé, va explicar que el decret d’alcaldia ratificat per acord de la Junta de Govern Local, al qual es referia el regidor Bernabé, va aprovar-se perquè a partir del 18 de març es va canviar el sistema del foto vermell tot i que funcionés correctament. Així, van deixar-se sense efecte les denúncies tramitades en el període comprès entre el 21 de febrer i el 18 de març corresponents als semàfors ubicats al carrer de Catalunya de Llerona.

L’Ajuntament també va aprovar deixar sense efecte la segona i successives multes interposades des de l’entrada en funcionament de l’esmentat sistema únicament en el cas d’infraccions que s’hagin comès de forma reiterada en el mateix indret i pel mateix concepte i que s’hagin produït amb anterioritat a la recepció de la primera notificació de manera que la persona interessada no hagi pogut tenir coneixement previ de la primera infracció. Aquesta resolució és vàlida tant per als punts semafòrics col·locats a Llerona com per als instal·lats a Corró d’Avall, concretament, a la carretera de Ribes (cruïlla amb la carretera de Cànoves) i al carrer del Pont (a l’alçada del giratori de Can Mònic).

Des del 18 de març els semàfors amb càmeres funcionen de la següent manera: els semàfors estan en taronja intermitent però si detecten un vehicle que s’hi acosta a més de 50 km/h es posen en vermell. Només els cotxes que es salten el semàfor en vermell, la qual cosa està prohibida, són multats. L’alcalde va lamentar que tot i que el nombre de multes ha disminuït encara circulen molts vehicles per sobre de la velocitat permesa.

En aquest punt, la regidora d’ERC-AM, Francesca Masclans, va apuntar que una possible solució potser hauria estat establir un període més llarg de prova del sistema.

En relació al mateix tema, ILFC-E, PSC-CP i ERC-AM van presentar una moció que va aprovar-se amb el suport de CiU i PPC i l’abstenció de CpF. La moció insta a l’Ajuntament a realitzar un estudi sobre el funcionament del sistema del foto vermell implantat per part d’una empresa externa i independent, a fer públics els resultats i a prendre mesures en base als resultats. També demana garantir una correcta senyalització dels punts en qüestió i exigeix l’anul·lació d’ofici de les sancions que siguin improcedents.

Al Ple van assistir-hi diversos membres de la Plataforma d’Afectats per Multes de les Franqueses (PAM) que van manifestar el seu malestar. El regidor de Seguretat Ciutadana, Ferran Jiménez, va convidar-los a visionar les infraccions comeses perquè en el cas que les sancions no siguin procedents s’eliminaran.

La rotonda de Marata

Els grups municipals d’ILFC-E, PSC-CP i ERC-AM van portar al Ple una moció conjunta en relació al projecte de construcció d’una rotonda a la intersecció de la carretera de Cànoves (BV-5151) i el Camí Vell de Marata que travessa el nucli del poble. Aquest punt va prosperar amb els 9 vots dels partits que van dur-la al Ple i les 8 abstencions de CiU, CpF i PPC.

La moció demana aturar la construcció de la rotonda; crear dues comissions per a la millora de la seguretat, una per al Camí Vell de Marata i una altra per a la carretera de Cànoves; i adoptar mesures urgents per reduir la sinistralitat a la cruïlla i a tota la carretera de Cànoves.

ILFC-E i ERC-AM són contraris a la construcció de la rotonda perquè la consideren sobredimensionada i opten per prendre altres mesures amb menys impacte ambiental i visual. En canvi, el PSC-CP, segons el regidor Juan Antonio Marín, està a favor de la rotonda però subratlla la necessitat d’arribar a un consens amb els veïns i veïnes.

Tant en les intervencions de l’alcalde, Francesc Colomé, com del regidor d’Urbanisme, Jordi Ganduxé, es va remarcar el posicionament favorable a la rotonda de l’equip de govern (CiU). Colomé va recordar que la carretera de Cànoves pertany a la Diputació de Barcelona. L’alcalde va explicar que té l’obligació de vetllar pel bé comú i que en constatar que a la cruïlla de Marata hi havia accidents va demanar a la Diputació que cerqués una solució per posar fi a la sinistralitat de la via. La Diputació, un cop analitzada la situació i realitzats els estudis corresponents, va decidir que el millor és fer-hi una rotonda. L’alcalde va recordar que molts veïns de Corró d’Amunt han demanat la rotonda i que Llerona també hi té quelcom a dir. Per acabar, l’alcalde va voler deixar clar que encara que cregui necessari construir la rotonda per evitar més accidents també treballa per a la pacificació del Camí Vell de Marata tal com reclamen alguns veïns i veïnes del poble, per això mateix l’Ajuntament ja hi ha mantingut fins a tres reunions.

Altres mocions

Al Ple es van presentar altres mocions. Per unanimitat va aprovar-se la retirada de tots els símbols franquistes que persisteixen al municipi a partir de la confecció d’un inventari així com la restitució de la memòria de tota persona o entitat que va ser perseguida o il·legalitzada durant la dictadura.

Per unanimitat també va validar-se la moció sobre la millora de les condicions de vida de determinats col·lectius de persones immigrades al nostre país en la qual es demana al govern espanyol l’atorgament de permisos de residència als individus que obtinguin un certificat d’esforç d’integració. La moció també proposa incloure al padró les persones que ho sol·licitin encara que no disposin d’un domicili fix. La regidora de Polítiques Socials, Marina Ginestí, va explicar que aquest supòsit ja es preveu i va recordar als regidors i regidores que fa uns mesos l’Ajuntament va posar en marxar la campanya Empadrona’t.

Tots els regidors i regidors del consistori van donar suport a la moció del Correllengua 2015 com a instrument reivindicatiu de la societat a favor de la plena normalització de la llengua arreu dels territoris de la parla catalana i a favor de la seva unitat.  

El plenari també va aprovar la moció per expressar la voluntat del municipi d’exercir la seva sobirania fiscal i crear els mecanismes necessaris per procedir al pagament de l’IVA i l’IRPF a l’Agència Tributària de Catalunya. A aquesta moció el PSC-CP va abstenir-se i el PPC va votar-hi en contra.

Finalment, malgrat el vot contrari del PPC, també va donar-se llum verda a exigir al govern espanyol la retirada immediata de la Llei Orgànica 4/2015, de 30 de març, de Protecció de la Seguretat Ciutadana.

Modificació del pressupost

A la sessió plenària es va debatre la proposta de modificació del pressupost en 133.000 euros per donar resposta a les necessitats de les diverses àrees de l’Ajuntament. Per exemple, per poder finalitzar la reforma del teatre del Casal Cultural de Corró d’Avall, per a la millora dels equips informàtics o per al manteniment del clavegueram. La proposta va tirar endavant amb els vots de CiU, PSC-CP, ERC-AM i PPC. L’ILFC-E va abstenir-se i CpF va mostrar-s’hi contrària.

Aprovació inicial del catàleg de camins municipals

Amb el suport de tot el plenari es va aprovar inicialment el catàleg de camins de les Franqueses. Per a més informació podeu consultar la notícia en aquest enllaç.

El calendari de festes locals

Tots els càrrecs electes van aprovar el següent calendari de festes locals per l’any 2016:

  • Bellavista: 6 de maig i 1 de juliol.
  • Marata: 6 de maig i 30 de juliol.
  • Corró d’Amunt: 6 de maig i 6 d’agost.
  • Llerona: 6 de maig i 8 de setembre.
  • Corró d’Avall: 6 de maig i 16 de setembre. 
Arxivat a: Agricultura, Territori i Sostenibilitat, Ajuntament, Cultura, Hisenda, Obres i Serveis, Polítiques Socials, Seguretat Ciutadana, Urbanisme i Activitats
Semàfors del carrer del Pont, a Corró d'Avall
Darrera actualització d’aquest contingut: 28/03/2024 a les 11:28h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)