Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Restauració del Congost: projecte acomplert

29/10/2014

L’Associació Hàbitats explica les millores al tram d’un quilòmetre i mig on ha intervingut amb l’ajuda de voluntariat.

Un any després de l’inici del projecte de Restauració del riu Congost al pas per Llerona, el projecte ha arribat al final. Dissabte passat, 25 d’octubre, se’n va fer la cloenda per part de l’Associació Hàbitats. El biòleg Andreu Salvat, especialista en la gestió de l’entorn fluvial, va explicar i repassar les actuacions que s’han dut a terme dins del projecte i quins han estat els resultats que s’han obtingut.

S’ha dut a terme la restauració ecològica, amb l’eliminació de vegetació exòtica i replantació amb vegetació autòctona de 1,8 km i una superfície aproximada de 30 ha. La supervivència de les plantacions ha estat altíssima, amb només 2-3 baixes. La suavitat de l’estiu ha estat determinant en aquest sentit. També s’ha reparat la tanca i l’aguait d’ocells i s’ha limitat l’accés a la llera del riu en vehicle, fets que permetran una major tranquil·litat al dormidor de corbs marins.

El projecte, a més, ha promogut la participació ciutadana en la conservació del medi fluvial, a través de diferents activitats de voluntariat i de sensibilització com visites tècniques a l’espai, activitats ornitològiques, d’inspecció de rius i les Nits de ratpenats. En total s’ha comptat amb més de 170 persones al llarg de tot el projecte i s’ha establert un grup de voluntaris estable que analitzarà l’evolució ecològica del riu dues vegades a l’any.

D’altra banda, també s’ha treballat en la renaturalització del passeig fluvial, combinant criteris estètics amb naturalístics per tal de convertir el passeig en un lloc agradable i d’acord amb l’espai que ocupa, dins de la Xarxa Natura 2000.

El projecte ha unit els esforços de les diferents administracions públiques implicades en el territori com el Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, el Consorci per la Defensa de la Conca del Besòs i l’Ajuntament de les Franqueses del Vallès.

Restauració de la llera entre Llerona i Canovelles

A principis de l'any vinent es posarà en marxa la restauració de la llera del riu Congost en el tram de Llerona fins al terme municipal de Canovelles. Per tant, s'intervindrà en el tram del riu que està al costat del parc del Falgar de les Franqueses, un espai on l'Ajuntament té prevista una actuació per tal de recuperar-lo com a zona verda i també d'esbarjo ciutadà. L'actuació prevista seguirà el mateix model que s'ha aplicat al de la Garriga fins a Llerona. S'hi retiraran deixalles i s'eliminaran espècies vegetals que no siguin autòctones, entre altres accions.

Arxivat a: Agricultura, Territori i Sostenibilitat
Un biòleg especialitzat en entorn fluvial va guiar la presentació
La supervivència de plantacions ha estat alta, i la vegetació autòctona hi és ben present
El grup que va assistir a la cloenda de la restauració
Darrera actualització d’aquest contingut: 28/03/2024 a les 11:28h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)