Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Cooperació institucional i col·laboració amb la societat civil al 2n Comitè d'Avaluació i Seguiment del Pla de Barris de Bellavista

01/02/2013

Representants de la Generalitat, l’Ajuntament i de les entitats civils repassen les actuacions realitzades del Pla de Barris al 2012

El 2n Comitè d’Avaluació i Seguiment del Projecte d’Intervenció Integral de Bellavista es va reunir dimecres passat per analitzar l’estat de desenvolupament del Pla de Barris de Bellavista. La celebració d’aquestes reunions ve marcada per la pròpia Llei; la primera va tenir lloc el 15 de desembre de 2011.

A la reunió, organitzada per la Regidoria de Pla de Barris, encapçalada per Joan Antoni Marín, hi van assistir representants de la Generalitat, de l’Ajuntament i de les entitats veïnals, associacions ciutadanes i agents econòmics i socials de Bellavista. Per part de la Generalitat va destacar la presència del delegat del Govern a la província de Barcelona, Ferran Brea, que realitzava el seu primer acte com a delegat.

Bellavista va originar-se com a barri a partir de la immigració dels anys 60 i 70 provinent de la resta d’Espanya a Catalunya. Actualment hi viuen 8.453 habitants. El barri té certs dèficits socials així com algunes problemàtiques en relació a l’estat d’alguns edificis, la connectivitat entre diverses zones del barri o l’accessibilitat i la qualitat de l’espai.

Les entitats representades en el Comitè d’Avaluació i Seguiment són les següents: Associació de Veïns de Bellavista, Hermandad Rociera, Ibne Sinaa, CF Bellavista – Milan, Unió de Botiguers, Comerciants i Professionals de les Franqueses i Associació de Gent Gran de Bellavista.

El projecte

El Pla de Barris de Bellavista és un projecte per a la millora integral del barri presentat a l'any 2010 i escollit en la setena convocatòria de la Llei de Barris de la Generalitat de Catalunya (Llei 2/2004). La concessió d’aquesta subvenció planteja una oportunitat per a la millora i impuls d'aquest nucli del municipi.

El projecte havia d’executar-se amb quatre o sis anys però donat la conjuntura econòmica actual, la Generalitat de Catalunya va modificar el Decret 369/2004, permetent l’ampliació del termini d’execució fins a 10 anys. Aquest nou termini beneficia tant a la Generalitat de Catalunya com als ajuntaments amb Pla de Barris, ja que serà més factible fer les aportacions econòmiques.

El pressupost total de Pla de Barris ascendeix a 8.787.006 euros, dels quals fins a 31 de desembre de 2012 se n’han gastat 332.621,23 euros. El finançament corre a càrrec de la Generalitat i de l’Ajuntament, a parts iguals.

Finançament complementari i altres subvencions

L’aportació municipal del projecte és compatible amb altres subvencions. Des de l’Oficina Tècnica de Pla de Barris es treballa en aquesta línia. El fet de pertànyer al Pla de Barris possibilita obtenir altres subvencions que permeten dur a terme altres actuacions.

Destaca el projecte “Treball als Barris” amb el qual el Servei d’Ocupació de Catalunya promou la realització d’accions complementàries a la Llei de Barris en matèria ocupacional, formativa i de desenvolupament local. En la convocatòria de 2012, la subvenció ha estat de 191.000 euros destinats a finançar 23 plans d’ocupació dedicats a desenvolupar actuacions del Pla de Barris.

La “Salut als barris” és un altre programa complementari que materialitza la prioritat del Departament de Salut d'actuar als territoris beneficiats per la Llei de barris. Aquest programa té com a objectiu contribuir a la reducció de les desigualtats socials en salut, introduir la salut com un dels principals elements de millora de les condicions de vida i benestar de les persones del barri i promoure la participació i coordinació dels diversos agents de salut i socials.

22 actuacions i 4 grans àmbits

Els objectius principals del Pla de Barris són: millorar la qualitat de vida de les persones que viuen al barri; regenerar el teixit social i econòmic de Bellavista; impulsar la rehabilitació dels edificis que ho requereixin; i trencar l’aïllament físic de Bellavista respecte als altres nuclis urbans de les Franqueses.

Per acomplir els objectius el projecte inclou 22 actuacions agrupades en 4 grans àmbits: espai públic i accessibilitat; rehabilitació dels edificis; cohesió social i dinamització econòmica; i equipament col·lectiu.

Prioritat als programes socials

Durant el 2012, el programes destinats a la millora social han captat gran part de la inversió. Al llarg de l’any s’han dut a terme diversos treballs.

Pel que fa a espai públic i accessibilitat, s’ha realitzat l’estudi per la configuració d’un eix cívic al passeig d’Andalusia per la qual cosa s’ha analitzat l’ordenació de la mobilitat; la redacció de l’avantprojecte i el projecte executiu de la remodelació de la plaça Espanya; i l’estudi d’alternatives al desguàs de la xarxa de clavegueram.

En relació a la rehabilitació dels edificis s’ha redactat l’ordenança i el programa de suport i acompanyament a les comunitats de veïns. Una subvenció de la Generalitat permetrà finançar el 50% del cost de l’obra i l’Ajuntament podrà assumir-ne el 30%, aproximadament.

Dins de l’apartat de cohesió social i dinamització econòmica s’han dut a terme programes d’esport i salut com el programa de caminades “Bellavista pas a pas”; també s’ha posat en marxa el programa d’acollida per a nouvinguts amb l’objectiu de fomentar l’arrelament al municipi; per tal d’enfortir el teixit associatiu de Bellavista i facilitar espais de trobada s’ha creat la taula d’entitats a la vegada que s’han organitzat programes formatius per a les associacions; s’ha efectuat una campanya de civisme i convivència; s’ha engegat el programa “Viu Bellavista” destinat a fomentar la participació amb l’entorn dels infants i joves; s’ha fet un diagnosi socio-laboral, formatiu i empresarial de barri per orientar els programes de dinamització econòmica; i finalment una part del pressupost ha anat destinat a la gestió del projecte.

També cal destacat la incorporació d’un apartat del Pla de Barris a la web municipal a través d’un conveni específic signat amb la Diputació.

Creure en el projecte

L’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, i el regidor d'Activitats, Habitatge i Pla de Barris, Juan Antonio Marín, van destacar que l’Ajuntament creu en el projecte del Pla de Barris. L’alcalde va explicar que diverses àrees de l’Ajuntament s’hi impliquen com a bon projecte transversal que representa.

Transparència i fiscalitat del teixit social

El Pla de Barris de Bellavista es desenvolupa des de l’Oficina Tècnica del Pla de Barris de Bellavista amb la Generalitat, amb altres àrees de l’Ajunatment i els veïns amb la màxima transparència. A la pàgina web municipal s’hi poden consultar, per exemple, les obres executades i pendents així com les inversions realitzades o a efectuar. El regidor Juan Antonio Marín va subratllar la importància que les entitats civils puguin fiscalitzar el projecte ja que disposen de la informació i participen en el desenvolupament dels programes.

Prudència

El cap de l’Oficina de Gestió del Programa de Barris del Departament de Territori i Sostenibilitat, Ramon Botey, va demanar prudència ja que la Generalitat finança la meitat del Pla de Barris i actualment no es troba en una bona situació econòmica. Amb tot, l’alcalde va anunciar que no renunciaran al Pla de Barris.

La bona gestió

El delegat del Govern a la província de Barcelona, Ferran Brea, va agrair l’assistència dels representants de la societat civil alhora que va elogiar la feina portada a terme pels tècnics de l’Ajuntament. “S’ha realitzat una feina molt positiva ja que s’ha executat tot allò que hi havia previst”, va afirmar. Les tasques portades a terme durant el 2012 del Pla de Barris “han estat molt ben gestionades”, va dir.  

Arxivat a: Pla de Barris
Darrera actualització d’aquest contingut: 27/01/2021 a les 14:19h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)