Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

"Creem una xarxa que uneixi passat i present per a què aquest municipi ni cap altre municipi del món torni a escoltar el soroll de les bombes"

24/01/2022

Les Franqueses commemora el 83è aniversari del bombardeig del 1939

"Hallelujah" de Leonar Cohen interpretat per una representació de l'Escola Municipal de Música de les Franqueses ha obert l'acte de commemoració del bombardeig del 1939. Durant aquest acte bèlic de l'aviació italiana van morir 3 persones del municipi i hi va haver grans destrosses a la carretera de Ribes a l'alçada de l'estació.

Les Franqueses ha recordat, un any més, aquell acte de guerra, per a que no es torni a repetir i per a què les noves generacions també siguin conscients del que significa una guerra.

Des de fa 3 anys, les Franqueses treballa en la recuperació de la memòria històrica de la Guerra Civil i dels anys de la dictadura. "Durant molts anys s'ha viscut d'esquena a fets històrics, però nosaltres no", han estat les paraules de l'alcalde, Francesc Colomé, que també ha convidat a veïns i veïnes a recuperar el passat. "Creem una xarxa que uneixi passat i present perquè aquest municipi ni cap altre lloc del món torni a escoltar el soroll de les bombes", ha convidat Colomé.

L'historiador, Joan Garriga, que participa del grup de recerca i recuperació històrica de les Franqueses, tot i justificant la necessitat de la recerca i de la commemoració durant el seu parlament, ha afirmat que "recordar no és perllongar el dolor, és fer el dol de tants i tants anys, és fer justícia i és exigir que es pari l'avenç del totalitarisme a Europa i també aquí".

La commemoració del bombardeig del 1939 ha finalitzat amb l'ofrena floral institucional, amb l'alcalde i els portaveus dels grups municipals presents a l'acte. També ha dipositat flors grups amb representació al consistori: Junts x les Franqueses, Partit dels Socialistes de Catalunya, Imagina-Esquerra en Comú i Ciutadans de les Franqueses. La secció local d'Esquerra Republicana de Catalunya també han participat en l'ofrena.

Tot i que l'acte d'enguany ha estat de petit format a causa de la situació sanitària, entre el públic també hi hagut alguns testimonis d'aquell fatídic 24 de gener del 1939.

Arxivat a: Ajuntament
Commemoració bombardeig 2022 1
Commemoració bombardeig 2022 9
Commemoració bombardeig 2022 7
Commemoració bombardeig 2022 6
Commemoració bombardeig 2022 5
Commemoració bombardeig 2022 4
Commemoració bombardeig 2022 2
Commemoració bombardeig 2022 3
Commemoració bombardeig 2022 8
Darrera actualització d’aquest contingut: 28/03/2024 a les 11:28h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)