Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Les Franqueses renova l'adhesió al Pacte d'Alcaldies pel Clima i l'Energia

02/11/2021

Paral·lelament, s'inicien accions per controlar la qualitat de l'aire al municipi

El ple municipal va aprovar que les Franqueses mantingui la seva adhesió al Pacte d'Alcaldies pel Clima i l'Energia, una iniciativa a nivell europeu, basada en els acords pel clima de París, i que compromet a tots aquells municipis que els subscriguin a treballar per aconseguir la neutralitat climàtica tot i garantint la justícia i la inclusió social.

Què és la neutralitat climàtica?

Tots els municipis adherits a aquest pacte estan compromesos a dur a terme accions, al ritme que dicta la ciència, per mantenir l'augment de la temperatura global per sota d'1,5º. Des dels ajuntaments s'ha de garantir que aquesta transició sigui justa, inclusiva i respectuosa tant amb la ciutadania com amb els recursos disponibles.

La data per arribar a aquesta neutralitat climàtica és el 2050. L'objectiu és arribar a aquest moment amb ciutats i pobles descarbonitzats amb accés a una energia assequible, segura i sostenible. Per tal d'assolir aquesta fita, els municipis signants es comprometen a treballar per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle, per augmentar la preparació entre la població per als impactes adversos del canvi climàtic i per avançar en la lluita contra la pobresa energètica per tal de garantir una transició justa.

A banda de les accions concretes de cada municipi, a nivell global i de manera coordinada, les alcaldies subscrites al pacte es comprometen a treballar a curt i mig termini per aconseguir la neutralitat climàtica el 2050. A fer-ho implicant-hi tota la ciutadania, les empreses i l'administració. També a actuar de manera immediata i coordinada per accelerar la transició sense deixar ningú enrere i a fer xarxa amb la resta d'alcaldies i líders d'arreu, promovent el pacte Global Covenant of Mayors.

Un captador de partícules recull mostres durant dos mesos per determinar la qualitat de l’aire a les Franqueses

Una de les accions emmarcades dins d'aquesta sensibilitat vers la neutralitat climàtica és l'aplicació de mesures puntuals o periòdiques per diagnosticar la qualitat ambiental dels municipis. En aquest sentit i com ja informàvem a finals de setembre, l'Ajuntament de les Franqueses ha instal·lat un captador de partícules d'aire al pati oest de l'edifici. Aquesta actuació s'ha realitzat en col·laboració amb la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya.

Aquest aparell recull mostres de material en suspensió durant dos mesos que serviran per determinar la qualitat de l'aire del municipi i, sobretot de les zones més properes al polígon industrial del Pla de Llerona.

Les mostres recollides serveixen per avaluar els nivells de partícules PM10 a l'aire. Els filtres d'aquest  aparell capten les partícules suspeses a l'aire de fins a 10 µm de diàmetre. Les PM10 estan formades principalment per compostos inorgànics com els silicats, aluminats i metalls pesants, així com material orgànic associat a partícules de carboni (sutge). Les partícules poden ser de pols, cendra, sutge, partícules metàl·liques, ciment o pol·len.

Durant aquests dos mesos, s'estan analitzant les partícules recollides als filtres del captador. Finalitzada la campanya i en funció dels resultats obtinguts s'adoptaran les mesures necessàries, si s'escau.

Paral·lelament, també s'està treballant amb la Direcció General per tal de disposar temporalment d'una unitat mòbil que faci mesuraments en altres punts de les Franqueses.

Arxivat a: Ajuntament
Pacte d'Alcaldies pel Clima i l'Energia
Darrera actualització d’aquest contingut: 25/11/2021 a les 21:13h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)