Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

“Nosaltres ara governem sols, però no volem fer-ho en solitari”

04/01/2021

Entrevista a Francesc Colomé, alcalde de les Franqueses

Acabem un 2020 ben diferent a l’esperat?

Sí. El mes de gener de l’any passat poc ens imaginàvem que viuríem un 2020 tan intens. Ha estat un any de canvi d’hàbits a la nostra via personal i laboral, i sobretot de pèrdues. Les conseqüències emocionals i també econòmiques són molt dures i haurem de treballar entre tots per pal·liar els efectes que ha provocat la Covid-19.

Com ha estat la gestió política arran de la pandèmia?

Òbviament la primera onada ens va agafar amb el pas canviat, com a tots els sectors. Va ser molt dur perquè, tot i que rebíem directrius dels respectius governs, molta part de la gestió també va recaure als ajuntaments, que és precisament l’administració més propera a la ciutadania. Nosaltres des d’aquí havíem de preveure l’aplicació de les mesures genèriques a nivell municipal. Penso, però, que en el nostre cas vam ser prou ràpids i vam crear un comitè de crisi per gestionar la situació de la millor manera possible. Un comitè que es va obrir a tots els partits amb representació perquè estem convençuts que aquestes situacions de crisi només es poden vèncer mitjançant la unió, tots junts.

El Pla de Xoc és un exemple d’aquesta unió, per exemple, no?

Exacte. Teníem clar que aquesta situació, a banda de la vessant emocional, portaria unes conseqüències econòmiques devastadores. És en aquest sentit que comencem a treballar per preveure un Pla de Xoc de més d’1.100.000 euros en accions. JxLF-Junts, PSC-CP, IEC-AM i CsLFV s’hi van afegir des del primer moment i hores d’ara es fan reunions quinzenals amb representants de tots aquests grups municipals per decidir les accions a seguir. També volem comptar amb el suport de SAL-CUP-AMUNT. És imprescindible que en un moment com l’actual, tots els grups amb representació al consistori estiguem units i treballant conjuntament. Aquesta comissió, per tant, analitza quinzenalment la situació, tenint en compte la informació que fan arribar totes les àrees, i va executant les prioritats que es marquen en funció de les necessitats. Es tracta d’un Pla de Xoc que s’ha d’adaptar de la manera més real possible i és per aquest motiu que variarà i s’allargarà tot el que es consideri oportú. Per ara, no té data de caducitat i els pressupostos de l’any vinent preveuen la seva continuïtat.

Aquest any, però, també ha estat un any de trencament del pacte de govern?

És cert. No ha estat un any fàcil en cap sentit.  No n’estic orgullós d’aquest trencament. De fet, sempre he dit que faig una valoració positiva del temps de govern amb el PSC, però els últims anys han estat durs i les diferències en alguns projectes han provocat  la inviabilitat del pacte. Tot i això, vull aclarir que aquest govern té molt clar el rumb que vol seguir per continuar fent de les Franqueses un municipi capdavanter a la comarca i al país. I tampoc em cansaré mai de repetir que compto amb tots els partits per aconseguir-ho. Nosaltres ara governem sols, però no volem fer-ho en solitari. I estendrem sempre la mà a tots els partits, absolutament a tots.

Abans parlava de pressupostos. Quines considera que han de ser les prioritat durant el 2021?

Jo crec que l’àmbit social i econòmic ha de ser una prioritat. Abans comentava que el Pla de Xoc s’allargaria tant com fos necessari. Encara no hem sortit d’aquesta pandèmia i haurem de continuar preveient les seves conseqüències. A més, cal tenir en compte que hi haurà hàbits i maneres de fer que hauran vingut per quedar-se. Per tant, veig aquest any com un moment per mantenir, per no anar enrere, i per continuar treballant en accions per ajudar als més afectats per aquesta crisi: famílies, comerços, restauració,... Hem de executar accions que generin un impuls a l’economia en el nostre municipi en tots els sentits.

Tot i així, continuem treballant en les més de les 100 accions que preveu el nostre Pla d’Acció Municipal. Evidentment l’hem hagut d’adaptar a les noves circumstàncies, però continuarem endavant, això que ningú ho dubti. L’Aula de la Natura, per exemple, serà un dels projectes més importants que esdevindrà una realitat properament. Aquesta serà precisament una de les accions prioritàries per nosaltres perquè posicionarà les Franqueses mitjançant una iniciativa educativa en l’àmbit mediambiental.

L’inici d’any sempre és moment de fer-se propòsits, quin és el seu com a alcalde?

Crec que tots necessitem deixar enrere aquesta pandèmia i tot el que ha generat. Vull que tot torni a rodar: veure sales culturals plenes, comerços i restauració funcionant a ple rendiment,... i sobretot que tornem a recuperar les abraçades, el contacte amb qui estimem. Desitjo que tornem a recuperar certa normalitat i dic certa perquè considero que la Covid 19 també ens ha de fer reflexionar sobre el nostre estil de vila, sobre dinàmiques insostenibles. Per tant, recuperem llibertats i hàbits perduts, però deixem enrere el que no ens deixa avançar i tornem a l’essència. Ens en sortirem!

Arxivat a: Ajuntament
Francesc Colomé, alcalde de les Franqueses
Darrera actualització d’aquest contingut: 15/01/2021 a les 20:02h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)