Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | AMB ESTILS | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Gairebé 3.000 alumnes comencen el curs a les Franqueses el proper dilluns

08/09/2020

Els centres educatius han adaptat els espais i les ratios a les indicacions del Departament d'Educació

Les aules de les escoles i dels instituts de les Franqueses tornaran a estar actives a partir de dilluns 14 de setembre. En total, 2.949 alumnes començaran les classes a segona etapa d'Educació Infantil, a Educació Primària i a Educació Secundària. A més a més, les tres Escoles Bressol Municipals ja funcionen des de la setmana passada amb 117 infants i 233 joves cursaran el Batxillerat.

Enguany, el municipi guanya una línia de P3 a l'Escola Bellavista-Joan Camps que passa tenir dues línies gràcies a l'increment de la demanda de places en aquest centre. Les Franqueses compta amb 9 línies de P3 per a aquest curs amb 197 alumnes. A primer d'ESO començaran 270 alumnes.

El curs s'inicia marcat per les mesures de seguretat decretades per les autoritats sanitàries i educatives. En aquest sentit, tots el centres han adaptat diversos espais auxiliars per instal·lar-hi aules ordinàries i acomplir les ràtios i la distància de seguretat. Així, laboratoris, aules de música o gimnasos seran ocupades de manera permanent durant el curs 2020-2021 per grups classes estables. Des de l'Ajuntament s'han previst espais adicionals per ampliar l'aulari dels centres educatius però, de moment, cap escola n'ha sol·licitat l'ús. Tanmateix, aquests espais estaran disponibles durant tot el curs per si són necessaris. Les escoles i els instituts també estan concretant el pla d'obertura amb entrades i sortides esglaonades i ampliació del nombre d'accessos.

Des del Departament d'Educació s'han establert una sèrie de protocols i mesures de seguretat sanitària per als centres educatius i per a les famílies (adjunts a aquesta informació trobareu els documents complets amb els protocols i a la part inferior del text, les adreces dels webs dels centres educatius de les Franqueses):

Què heu de tenir en compte a diari abans d’accedir al centre educatiu?

  • L’alumne/a no pot tenir una temperatura superior als 37,5º ni haver reduït
  • la temperatura amb antitèrmics.
  • L’alumnat més gran de 6 anys hi ha d’entrar amb la mascareta ben posada.
  • L’alumne/a no pot tenir cap d’aquests símptomes:

Febre o febrícula
Tos
Dificultat per a respirar
Mal de coll
Congestió nasal
Vòmits o diarrees
Mal de cap
Malestar
Dolor muscular
Calfreds (en cas de majors de 14 anys)

En cap cas s'hi pot accedir si:

  • Està en aïllament per ser positiu de COVID-19.
  • Està en espera del resultat d’una PCR o una altra prova de diagnòstic de COVID-19.
  • Conviu amb una persona diagnosticada de COVID-19.
  • Està en aïllament preventiu per ser contacte estret d’un positiu per COVID-19.

Quines són les mesures de prevenció a les classes per minimitzar els contagis?

  • Cada classe té la consideració de “grup estable de convivència” i, per tant, els seus membres poden relacionar-s’hi sense limitacions a infantil i primària si la situació epidemiològica ho permet –en cas que no sigui així, també hauran de dur mascareta a l’aula a partir de 6 anys. A partir de secundària, sempre hauran de dur mascareta.
  • El contacte entre altres grups/classes es veurà limitat i s’haurà de fer respectant les mesures de seguretat (mascareta i distància), que s’hauran de mantenir en els passadissos, patis i altres espais comuns.
  • També es veurà limitat amb alguns docents: a infantil i primària, els que treballin en diverses classes, hauran de fer servir mascareta i respectar la distància d’1,5 metres amb els alumnes.
  • A més es reforçarà la neteja, ventilació i desinfecció del centre, dels espais comuns i cal garantir l’accés a gel hidroalcohòlic i/o sabons allà on sigui necessari.
  • També s’aportarà tot el material gràfic i cartells per senyalitzar espais i fer recomanacions d’higiene i seguretat.

Com es fa la prevenció de casos de la COVID-19?

MESURES DE PREVENCIÓ I SEGURETAT

MASCARETA

  • S’haurà de dur posada de casa i en bon estat. Només es poden manipular amb les mans les gomes (per treure-la i posar-la). Cada nen haurà de portar una bossa de paper o plàstic per desar-la en cas que sigui necessari.
  • A l’educació infantil i primària els nens i nenes d’un mateix grup estable de convivència poden relacionar- s’hi sense limitacions i, per tant i mentre les condicions epidemiològiques ho permetin, només hauran de dur mascareta quan comparteixin espai amb nens i nenes d’un altre grup. Malgrat això, si les condicions epidemiològiques ho requereixen, els nens i nenes, a partir de 6 anys, també hauran de dur mascareta a l’aula.
  • A partir de secundària la mascareta és obligatòria per a tot l’alumnat en tot el recinte escolar.
  • Entre grups no estables de convivència, s’haurà de respectar la distància mínima d’1,5 metres entre els nens i nenes.

HIGIENE

  • Accés a gel hidroalcohòlic per fer una higiene de mans freqüent.
  • S’incrementa la neteja, ventilació i desinfecció dels espais.
  • Les escoles han d’implementar mesures específiques per a les entrades i sortides al centre, separar les taules, habilitar nous espais, etc.

I si hi ha un cas de COVID-19?

Si es produeix un positiu, tot el seu grup estable de convivència haurà de fer aïllament preventiu a casa durant 14 dies. A tots se’ls farà una prova PCR el més aviat possible. El resultat negatiu en aquesta prova als membres del grup no eximeix la necessitat de mantenir l’aïllament domiciliari durant 14 dies, atès que és el període màxim d’incubació del virus. (Vegeu l’annex - Procediment d’actuació)

És possible que s’hagi d’aturar l’activitat presencial?

  • En funció de la situació del centre educatiu i l’estat de la pandèmia l’autoritat sanitària, en coordinació amb l’autoritat educativa, prendrà les mesures i les decisions que corresponguin i que seran resultat de la valoració sobre el terreny a cada centre.
  • En cas que s’hagi d’aturar l’activitat de forma presencial, la formació es continuarà fent via no presencial, garantint la continuïtat del curs escolar.

Alumnes amb malalties cròniques o d’elevada complexitat

  • Caldrà valorar cas per cas amb la família o tutor/a i l’equip pediàtric les implicacions a l’hora dereprendre l’educació presencial.
  • En cas que no es pugui fer activitat de forma presencial, la formació es continuarà fent, de manera personalitzada, per via no presencial, garantint la continuïtat del curs escolar.

A continuació teniu les adreces dels webs de les escoles de les Franqueses on trobareu els protocols adoptats per cada centre escolar:

Escola Bellavista-Joan Camps https://agora.xtec.cat/escbellavista/

Escola Camins https://sites.google.com/escolacamins.cat/web

Escola Colors https://agora.xtec.cat/escolacolors/

Escola Joan Sanpera i Torras https://agora.xtec.cat/ceipjoansanpera/

Escola Guerau de Liost https://agora.xtec.cat/ceipgueraudeliost/

Institut el Til·ler https://agora.xtec.cat/ies-eltiller/

Institut Lauro https://blocs.xtec.cat/inslauro/

Arxivat a: Educació
Covid i escola

Arxius adjunts

Darrera actualització d’aquest contingut: 25/04/2024 a les 13:18h
Plan Avanza 2Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)