Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

28 de juny, Dia Internacional de l’Orgull LGTBI

26/06/2020

Les Franqueses s’adhereix a la Xarxa de Municipis LGTBI i envia a les llars un glossari sobre la diversitat afectiva i sexual.

“L’orgull de ser qui SOM” és el lema amb el que l’Ajuntament de les Franqueses, a través de l’àrea de Feminisme i Igualtat, commemora enguany el Dia per l’Alliberament de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals, Intersexuals i d’altres identitats sexuals i de gènere. El 28 de juny representa una jornada festiva i alhora reivindicativa per la igualtat jurídica i socials, i la tolerància per la diversitat sexual i de gènere. 

L’any 1969, el col·lectiu homosexual s’enfrontava per primer cop al sistema. La llei “conducta escandalosa” de EE.UU. prohibia que gais i lesbianes es reunissin en bars i se’ls servís alcohol. Els enfrontaments en el bar Stonewall de Nova York, van marcar l’inici de les protestes de l’orgull gai i de l’alliberament homosexual. 

Des de l’Ajuntament, conscients de la importància del respecte a la pluralitat i de què som persones amb diferents identitats, expressions de gènere i orientacions afectives i sexuals, s’ha redactat una petita guia per de conceptes, que han rebut les diferents llars de les Franqueses al llarg d’aquesta setmana. 

Les Franqueses, a més, s’ha convertit en municipi LGTBI en el seu compromís de construir una societat respectuosa en tots els àmbits. Durant el ple municipal d’aquest mes de juny, celebrat ahir de manera telemàtica, s’ha aprovat l’adhesió de l’Ajuntament a la Xarxa de Muncipis LGTBI (pobles i ciutats per la diversitat afectiva, sexual i de gènere) amb l’objectiu de lluitar contra l’homofòbia, la lesbofòbia, la transfòbia, la intersexobòfia i la bifòbia de manera quotidiana i des dels diversos àmbits de la política local. Amb l’adhesió de les Franqueses a la Xarxa de Municipi LGTBI es crea l’oportunitat d’impulsar el treball conjunt amb altres municipis, intercanviant experiències i creant sinèrgies. 

Enguany, amb motiu de la commemoració del 28 de juny, la bandera LGTBI, també sovint anomenada bandera de l’Arc de Sant Martí onejarà al balcó del consistori per recordar i promoure que es pugui viure la diversitat afectiva i sexual amb plena llibertat.

GLOSSARI LGTBI. DIVERSITAT SEXUAL

 • SEXE BIOLÒGIC: Conjunt de trets emprats per a distingir els mascles de les femelles al regne animal, i per tant, en l’espècie humana. Fins a la setena setmana de gestació no existeix una diferenciació, compartint un tubercle genital semblant. En la majoria dels casos es produeix un desenvolupament de vagina/úter o de penis/testicles. Però algunes persones desenvolupen característiques dels dos sexes biològics.
 • GÈNERE: Es tracta d’una construcció social. S’ha construït un model binari on classificar les persones, assignant a cadascuna un seguit de rols establerts abans de néixer.
 • IDENTITAT DE GÈNERE: Què ens sentim, és a dir, home, dona o una altra opció que no correspon amb les anteriors.
 • EXPRESSIÓ DE GÈNERE: És la manera que tenim de mostrar-nos al món i inclou la forma de parlar, la forma de vestir, els nostres gestos, com ens movem, els nostres gustos, etc...
 • ORIENTACIÓ SEXUAL: Atracció emocional, romàntica i/o sexual cap a persones del mateix sexe o del sexe oposat.
 • LGBTI: És la sigla que es fa servir per fer referència col·lectivament a les persones lesbianes, gais, bisexuals, trans i intersexuals.
 • LGBTIQ: És un acrònim que fa referència al col·lectiu de lesbianes, gais, bisexuals, trans, intersexuals i queer.
 • LGBTI+: És un acrònim que fa referència al col·lectiu de lesbianes, gais, bisexuals, trans, intersexuals i altres persones amb sexualitats i gèneres no normatius.
 • LGBTIfòbia: És la por o l’aversió irracionals contra les persones lesbianes, gais, bisexuals, trans i intersexuals.
 • LESBIANA: Dona que se sent emocionalment o físicament atreta per altres dones.
 • GAI: Home que se sent atret emocionalment o físicament per altres homes.
 • TRANS: Són persones amb una identitat de gènere diferent del gènere assignat en néixer i que poden portar a terme canvis corporals (quirúrgics, hormonals, etc.) per adequar-se a la imatge corporal socialment establerta en funció del seu gènere sentit.
 • TRANSGÈNERE: Persona que se sent del gènere contrari a aquell que li va ser atribuït al néixer segons les seves característiques biològiques o que no s’identifica exactament ni amb un home ni amb una dona, tal com aquests gèneres han estat concebuts tradicionalment.
 • TRANSEXUAL: Persona transgènere que se sent del gènere contrari a aquell que se li va assignar en néixer segons les seves característiques biològiques.
 • TRANSVESTIT-IDA: Persona que es vesteix amb roba que s’associa al sexe oposat del seu naixement. Pot donar-se en públic o en privat, ocasionalment o contínuament. No té a veure amb la seva orientació sexual.
 • BISEXUAL: Persona que se sent atreta per dones i homes.
 • INTERSEXUAL: Persona que ha desenvolupat de manera natural característiques físiques sexuals pròpies tant dels homes com de les dones.
 • QUEER: Persona que, no subscriu la divisió binària tradicional dels gèneres i rebutja identificar-se amb un home o amb una dona o amb una orientació sexual específica.

Us fem extensiu aquest vídeo, editat per la Generalitat de Catalunya, amb un recull conceptual molt clarificador sobre la diversitat sexual i de gènere. 

Arxivat a: Ajuntament
Cartell LGTBI 28 de juny 2020

Arxius adjunts

Darrera actualització d’aquest contingut: 25/11/2020 a les 11:05h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)