Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

"Ara més que mai hem d'estar al costat de la ciutadania"

25/06/2020

Entrevista a l'alcalde, Francesc Colomé, sobre les conseqüències de la Covid 19

Comencem la fase de represa. Quina valoració faria de tot aquest temps des del mes de març?

Ara, amb la fase represa, sembla que tot es torna a activar i tornem a un punt optimista que potser alguns dies vam perdre. I és que des del 12 de març, el dia que l’equip de govern i alguns tècnics ens vam reunir per planificar com faríem front a la situació generada per la pandèmia, hem viscut moments molt difícils, d’incertesa absoluta. A més, cal tenir molt clar que no hi havia cap precedent proper que ens pogués servir per marcar un camí. L’última pandèmia data de principis del segle XX i cap de nosaltres ens podíem imaginar una situació com la que hem viscut.

S’han hagut de prendre moltes decisions ràpidament. Com ha estat tot aquest procés?

Des de la declaració de l’Estat d’Alarma hem hagut d’estar organitzats, en alerta i prenent decisions constantment per aplicar tot el que s’anava decretant al nostre municipi. I això no ha estat fàcil. No ha estat fàcil perquè mentrestant anàvem perdent vides i sabíem que l’entrada del virus a segons quins llocs, com a les residències de gent gran, podria tenir conseqüències devastadores. La prioritat era aturar la propagació de la Covid 19.

A aquesta incertesa s’ha afegit que hi havia manca de material sanitari, oi?

És clar, en els moments en què el virus estava tenint una incidència més ferotge, que teníem els centres sanitaris col·lapsats també hi va haver molta preocupació perquè no es disposava del material necessari per fer front a les necessitats que hi havia en aquell moment.

Des de l’Ajuntament va sorgir la necessitat d’ajudar, sabíem que havíem de fer alguna cosa com a administració més propera la ciutadania. Va ser aleshores quan ens vam posar en contacte amb la xarxa de voluntaris i vam coordinar la recepció i el repartiment de material. A més, ens vam organitzar amb persones de tots els pobles del nostre municipi per crear una altra xarxa dirigida a ajudar a aquells qui per situacions de vulnerabilitat no podien sortir de casa per adquirir productes essencials. I hem cuidat especialment de la nostra gent gran fent trucades personalitzades per donar suport en tot el que fos necessari.

I a banda de totes les conseqüències a nivell de salut, cal sumar-hi les econòmiques. Com s’ha treballat aquest aspecte?

Les conseqüències en l’aspecte de salut han estat molt dures, però és que paral·lelament hem hagut de pensar també en les conseqüències econòmiques. L’aturada que hi ha hagut a nivell mundial ha afectat a molts sectors. Nosaltres no podíem deixar sola a la nostra ciutadania i hem hagut de pensar accions destinades a ajudar a les persones, als comerços, a les empreses... Jo sempre dic que la creació d’ocupació és la millor política social. Ara toca treballar per garantir benestar al municipi a tots els nivells i per això hem engegat un Pla de Xoc que recull 58 accions en quatre eixos diferenciats. Destinarem 1.200.000 euros a pal·liar els efectes de la Covid 19.

Per fer-ho possible han comptat amb el suport dels grups municipals?

Nosaltres hem fet una anàlisi de com està la situació. Hem parlat amb totes i cadascunes de les àrees per detectar quines són les necessitats actuals tant a nivell social com econòmic. A partir d’aquí hem obert diàleg amb tots els grups municipals perquè creiem que un Pla de Xoc ha de ser un projecte unitari. Tots els partits han tingut l’oportunitat de fer les seves aportacions i finalment ha estat un acord amb la majoria dels grups municipals (JxLF-Junts, PSC-CP, IEC-AM i CsLFV). Per tant, no es tracta d’un Pla de Xoc de govern, sinó un Pla de Xoc de les Franqueses.

Ara, mitjançant una comissió de seguiment, ens assegurarem que es compleixen totes aquestes accions o si hi ha d’haver variacions en funció de les necessitats que puguin sorgir en els propers dies. Ara més que mai l’administració més propera, l’Ajuntament de les Franqueses, ha d’estar al costat de la ciutadania. I així ho farem. Les persones han d’estar per davant de tot.

És optimista?

I tant que sí! Ara vist amb perspectiva som conscients que hem passat una època molt dura, sabem que la “nova normalitat” no serà fàcil, però estem segurs que ens en sortirem. D’aquesta experiència n’hem d’aprendre moltes coses per, tots junts, fer un món millor en què el benestar col·lectiu passi per damunt de l’individual.

Arxivat a: Ajuntament
L'alcalde, Francesc Colome, durant la presentació del Pla de Xoc
Darrera actualització d’aquest contingut: 25/11/2020 a les 11:05h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)