Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Les Franqueses es declara municipi feminista

03/06/2020

La moció proposa mesures per erradicar la discriminació que pateixen les dones

Les Franqueses s'ha declarat municipi feminista mitjançant l'aprovació d'una moció presentada per Imagina Esquerra en Comú - Acord Municipal (IEC-AM). El text de la moció fa referència als diversos motius que evidencien la discriminació que pateixen les dones:

  • El desequilibri en igualtat d’oportunitats laborals i professionals, entre homes i dones.
  • L’empobriment de gènere i discriminació econòmica que pateixen les dones, i que arriba fins a situacions de pobresa extrema en el cas de moltes dones grans amb pensions mínimes i insuficients.
  • La bretxa salarial existent i les discriminacions directes o indirectes de gènere a l’accés a la feina i/o als processos de selecció i promoció laboral.
  • El desequilibri de gènere en el repartiment de les baixes per maternitat i paternitat i/o la cura de persones grans i/o dependents.
  • La manca de reconeixement econòmic i social de la feina de cures. Per l’urgent i imprescindible redistribució de tasques amb els homes i l’arranjament de papers de les dones, moltes migrants, a les quals s’externalitza aquest treball en moltes ocasions.
  • Els costos i accés a l’escola bressol de 0 a 3 anys.
  • La violència masclista que es manifesta amb diverses formes i amb cada vegada més cruesa.

És per tal de lluitar contra aquesta discriminació que l'Ajuntament es compromet mitjançant la moció a: 

Primer.- Declarar les Franqueses del Vallès, municipi feminista.

Segon.- Sumar-se al Decàleg per a la construcció de ciutats feministes elaborat per les alcaldesses de la comarca del Baix Llobregat, el Centre d’Estudis Comarcals i el Consell de les dones del Consell Comarcal del Baix Llobregat, fet públic el 23 de març de 2018 en el marc de la presentació del 5è Congrés de dones del Baix Llobregat. I implementar progressivament les mesures que s’hi proposen, dedicant-hi els recursos necessaris per fer efectives les polítiques feministes i d’equitat.

Tercer.- Adherir-se a la Carta Europea per a la Igualtat de Dones i Homes a la Vida Local.

Quart.- Continuar fent visible el compromís de suport municipal amb les demandes del moviment feminista.

Cinquè.- Seguir treballant per la universalització i extensió dels serveis públics relacionats amb la sanitat, serveis socials i atenció a les dones i atenció de la infància: des d’escoles bressols i Caps, fins als serveis de dependència i atenció a les persones.

Sisè.- Establir clàusules per evitar l’escletxa salarial entre homes i dones als contractes i licitacions que efectuï l’ajuntament, evitant la contractació amb aquelles empreses en les quals es detectin aquesta escletxa salarial en qualsevol dels seus estaments, posant especial atenció a les diferències salarials intersectorials en sectors especialment feminitzats (neteja d’edificis municipals, servei d’atenció domiciliària i ajuda a la llar, entre d’altres).

Setè.- Mantenir el bon camí del nostre ajuntament en la lluita a favor de la igualtat i establir un protocol d’actuació per evitar la discriminació laboral de les persones LGTBI i dones migrades i racialitzades i apostar públicament per la seva contractació pública i privada, continuar defensant la seva visibilitat.

Vuitè.- Traslladar aquests acords a Ca la Dona, a la Direcció General d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya, a l’Institut Català de les Dones (ICD), a PIMEC (Petita i Mitjana Empresa de Catalunya), a l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, a la Federació de Municipis de Catalunya, al Consell Comarcal, als sindicats i al conjunt d’entitats socials del municipi.

Aquesta moció s'ha aprovat amb els vots a favor d'IEC-AM, CsLFV, SAL-CUP-AMUNT, el vot en contra del PSC-CP i l'abstenció de JxLF-Junts.

Arxivat a: Ajuntament
Bandera lila al balcó de l'Ajuntament
Darrera actualització d’aquest contingut: 07/08/2020 a les 09:39h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)