Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Transport públic gratuït per als serveis essencials

06/04/2020

La mesura s’aplica del 2 al 9 d’abril, mentre estigui vigent el decret que restringeix la mobilitat.

El transport públic serà gratuït a partir del 2 d’abril i fins al 9 d’abril del 2020, mentre estigui vigent el decret que restringeix la mobilitat, com un acte de “reconeixement” a la tasca de les persones que treballen en serveis per al funcionament bàsic de la societat durant aquest període d’excepcionalitat.

L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) preveu que el volum de la demanda del transport públic serà similar o fins i tot inferior al dels últims dies, amb reduccions generals d’un 90% de l’afluència en comparació amb un dia normal.

Aquesta mesura afecta a tot el transport públic de Catalunya integrat en alguna de les quatre ATMs existents o dependent de la Generalitat de Catalunya.

Durant aquest període podran viatjar en transport públic aquelles persones autoritzades, és a dir, bàsicament persones que treballin en serveis essencials. La policia podrà demanar la documentació que acredita que la persona forma part d’aquest col·lectiu.

Us donem les respostes necessàries per conèixer com s’aplica aquesta mesura:

S’ha de validar el títol del transport

En principi, s’ha de validar el títol de transport. Pot utilitzar-se tant un títol vigent -i no se li descomptarà el viatge- com un títol esgotat o caducat o bé gratuït. També es pot fer servir un títol per a un nombre de sones diferents del trajecte a efectuar.

Per què s’ha de validar si és gratuït?

Per un triple motiu:

  1. Cal comptar el nombre d’usuaris per poder anar ajustant l’oferta a la demanda real i garantir que hi hagi prou capacitat perquè els usuaris puguin mantenir distàncies de seguretat entre ells.
  2. Perquè és un hàbit que no s’ha de perdre.
  3. La tinença d’un títol de transport és rellevant a efectes de cobertura de l’Assegurança Obligatòria de Viatgers.

Què passa si no es pot validar?

Pot haver-hi operadors de transports en què la tecnologia no permeti la validació de franc. En aquests casos, les cancel·ladores quedaran anul·lades. Es poden donar dues situacions:

  1. Que hi hagi barreres d’accés. En aquest cas, el pas identificarà per proximitat la presència d’un usuari, el comptarà i obrirà la barrera que tal que passi.
  2. Que no hi hagi barreres d’accés (com seria el cas d’autobusos en què no es pugui validar). En aquest cas, el conductor emetrà un bitllet per a cada passatger que entri. Aquest bitllet no serà lliurat a l’usuari sinó que se’l quedarà el mateix conductor. Per a aquesta operació de compostatge, no cal cap interacció entre l’usuari i el conductor.

Si faig transbordament entre operadors diferents, he de validar en cada cas?

S’ha de fer exactament igual com fins ara.

Si no duc bitllet, què he de fer?

S’ha de viatjar sempre amb bitllet (en possessió del viatger o, en el cas anteriorment explicat, del conductor). Cal recordar que també s’admeten els bitllets caducats i esgotats.

Podré comprar bitllets a les màquines d’autovenda?

Sí. Alguns operadors de transport oferiran títols d’un sol viatge sense cost. També es podran comprar els títols habituals. En aquest cas, en passar-los per la cancel·ladora no els serà descomptat cap viatge. Als títols comprats aquests dies els serà d’aplicació els criteris de compensació econòmica que s’establiran un cop superada l’emergència per a aquells títols amb data de caducitat que no s’hagin utilitzat del tot per causa de la mobilitat restringida. 

Si teniu qualsevol dubte sobre com actuar en cada cas, els operadors de transport informaran clarament sobre com s’ha d’actuar en cada cas. També podeu consultar els seus portals i aplicacions i estar atents a les indicacions d’estacions, parades i vehicles.

L’Ajuntament aprova la gratuïtat de l’autobús urbà a les Franqueses

El consistori treballa per implantar totes les mesures necessàries per protegir la salut i garantir la seguretat de la ciutadania. Per aquest motiu, segueix les passes de l’Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona i estableix que el transport col·lectiu urbà sigui gratuït mentre estigui vigent el Reial decret-llei 10/2020, de 29 de març, que redueix la mobilitat de la població en el context de la lluita contra el Covid-19.

Aquest període de gratuïtat s’implanta amb l’objectiu de facilitar la mobilitat de les persones que treballen en els serveis essencials i l’accés dels ciutadans els serveis bàsics.

Els usuaris no hauran de validar el títol de transport, serà el conductor qui emetrà un bitllet per a cada passatger que entri. Aquest títol no serà lliurat a l’usuari sinó que se’l quedarà el mateix conductor. Amb aquesta operació es podrà comptar el nombre de viatgers que fan ús del servei sense que hi hagi cap interacció entre l’usuari i el conductor.

Arxivat a: Obres i Serveis
Transport gratuït del 2 al 9 d'abril del 2020
Darrera actualització d’aquest contingut: 05/05/2021 a les 14:18h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)