Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | AMB ESTILS | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Què s’ha de saber sobre els gossos considerats “potencialment perillosos”?

04/03/2020

Quines són les infraccions més habituals? Quines mesures de seguretat s’han de tenir en compte?

Per tenir un gos de raça “potencialment perillosa”, a banda d’haver de censar l’animal a l’Ajuntament, disposar de xip d’identificació i dur les vacunes al dia com amb la resta de canins, cal tenir una llicència administrativa emesa per l’Ajuntament. Els requisits necessaris per obtenir aquest permís són:

- Certificat de prova psicotècnica
- Certificat mèdic
- Antecedents penals
- Declaració responsable
- Pòlissa d’assegurances (cal certificar que el titular és el portador del gos)
*Es recomana tenir una pòlissa d’assegurança pels possibles danys que pugui ocasionar l’animal

Quines són les races considerades “potencialment perilloses”?
Es consideren gossos “potencialment perillosos” els que pertanyen a les races o encreuaments següents:

- Akita inu
- American bully
- Bullmastiff
- Dòberman
- Dog argentí
- Dog de Bordeus
- Fila brasileiro
- Mastí napolità
- Pit bull terrier
- Gos de presa canari (o Dog canari)
- Rottweiler
- Staffordshire bullterrier (o Staff anglès)
- Terrier staffordshire americà (o Am Staff)
- Tosa japonès (Tosa inu)

També es consideren gossos “potencialment perillosos” aquells que han tingut episodis d’agressions a persones i/o altres gossos, aquells que han estat ensinistrats per a l’atac i la defensa i aquells que estiguin recollits a les ordenances municipals.

Quines són les mesures de seguretat per a la tinença de gossos?
A la via pública, cal passejar el gos lligat i respectar la senyalització dels parcs i jardins. A les zones rurals, cal evitar que el gos entri en camps sembrats o provoqui molèsties al bestiar. En el cas dels gossos “potencialment perillosos”, aquests han d’anar lligats amb una corretja no corredora de menys de dos metres, collar i morrió. Cal tenir en compte també, que només es pot passejar un gos de raça “potencialment perillosa” per persona.
En anar de viatge i transportar al gos cal que aquest estigui lligat o vagi en transportí. A casa hem de prendre les mesures de seguretat necessàries per evitar que pugui escapolir-se i provocar danys a tercers, com per exemple, disposar de parets i tanques altes i consistents, així com portes resistents, efectives i dotades amb un mecanisme de seguretat que eviti que l’animal pugui obrir-les. En cas de finques, cases o instal·lacions, s’ha de senyalitzar correctament advertint la presència de l’animal.

Quines són les infraccions més comunes?
A les Franqueses s’aplica l’ordenança municipal de Civisme i Convivència Ciutadana i la Llei 10/1999, de 30 de juliol, sobre la tinença de gossos potencialment perillosos. Les sancions més destacables són:

- No recollir les deposicions o miccions de la via pública. Infracció greu amb multa d’entre 301 a 900 €.
- Portar el gos sense morrió o corretja a la via pública. Infracció lleu amb multa d’entre 100 a 300 €. En cas que el gos es trobi dins d’una zona d’esbarjo per a infants, es considera infracció greu amb una multa d’entre 301 a 900 €.
- Deixar els gossos al balcó. Infracció lleu amb multa d’entre 100 a 300 €, en cas de reincidència es considera falta greu amb una multa d’entre 301 a 900 €.
- No adoptar mesures necessàries per impedir molèsties originades pel gos (sorolls, males olors o danys). Infracció lleu amb multa d’entre 100 a 300 €, en cas de reincidència es considera infracció greu amb una multa d’entre 301 a 900 €.
- No tenir llicència per a la tinença de gossos de raça potencialment perillosa. Infracció molt greu amb multa d’entre 2.404,06 i 15.025,30 €.
- L’incompliment de registrar l’animal al cens o identificar-lo. Infracció greu amb multa d’entre 300,52 i 2.404,05 €.

Per a qualsevol dubte podeu posar-vos en contacte amb la Policia Local al 938 467 575 o al correu electrònic (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Arxivat a: Seguretat Ciutadana
Què s’ha de saber sobre els gossos considerats “potencialment perillosos”?
Darrera actualització d’aquest contingut: 28/03/2024 a les 11:28h
Plan Avanza 2Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)