Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

L’Ajuntament rehabilita les façanes i porxos del pati nord de l’edifici

03/02/2020

La intervenció compta amb les subvencions de 200.000 euros de la Diputació de Barcelona i de 55.792 euros de la Generalitat de Catalunya

L’Ajuntament de les Franqueses ha iniciat el procés de rehabilitació de les façanes i porxos del pati nord de l’edifici modernista, l’antiga escola de nens. Per fer-ho s’ha disposat de la subvenció de 200.000 euros que la Diputació de Barcelona que aquesta administració dedica a edificis singulars i elements patrimonials, i de la subvenció de 55.792 euros de la Generalitat de Catalunya per a l’execució d’obres de restauració i conservació d’immobles de notable valor cultural per al trienni 2018-2020.

La intervenció se centra en tres àmbits d’actuació:

  • A les façanes es farà una neteja superficial, es consolidarà i repararà el revestiment, es substituiran els elements malmesos i s'eliminarà la vegetació.
  • Es restaurarà la fusteria de portes i finestres malmeses per tal de millorar-ne l’estanqueïtat.
  • Es netejaran els porxos, es refaran les parts malmeses i es millorarà la impermeabilització.

Aquestes actuacions es realitzen seguint el principi de la mínima intervenció, és a dir, s’assumeix com a natural la degradació del pas del temps d’alguns elements i s’eviten els tractaments que puguin agredir la integritat de l’edifici. A més a més, la consolidació es realitza amb productes i mètodes que no alteren les propietats fisicoquímiques dels materials ni l’estètica de l’obra.

L’edifici de l’Ajuntament és una obra modernista de l’arquitecte Albert Juan i Torner, construït l’any 1912 com a casa de la Vila i Escoles Municipals. La primera intervenció que va patir l’edifici va ser durant els anys 1984-1985 quan es va transformar d’escola als usos actuals i durant els darrers anys s’hi han fet diverses intervencions.

L’any 2000 el conjunt arquitectònic va ser inclòs dins el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i al 2019 va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

L’edifici de l’Ajuntament i de les antigues escoles és un dels exemples modernistes més remarcables del Vallès Oriental. Destaquen els elements decoratius propis del període modernista, tant en la façana com en l’interior, amb la utilització d’una varietat d’arts aplicades d’aquest corrent artístic, com la ceràmica vidriada, vidrieres policromes, torre i escales, forges en baranes i esgrafiats.

Cal remarcar, com a fet diferencial que el converteix en un dels pocs exemples a Catalunya, la seva tipologia singular en planta, amb la composició aleatòria de diferents edificis que responen a la juxtaposició de diferents usos (administració, escoles, casa dels mestres i patis sectorials).

Arxivat a: Ajuntament
Pati nord de l'Ajuntament
Darrera actualització d’aquest contingut: 14/07/2020 a les 14:31h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)