Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

L’esport, l’educació i el lideratge dels joves, a debat en la Jornada ‘Goals for Africa’

08/10/2019

Ponents i experts d’entitats i ONGs estatals i internacionals parlen sobre solidaritat, cooperació i esport, a les Franqueses

Ponents i experts d’entitats, fundacions i ONGs estatals i internacionals, relacionades amb la solidaritat, la cooperació i l’esport han participat aquest dilluns a la tarda en la Jornada d’Esports i Cooperació ‘Goals for Africa’, organitzada per l’AE Ramassà, amb la col·laboració de l’Ajuntament de les Franqueses. La jornada ha tingut com a escenari l’Auditori de Can Ribas – Centre de Recursos Agraris, davant de més d’una setantena d’assistents, que han pogut conèixer diversos projectes de cooperació i d’esport que es desenvolupen al continent africà.

Al llarg de la jornada s’ha parlat de l’esport com a eina per desenvolupar projectes més amplis de cooperació, la importància de l’educació per crear societats més justes i del paper de la societat, de les empreses i, en especial dels joves per participar i liderar projectes de cooperació.

A la inauguració, Pere Vila, representant territorial de l’Esport a Barcelona de la Generalitat de Catalunya, ha apuntat que “per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030, l’esport és un dels instruments essencials i necessaris per construir una societat millor”.

Tot seguit, Manel Vila, director general de Cooperació de la Generalitat, ha destacat el paper de les fundacions, entitats i ONGs catalanes en projectes de cooperació internacional i la importància de l’esport i de l’educació en aquest àmbit.

L’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, ha donat la benvinguda a tots els assistents i ha remarcat el compromís i la col·laboració del municipi en projectes de cooperació com els que du a terme la UE Ramassà al continent africà. A la vegada, també ha destacat la importància de les entitats esportives i de l’esport en general al municipi.

L'esport i l'educació, eines per lluitar contra les desigualtats socials 

A la primera part de la Jornada ha estat el torn de de les presentacions dels diferents projectes de cooperació.

Joan Canyelles, coordinador de Respon.cat i soci de Vector5, ha destacat que “les empreses, també les petites, tenen molt a dir en matèria de cooperació. A través de l’esport es pot fomentar la coeducació i lluitar per les desigualtats socials. L’esport com a generador d’igualtat, de socialització i de salut”

Grivé ha explicat els projectes que duu a terme l’AE Ramassà en diversos països africans i, en concret, l’actuació més estable que es desenvolupa al Camerun. “L’esport és l’excusa per fer moltes altres coses”, ha apuntat Grivé. “Amb il·lusió, honestedat, sense interès personal desenvolupem projectes que vehiculen esport, solidaritat, cooperació i educació”.

Chema Lamirán i Patricia Campos, de Goals for Freedom, han comentat que treballen perquè “el futur, la vida  no estigui condicionada en funció d’on has nascut” i han manifestat la voluntat de construir un Complex Esportiu a Uganda”.

Ben W.S. Miller ha presentat el projecte Streetfootballworld, que fa de pont entre futbolistes i una xarxa de 138 organitzacions que treballen a través del futbol com a eina social. Segons Miller, “mai el futbol havia generat tants ingressos”. En aquest sentit, els futbolistes han tenir un paper important en la cooperació i en la transformació de la societat, ha apuntat Miller.

Per la seva part, Adriana Orbea, gestora de projectes de la Fundació LaLiga, ha expressat que s’han d’establir mecanismes per fer possible el futbol com a eina social i d’accés a l’educació i a la igualtat”.

L'apoderament dels joves, vital en projectes de cooperació, una de les conclusions de la taula rodona

Tot seguit, ha estat moment per la taula rodona, que ha comptat amb la participació de Manel Vila, que ha fet incidència en el Objectius per al Desenvolupament Sostenible i la importància de l’esport en la cooperació en països desafavorits.

Natàlia Anguera, directora del Comitè català d’ACNUR/UNHCR, ha explicat que treballen perquè “els infants i els joves en camps de refugiats tinguin accés a l’esport i, a la vegada, visibilitzar i normalitzar les persones refugiades a través de la pràctica esportiva, fins i tot detectant altes capacitats en aquest àmbit”.

Per la seva part, Maria Zapata, vocal de la Junta d’UNICEF, ha parlat de les  “estratègies per millorar les vides dels nens. L’esport com a mitjà per a aconseguir els nostres objectius. El joc, l’esport, l’activitat física, un dret bàsic dels nens. S’ha de trencar el cercle de la pobresa mitjançant l’educació. L’esport és una via per poder assolir aquests drets”.

Vicente Javaloyes, doctor en dret i professor d'INEFC, ha volgut agrair l’AE Ramassà i l’Ajuntament de les Franqueses l’organització de la Jornada. Per Javaloyes, “en una societat en què hi ha una crisi de valors parlar de cooperació i la seva vinculació amb l’esport és important. Javaloyes ha destacat l’important paper que ha de complir la joventut en projectes de cooperació”.

Josep Maria Canyelles ha fet incidència al “compromís de les empreses i de les persones  en relació amb la responsabilitat social corporativa”

“L’apoderament dels joves és  vital en el present i en el futur dels projectes de cooperació”, ha conclòs Zapata. Afirmació a la qual han coincidit tots els components de la taula rodona.

Arxivat a: Esports
Jornada d'Esport i Cooperació Goals for Africa
Jornada d'Esport i Cooperació Goals for Africa
Jornada d'Esport i Cooperació Goals for Africa
Jornada d'Esport i Cooperació Goals for Africa
Jornada d'Esport i Cooperació Goals for Africa
Jornada d'Esport i Cooperació Goals for Africa
Jornada d'Esport i Cooperació Goals for Africa
Jornada d'Esport i Cooperació Goals for Africa
Jornada d'Esport i Cooperació Goals for Africa
Jornada d'Esport i Cooperació Goals for Africa
Jornada d'Esport i Cooperació Goals for Africa
Jornada d'Esport i Cooperació Goals for Africa
Jornada d'Esport i Cooperació Goals for Africa
Jornada d'Esport i Cooperació Goals for Africa
Jornada d'Esport i Cooperació Goals for Africa
Jornada d'Esport i Cooperació Goals for Africa
Jornada d'Esport i Cooperació Goals for Africa
Jornada d'Esport i Cooperació Goals for Africa
Jornada d'Esport i Cooperació Goals for Africa
Jornada d'Esport i Cooperació Goals for Africa
Jornada d'Esport i Cooperació Goals for Africa
Darrera actualització d’aquest contingut: 29/05/2020 a les 08:57h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)