Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Les Franqueses, Granollers i Canovelles signen un acord amb l’ACA de preservació i protecció del Congost

24/07/2019

Es tracta d’un conveni de custòdia fluvial que es desplegarà en més de 106 hectàrees del riu

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i els ajuntaments de les Franqueses, Granollers i Canovelles han signat un acord per a la preservació i protecció del riu Congost. Es tracta d’un conveni de custòdia fluvial, que es desplegarà en més de 106 hectàrees del riu al seu pas per aquests municipis.

Les actuacions previstes pretenen garantir la protecció i desenvolupament de l’ecosistema aquàtic existent, mitjançant el control de la proliferació d’espècies al·lòctones, la instal·lació de refugis per a la fauna, la recuperació d’un paisatge més naturalitzat, la gestió de la vegetació de ribera per reduir riscos d’inundabilitat, i la plantació d’espècies de ribera pròpies de la conca del Besòs, entre d’altres.

Un altre dels propòsits de l’acord també és l’assoliment dels objectius i accions previstes en el projecte Life Alnus de preservació de les vernedes, iniciat el juny de 2018 i tenint en compte que el riu Congost és un dels àmbits en què s’aplica. Les accions referents en aquest apartat són l’eliminació d’espècies vegetals invasores, la millora hidromorfològica de la llera mitjançant l’eliminació d’estructures transversals, i la recuperació de l’hàbitat de la verneda, entre d’altres.

Durant la presentació del conveni, els alcaldes les Franqueses, Francesc Colomé, de Granollers; Josep Mayoral, i de Canovelles, Emilio Cordero, han destacat la importància de la feina conjunta dels ajuntaments per aconseguir millorar la qualitat d’un riu que anys enrere era impossible trobar-hi fauna com a conseqüència del seu mal estat. “Poc a poc l’hem anat recuperant gràcies a institucions com l’Agència Catalana de l’Aigua, el Consorci Besòs Tordera, i de les actuacions de les administracions més properes, els ajuntaments”, ha dit l’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé. “El que hem de fer els ajuntaments  és donar vida al rius i als seus costats. A les Franqueses ho hem fet amb el Parc del Falgar i la Verneda. Hem compaginat espai natural amb que la gent en pugui gaudir”, ha afegit Colomé.

A més de les actuacions previstes, el conveni potenciarà la difusió de les mesures i l’educació ambiental a través de diverses activitats, la promoció de seguiments científics, i l’impuls de la ciència ciutadana vinculada al riu, entre d’altres.

Arxivat a: Ajuntament, Obres i Serveis
Moment de la presentació de l'acord
Darrera actualització d’aquest contingut: 10/07/2020 a les 12:06h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)