Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Cesk Freixas clou sis mesos de commemoració del bombardeig

17/06/2019

Durant la cloenda també es projecte un vídeo resum dels actes i els parlaments de la comissió organitzadora.

Els temes de l'àlbum Festa Major de Cesk Freixas han posat el punt i final als actes de Commemoració del 80è Aniversari del Bombardeig de les Franqueses. Aquest divendres, la plaça de l'Ajuntament ha estat l'escenari de la cloenda de totes les activitats realitzades des del mes de gener. Una cloenda que, a més de la música, també ha comptat amb un vídeo resum dels actes dels darrers 6 mesos i els parlaments de la comissió organitzadora. Els organitzadors han destacat la feina de recuperació de la memòria històrica de la Guerra Civil com a inici d'un projecte més ampli i amb voluntat de continuïtat.

Els actes de Commemoració del 80è Aniversari del Bombardeig van començar oficialment el 24 de gener, coincidint amb la data en què les bombes van matar tres veïns del municipi. Aquell dia es va col·locar la placa commemorativa al punt del bombardeig, a la carreter a de Ribes (davant l'estació de tren), el monòlit amb la llegenda "Feixisme, mai més" a la plaça de l'Ajuntament i es va plantar el plançó de l'arbre de Gernika. De fet, una de feines prèvies als actes va ser un viatge a Gernika a l'octubre de 2018. Aquest viatge va servir per gravar part del material del primer dels documentals que s'han estrenat "Venien cada dia. Memòria de la Guerra Civil a les Franqueses", un documental que parla del moviment de refugiats durant el conflicte i que compta amb el testimoni d'una refugiada a les Franqueses. El segon documental elaborat ha estat el dedicat al camp d'aviació de Rosanes, "Un patrimoni de la història. El camp d’aviació de Rosanes durant la Guerra Civil”. Aquest espai compartit pels muncipis de la Garriga, l'Ametlla i les Franqueses, també ha estat un dels protagonistes de la commemoració. S'han realitzat 4 visites guiades al camp d'aviació i al refugi de Can Sorgues.

El projecte de commemoració del bombardeig també ha servit per fer recerca sobre documentació que ha permès conèixer noves dades sobre aquella època. Aquesta recerca ha permès refer el llistat de víctimes durant el conflicte i confirmar que almenys hi va haver un segon bombardeig el 26 de gener que va afectar el mur de l'edifici de l'Ajuntament. El llibre "Francesc Montserrat Fontcuberta. Alcalde de les Franqueses, 1936-1938" ens ha parlat del darrer alcalde republicà, del seu empresonament i posterior posada en llibertat després de passar per presons i camps de treball. També s'han realitzat dues conferències a càrrec de l'historiador Joan Garriga i l'arxiu ha treballat incansablement per recopilar documents de l'època. De fet, la publicació del llibre ha propiciat la cessió a l'Arxiu Municipal de l'epistolari entre Francesc Montserrat i la seva família.

Divendres, la plaça de l'Ajuntament ha tancat els actes d'enguany amb Cesk Freixas. Podeu veure les imatges aquí

 

Arxivat a: Ajuntament
Concert Cesk Freixas
Concert Cesk Freixas 1
Concert Cesk Freixas 2
Darrera actualització d’aquest contingut: 29/05/2020 a les 15:12h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)