Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

S’estrena “Un patrimoni de la història. El camp d’aviació de Rosanes durant la Guerra Civil”

02/05/2019

La projecció del segon audiovisual de la Commemoració del 80è Aniversari del Bombardeig de les Franqueses es farà el dijous 9 de maig

El camp d’aviació de Rosanes, situat entre Llerona, la Garriga i l’Ametlla es converteix en un punt estratègic molt important durant la Guerra Civil. El mes de gener es va estrenar el documental “Venien cada dia. Memòria de la Guerra Civil a les Franqueses del Vallès”. Ara, “Un patrimoni de la història. El camp d’aviació de Rosanes durant la Guerra Civil” és el segon audiovisual de la Commemoració del 80è Aniversari del Bombardeig de les Franqueses, que se centra en aquest punt estratègic durant el conflicte bèl·lic.

Es tracta d’una producció de l’Ajuntament de les Franqueses elaborat per l’Associació Memòria Visual amb l’assessorament de l’historiador Joan Garriga. Un treball de més de 40 minuts amb imatges de l’època i el relat de testimonis del municipi i de l’historiador David Gesalí, entre d’altres.

SINOPSI

El camp d’aviació de Rosanes té un origen singular, vinculat al desenvolupament de l’aviació civil a Catalunya. Amb la sublevació militar del 1936 i l’esclat de la guerra, aquest espai es va transformar en un aeròdrom militar i un enclau estratègic de l’aviació republicana. Tant des d’un punt de vista militar com també diplomàtic i de transport de personalitats. Gràcies a l'aportació d'historiadors i testimonis, el documental recorda el seu procés de construcció, així com alguns episodis culminants que van tenir lloc en aquest escenari bèl·lic. Avui, tot aquest perímetre configura un veritable museu de la història a cel obert, amb un itinerari que permet descobrir les traces d’un passat que encara ens interpel·la.

Podeu veure la promo del documental aquí.

L’estrena del documental es farà dijous, dia 9 de maig, a les 19.30 hores, al Casal Cultural de Corró d’Avall.

La programació de la Commemoració del 80è Aniversari del Bombardeig de les Franqueses va començar el 24 de gener, dia que les bombes van matar tres veïns del municipi, amb un acte institucional en què es va inaugurar un monòlit en memòria de les víctimes de la Guerra Civil, de l’exili i de la repressió franquista. L’obra de l’escultor Jordi Barbany està situada a la plaça de l’Ajuntament on també hi ha un plançó de l’arbre de Gernika com símbol del compromís de les Franqueses en el camí de la pau i la llibertat.

Al llarg d’aquests mesos també s’han dut a terme conferències amb l’historiador Joan Garriga i s’han recuperat les visites al refugi de Can Sorgues. Les últimes visites d’aquesta temporada es faran els dies 5 de maig i 2 de juny (inscripcions tancades). A més, aquest treball de recuperació de la memòria històrica ha permès reconstruir part d’aquesta època amb nova documentació i dades que es desconeixien fins ara.

El mes de juny es farà l’acte de cloenda de la programació de la Commemoració del 80è Aniversari del Bombardeig de les Franqueses, que s’anunciarà properament.

Arxivat a: Ajuntament
Presentació documental
Un patrimoni de la història. El camp d'aviació de Rosanes durant la Guerra Civil
Un patrimoni de la història. El camp d'aviació de Rosanes durant la Guerra Civil
Documental del camp d'aviació de Rosanes
Darrera actualització d’aquest contingut: 17/09/2019 a les 15:47h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)