Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

El proper dijous, 11 d'abril, es presenta “Del somni republicà a la foscor de la dictadura”

05/04/2019

El nou llibre de la Col·lecció Les Franqueses es basa en les cartes que Francesc Montserrat, darrer alcalde de la República, durant el seu captiveri

El 18è llibre de la Col·lecció Franqueses ja té data de presentació, serà l’11 d’abril, a les 19 h, a la sala de plens de l’Ajuntament. Aquest llibre és obra de la historiadora Helena Saavedra Mitjans i es centra en el final de la guerra i principis de la postguerra al municipi. I ho fa a través de les cartes que Francesc Montserrat Fontcuberta, darrer alcalde de la República, va intercanviar amb la seva família durant els anys d’empresonament i camps de treball franquistes.

Francesc Montserrat es revela a través de l’epistolari com a una víctima més de la maquinària franquista un cop acabada la guerra que s’esmerça, amb un percentatge d’èxit molt elevat, en fer desaparèixer qualsevol vestigi de la II República. Els càrrecs polítics, amb o sense adscripció, van ser un dels principals objectius de la dictadura. Montserrat va pagar amb la presó haver estat escollit democràticament en una època de llibertat.  Va arribar a l’alcaldia de les Franqueses a l’octubre del 1936 gràcies a unes llistes de consens amb representants d’esquerra, conservadors i incorporació de sindicalistes, necessàries davant el cop d’estat del 18 de juliol. Deixa el càrrec al febrer del 1938, ja que és engarjolat pel Servei d’Informació Militar de la República acusat de falsedat documental. Finalitzat el judici, el que fou alcalde de les Franqueses és enviat al front i, amb l’entrada de Franco a Catalunya, és detingut pel règim per adhesió a la rebel·lió. Comença aquí el seu periple per diverses presons i camps de treball franquistes. Un periple amb un punt d’inflexió el 1942 amb la celebració del judici/consell de guerra que el condemna a 20 anys de reclusió temporal. Finalment, però, al 1943 aconsegueix la llibertat condicional i surt de la presó.

És durant aquests 4 anys de reclusió que Francesc Montserrat s’escriu amb la seva dona, moltes vegades amb textos en clau per evitar represàlies i amb la seva filla, amb la que es comunica a través de dibuixos i il·lustracions. I són aquestes cartes les que expliquen la història d’aquest veí, sindicalista, alcalde i represaliat que, en definitiva, és la història de molts altres veïns de les Franqueses de l’època.

Arxivat a: Cultura
Portada del llibre
Darrera actualització d’aquest contingut: 02/06/2020 a les 11:46h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)