Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Les Franqueses signa el pacte per combatre la segregació escolar a Catalunya

19/03/2019

El document preveu, entre d'altres, l'aprovació d'un nou Decret d'Admissió d'Alumnat amb més instruments per combatre la segregació.

El Departament d'Educació, el Síndic de Greuges, la Federació de Municipis de Catalunya, l'Associació Catalana de Municipis i els municipis de més de 10.000 habitants, entre ells, les Franqueses amb el regidor d'Educació, José Antonio Aguilera, com a representant,  han subscrit  "Un compromís per l'exit educatiu" signant el pacte contra la segregació escolar a Catalunya. L'objectiu, combatre els desequilibris en la composició social de l'alumnat als centres, barris i municipis. 

Els eixos principals per minimitzar la segregació escolar són, d'una banda, augmentar la dotació pressupostària en matèria d'educació, en general, i de recursos les escoles i instituts, en concret i, d'una altra banda, corresponsabilitzar tots els centres en l'escolarització equilibrada dels alumnes.

La segregació escolar es produeix quan en un centre o en una àrea concreta es concentra un volum elevat d'alumnat socialmente desfavorit i que no és representatiu de la composició social del municipi o zona d'escolarització. Així, aquest pacte vol equilibrar la composició de l'alumnat de cada escola o institut per a que sigui representatiu o equivalent a la del territori on s'ubiquen.

El pacte prioritza diversos àmbits d'actuació:

- Aprovació d'un nou decret d'admisssió amb més instruments per combatre la segregació escolar com, entre d'altres, el desplegament de l'article 48.1 de la LEC que regula la proporció màxima d'alumnes NEE (Necessitats Educatives Especials) o limitar l'escolarització fora de termini en centres d'alta complexitat (amb una composició socialment desfavorida respecte a altres centres de la seva zona).

- Elaboració d'orientacions sobre la programació de l'oferta de places i la gestió del procés d'admissió als centres.

- Aprovació d'un protocol d'aprofitament de reserva de places com a mesura d'escolarització equilibrada de l'alumnat.

- Promoció d'acords i pactes entre centres de la mateixa zona.

- Promoció de les bones pràctiques d'informació a les famílies.

- Adequació del finançament dels centres per garantir la gratuïtat de l'educació i evitar que el el pagament de quotes a l'escola suposi un factor de desigualtat.

- Definició de projectes educatius i de direcció compromesos amb l'equitat del sistema educatiu.

- Consolidació dels itineraris de primària a secundària per mitjà d'adscripcions entre escoles i instituts.

- Desplegament de mesures de suport als centres amb una composició social desfavorida.

El pacte per combatre la segregació escolar preveu un calendari d'implementació que comença aquest mes de març amb l'inici de l'elaboració del nou Decret d'Admissió d'Alumnat i finalitzaria al març de 2020, abans de l'inici del període de preinscripció escolar pel curs 2020-2021.

 

Arxivat a: Educació
Foto de grup dels signants al Parlament de Catalunya
Darrera actualització d’aquest contingut: 29/05/2020 a les 15:12h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)