Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

El camp d’aviació de Rosanes, un punt estratègic al final de la Guerra Civil

18/02/2019

L’historiador Joan Garriga ha destacat la importància d’aquest espai en la primera conferència del programa del 80è aniversari del bombardeig

El camp d’aviació de Rosanes, situat entre Llerona, la Garriga i l’Ametlla del Vallès, va ser un punt estratègic important durant la Guerra Civil. Així ho ha assegurat l’historiador Joan Garriga durant la primera conferència del programa de Commemoració del 80è Aniversari del Bombardeig de les Franqueses del Vallès aquest mes de febrer a la sala de plens de l’ajuntament.

Garriga ha explicat que des d’aquest aeròdrom del bàndol republicà “es va defensar la República fins al final”. En aquest sentit l’historiador ha posat èmfasi als combats aeris que es van dur a terme perquè “van detectar els refugis elementals, Can Sorgues, i el camp d’aviació. Un camp d’aviació ben fet que té molta vida, però també molta mort”. El fet que aquest fos un dels punts estratègics per la República a finals de la Guerra Civil va convertir aquesta zona del Vallès Oriental en un objectiu militar. D’aquí els bombardejos sobre les Franqueses, Granollers o la Garriga. “A partir del 16 de gener els atacs són ferotges a Barcelona. Volien evitar que es pogués rearmar tota aquesta zona”, assegura Garriga. A Granollers també hi havia la central elèctrica, un altre punt que esdevé objectiu militar.

A banda del camp d’aviació de Rosanes, l’historiador Joan Garriga també ha fet referència als documents que s’han trobat en els últims mesos a l’Arxiu Municipal que proven que el 26 de gener de 1939 un altre bombardeig va tocar l’edifici de l’Ajuntament de les Franqueses. Això demostraria que almenys en dues ocasions les bombes van caure sobre el municipi. El 24 de gener, però, l’atac acaba amb la vida de tres persones. Garriga també ha fet referència a un altre document. En aquest cas és el plànol on es detalla quines cases queden afectades per les bombes del 24 de gener. Aquest document fa referència a les cases situades a la carretera de Ribes, a l’alçada de l’estació de tren de Corró d’Avall.

Durant aquesta primera conferència, l’historiador que forma part de la comissió que prepara els actes de Commemoració del 80è Aniversari del Bombardeig de les Franqueses també ha destacat la importància del drama humà, a l’angoixa que haurien viscut les persones que van viure aquestes circumstàncies. El fet de tenir l’aeròdrom tan a prop els va fer viure combats constants i ser testimonis de l’enlairament de molts avions. Una altra de les dades que posa de manifest el patiment d’aquesta època és la xifra de refugiats que tenia les Franqueses el mes de maig de 1938. I és que en aquesta època unes 600 persones havien vingut als pobles que formaven part del municipi fugint de la barbàrie.

La propera conferència de l’historiador Joan Garriga farà referència precisament a les conseqüències de la Guerra Civil, al patiment de qui la va viure, sota el títol “El cost humà de la Guerra Civil i la implantació del franquisme”. L’acte es farà el 4 d’abril, a les 19.30 hores, a la sala de plens de l’ajuntament. 

Arxivat a: Ajuntament
Conferència Les Franqueses, els darrers dies de la guerra
Conferència Les Franqueses, els darrers dies de la guerra
Conferència Les Franqueses, els darrers dies de la guerra
Darrera actualització d’aquest contingut: 22/05/2019 a les 14:44h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)