Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Rosanes, del caprici d'un senyor ric als horrors de la guerra

04/02/2019

Una trentena de veïns realitzen la primera visita guiada al camp d'aviació de Rosanes i al refugi de Can Sorgues dins els actes de commemoració del 80è aniversari del bombardeig de les Franqueses.

El caprici d'Esteban Fernández, un empresari, de construir-se un aeròdrom particular a l'estil de l'Escola de Bauhaus, al costat del Castell de Rosanes és l'origen del que durant la guerra va acabar sent un camp d'aviació de l'exèrcit republicà. Aquesta història, explicada als terrenys de Cal Rectoret a la Garriga, inicia el recorregut de la visita al camp d'aviació i al refugi de Can Sorgues.

Aquest cap de setmana, s'ha realitzat la primera de les visites programades per la Commemoració del 80è Aniversari del Bombardeig de les Franqueses. Una visita que ha començat a Rosanes, explicant la història del camp d'aviació i que ha continuat resseguint els dos quilòmetres de l'antiga pista d'aterratge, pels límits de l'Ametlla del Vallès i fins a arribar a les Franqueses, on es troba el refugi de Can Sorgues i on hi havia part del campament de la tropa republicana durant el final de la Guerra Civil Espanyola.

Pel camí s'ha fet parada a dos dels refugis elementals que servien d'amagatall d'emergència quan hi havia un bombardeig. La visita ha continuat fins a Can Sorgues i Can Riambau on s'han explicat les històries de les dues masies, una que va cedir voluntàriament part dels terrenys per acollir la tropa i construir el refugi i l'altra, que va ser confiscada davant la negativa dels amos a cedir-la.

Finalment, s'ha baixat fins el refugi per viure in situ on s'amagava l'exèrcit republicà destacat al camp d'aviació hi havia un bombardeig.

Aquí pots veure la galeria d'imatges de la jornada.

Arxivat a: Ajuntament, Cultura
Interior del refugi de Can Sorgues
Antiga entrada al menjador de la tropa a Can Riambau, encara amb el rètol
Segon refugi elemental
Refugi elemental de Can Trias de Bes
Moment de la visita amb l'edifici de l'antic camp d'aviació de Rosanes al fons
Darrera actualització d’aquest contingut: 28/05/2020 a les 22:32h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)