Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Les Franqueses adapta la normativa en civisme i convivència a les noves necessitats dels municipi

01/02/2019

L’ordenança preveu mesures alternatives a la sanció econòmica

Aconseguir un marc de convivència social i de respecte mutu, fomentant la cohesió social i les relacions respectuoses per, en definitiva, que tots els veïns de les Franqueses puguin desenvolupar lliurement activitats de trobada, oci, circulació o esbarjo a l’espai públic. Aquest és l’objectiu bàsic que origina aquesta nova ordenança.

La normativa regula les mesures del municipi pel foment i la promoció del civisme i la convivència, identifica els elements d’especial protecció, preveu les normes de conducta, les mesures d’intervenció i les possibles sancions, si s’escauen.

L’ordenança té efectes sobre l’espai públic i sobre l’espai privat que, habitualment o de manera puntual, té un ús públic.

Els drets generals que marca l’ordenança fan referència a garantir el gaudi dels espais públics en bon estat, amb respecte a l’entorn i a les altres persones, independentment de les seves creences o ideologia i a ser atès per l’administració en cas de patir conductes incíviques. El deures es basen en el respecte a les normes de conducta i a la dignitat i llibertat d’acció dels ciutadans.

Com a prioritat, l’ordenança preveu tot un seguit de mesures de foment del civisme que previnguin de possibles actuacions contra la convivència i les seves possibles sancions. Sempre que sigui possible, s’aplicaran mesures alternatives o paral·leles a la sanció econòmica i, i s’escau, es farà una intervenció des de Politiques Socials.

Pel que fa al règim sancionador, només s’aplicarà si no la reparació no és possible a través de la mediació i la resolució alternativa de conflictes.

Les conductes específiques i punibles recollides per l’ordenança són:

- Atemptats contra la dignitat de les persones per raons de gènere, orientació sexual, religió o raça i, en especial, aquelles dirigides a persones grans, menors i discapacitats. També estarà especialment perseguit l’assetjament entre menors.

- Degradació visual de l’entorn urbà amb pintades, grafits, cartells i pancartes si la seva col·locació no ha estat prèviament autoritzada per l’Ajuntament.

- Ús inadequat de l’espai públic per a jocs amb l’ús de patinets, pilotes o ginys elèctrics. Queda especialment prohibit la pràctica del parkour o freerunning i del rooftopping

- Realització de juguesques, les formes de mendicitat, l’oferiment i demanda de serveis sexuals a la via pública, el consum de begudes alcohòliques al carrer, el comerç ambulant i la prestació de serveis no autoritzats.

- Altres conductes o usos no permesos a l’espai públic:

                - Acampar, utilitzar el mobiliari urbà per a usos diferents dels destinats, embrutar o deslluir, mantenir relacions sexuals, realitzar necessitats fisiològiques, anar despullat, accedir als equipaments públics amb vestimentes o accessoris que dificultin la identificació visual de la persona, increpar o molestar.

- Degradació i actituds  vandàliques a l’espai públic i als espais naturals com pujar als arbres, realitzar àpats fora de les zones senyalitzades, fer volar drons, abocar runa o banyar-se en rius i rieres, entre d’altres.

L’Ordenança de Civisme i Convivència Ciutadana també determina la normativa pel que fa a l’eliminació de residus domèstics, a les restes de poda o als voluminosos i marca els horaris per a realitzat activitats com regar les plantes (de 21 a 8 h) o espolsar catifes i estovalles (de 22 a 7 h).

També dedica un apartat a la tinença d’animals de companyia, a la manera de passejar-los pels espais públics ,a com s’han de tenir en masos i masies o a l’obligació dels propietaris de recollir els excrements i netejar les miccions.

Pel que fa a les infraccions comeses pels menors, seran responsabilitat dels pares o tutors legals fins els 14 anys. També es vetllarà per detectar l’absentisme escolar i s’interposaran multes de fins a 300 euros quan aquesta absentisme es produeixi per negligència dels tutors dels menor.

La normativa contempla tres nivells d’infracció:

- Lleu (de 100 a 300 euros de sanció)

- Greu (de 301 a 900 euros de sanció)

- Molt greu (de 901 a 1.800 euros de sanció)

El ple del mes de gener ha aprovat de manera inicial la normativa i quan es produeixi l’aprovació definitiva de l’ordenança, aquesta derogarà l’Ordenança de Convivència Ciutadana i Rural, a banda de part de l’articulat que resta pendent de desenvolupar en la nova normativa.

Arxivat a: Seguretat Ciutadana
Cartells al carrer
Darrera actualització d’aquest contingut: 07/08/2020 a les 09:39h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)