Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

El feixisme es combat amb democràcia

29/01/2019

Avui alumnes d’ESO i Batxillerat dels instituts Lauro i El Til·ler han participar en un acte per commemorar el 80è Aniversari del Bombardeig a les Franqueses

Gairebé 300 alumnes han participat aquest dimarts al matí en un acte inclòs dins de la programació de la Commemoració del 80è Aniversari del Bombardeig de les Franqueses del Vallès. Els estudiants de quart d’ESO i segon de Batxillerat de l’Institut Lauro i de quart d’ESO i primer de Batxillerat de l’Institut el Til·ler han assistit a la projecció del documental “Venien cada dia. Memòria de la Guerra Civil a les Franqueses del Vallès”. Es tracta d’un acte que l’Ajuntament de les Franqueses ha organitzat en col·laboració amb aquestes centres educatius per tal que coneguin la història. “La gent i les futures generacions han de saber què va passar. Us hem d’explicar què era el feixisme i què era la repressió franquista per tal que no es torni a repetir. Això és una tasca que hem de fer les administracions”, ha assenyalat l’alcalde de les Franqueses del Vallès, Francesc Colomé, que ha donat la benvinguda als alumnes.

Durant l’acte, l’historiador Joan Garriga, que forma part de la comissió que ha preparat la programació de la commemoració, ha destacat la importància de la recuperació de la memòria històrica. “Hem de saber què va passar, què és el feixisme. Cal remoure consciències a la gent jove perquè són fets que els queden molt lluny. Aquest documental és important perquè quedi testimoni a generacions futures”, ha dit Garriga. L’historiador també ha afegit que “l’objectiu del documental és prendre una consciència i una actitud crítica. El documental és un recull del que van experimentar els vostres coneguts, familiars, veïns. Els atacs van ser fulminants, desastrossos. Anaven a per les vies fèrries, van destruir i van matar. Anaven a per la gent”. En aquest sentit, Garriga els ha demanat que sempre siguin crítics.

Al llarg del matí, els alumnes també han tingut l’oportunitat de parlar amb membres de l’Associació Memòria Visual i preguntar sobre com s’ha dut a terme l’audiovisual. Quant temps s’ha trigat a fer el documental, com s’han aconseguit les imatges i com s’han trobat els testimonis són algunes de les preguntes que els joves han adreçat a Ramon Ferrandis i Carles Riobó. La projecció del documental també ha generat cert debat polític entre els estudiants que han preguntat com és possible que hi hagi partits feixistes i com se’ls combat. “Al feixisme se’l combat amb democràcia”, ha dit Carles Riobó.

Arxivat a: Ajuntament
Commemoració 80è Aniversari del Bombardeig de les Franqueses del Vallès
Commemoració 80è Aniversari del Bombardeig de les Franqueses del Vallès
Commemoració 80è Aniversari del Bombardeig de les Franqueses del Vallès
Commemoració 80è Aniversari del Bombardeig de les Franqueses del Vallès
Commemoració 80è Aniversari del Bombardeig de les Franqueses del Vallès
Darrera actualització d’aquest contingut: 19/08/2019 a les 14:52h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)