Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

"Feixisme mai més"

26/01/2019

Un monòlit, una placa i un plançó de l'arbre de Gernika per recordar el bombardeig del 24 de gener de 1939

El 24 de gener de 1939 les bombes van caure a les Franqueses del Vallès provocant tres víctimes mortals i nombroses destrosses a la zona propera a l'estació de Corró d'Avall. Ara, 80 anys després, diversos espais recorden aquests fets amb dues finalitats: el record de les víctimes i el record d'uns fets que no s'han de repetir mai més. 

Aquest dijous al matí, coincidint amb la data del bombardeig, s'ha celebrat l'acte institucional. Un acte que ha començat amb la col·locació d'una placa a la zona on van caure les bombes, on l'historiador Joan Garriga, membre de la comissió que ha preparat la programació de la commemoració, ha fet referències històriques als fets d'aquell 24 de gener de 1939. Acte seguit, a la plaça de l'Ajuntament, s'ha inaugurat el monòlit en memòria de les víctimes de la Guerra Civil, de l'exili i de la repressió franquista. Una escultura formada per diverses peces; una figura que empeny el feixisme, tres esclats que fan referència a les tres víctimes i uns altra peça on s'hi pot llegir "Feixisme mai més". 

Durant l'acte, l'alcalde de les Franqueses del Vallès, Francesc Colomé ha destacat la importància que les institucions vetllin per la llibertat i la democràcia. En aquest sentit, Colomé s'ha compromès a seguir treballant per reconstruir la memòria potenciant la recerca, continuant amb les entrevistes a testimonis, museïtzant el refugi... L'alcalde de les Franqueses també ha proposat a l'alcalde de Granollers i vicepresident d'Alcaldes per la Pau, Josep Mayoral, i a l'alcaldessa de la Garriga i vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona, Meritxell Budó, que els municipis treballin conjuntament per oferir una ruta conjunta per tal que els visitants puguin conèixer la història dels espais bombardejats. 

A l'acte hi han assistit nombrosos alcaldes i regidors de la comarca que han participat a la plantada del plançó de l'arbre de Gernika que també s'ha fet a la plaça de l'Ajuntament com a símbol del compromís de les Franqueses del Vallès en el camí de la pau i la llibertat. La poesia, la lectura i la música també han estat presents a càrrec dels alumnes dels instituts del municipi, els instituts Lauro i El Til·ler. L'Escola de Música Municipal Claudi Arimany també hi han participat amb dues peces, tancant l'acte amb El Cant dels Ocells. 

Podeu veure tots les fotografies de l'acte institucional aquí.

A la tarda s'ha estrenat el documental "Venien cada dia. Memòries de la Guerra Civil a les Franqueses del Vallès", al Casal Cultural de Corró d'Avall. 

Us recordem que els actes de Commemoració del 80è Aniversari del Bombardeig de les Franqueses del Vallès s'allargaran fins al mes de juny. 

Arxivat a: Ajuntament
Commemoració 80è Aniversari Bombardeig
Commemoració 80è Aniversari Bombardeig
Commemoració 80è Aniversari Bombardeig
Commemoració 80è Aniversari Bombardeig
Commemoració 80è Aniversari Bombardeig
Commemoració 80è Aniversari Bombardeig
Commemoració 80è Aniversari Bombardeig
Commemoració 80è Aniversari Bombardeig
Commemoració 80è Aniversari Bombardeig
Commemoració 80è Aniversari Bombardeig
Commemoració 80è Aniversari Bombardeig
Darrera actualització d’aquest contingut: 19/08/2019 a les 14:52h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)