Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Una delegació de les Franqueses encapçalada per l’alcalde, Francesc Colomé, visita Gernika

22/10/2018

Durant l’estada s’han fet entrevistes per a un documental i s’ha intercanviat informació sobre la recuperació de la memòria històrica

Les Franqueses del Vallès es prepara per commemorar el 80è aniversari del bombardeig que va partir el municipi el 24 de gener de 1939 en què van morir tres persones. Des de dijous i fins diumenge, una delegació encapçalada per l’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, i l’historiador Joan Garriga han visitat Gernika amb la intenció de conèixer el treball d’aquest municipi basc en la recuperació de la memorial històrica. Durant l’estada, l’alcalde s’ha reunit amb l’alcalde de Gernika, Jose María Gorroño, i la presidenta de las Juntas Generales de Bizcaia, Ana Otadui. “El 24 de gener de 2019 commemorem el 80è aniversari del bombardeig sobre les Franqueses. Hi van morir tres persones, però no es tracta de la quantitat sinó dels fets. Un dels actes serà la plantada d’un plançó de l’arbre de Gernika. Per tant, hem vingut de visita institucional i també a aprendre. Les Franqueses té molts elements patrimonials per posar en valor i hem vingut a veure com ho fan”, ha dit l’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, durant la visita.

Gernilka va partir un bombardeig el 26 d’abril de 1937 que va cremar el 80% del poble que era en aquells moments. Arran d’aquests fets el govern de la República va fer pintar un quadre de Picasso i això va fer que aquest atac donés la volta al món. En aquest sentit, Gernika s’ha convertit en una icona en la tasca de la recuperació de la memòria històrica amb projectes com el Museu de la Paz o el Centre d’Investigació. A més, ha organitzat recorreguts per conèixer els fets i ha museïtzat alguns dels refugis. A més,  Gernika s’ha involucrat en projectes com “Mayors for Peace” seguint el seu compromís de treballar per la pau. “Gernika d’un fet negatiu n’ha fet una aposta per la pau”, ha dit l’alcalde de Gernika, José Maria Gorroño, que ha entregat una fulla del roure de l’arbre de Gernika a l’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé.

Una altra de les visites institucionals que s’han fet durant el viatge ha estat a la Casa de Juntas de  Gernika on la presidenta de las Juntas Generales de Bizkaia, Ana Otadui, ha rebut a la delegació de les Franqueses. En aquest indret hi ha l’arbre de Gernika, un símbol pel poble basc on tots els lehendakaris es comprometen a complir el seu càrrec. “Per mi és un plaer i un honor donar a conèixer l’arbre de Gernika, que és el símbol més universal del poble basc. Es tracta d’un símbol per la pau i la llibertat respectat per totes les ideologies. Encantada de compartir moments amb l’alcalde de les Franqueses a la Casa de Juntas de Gernika, al Parlament de Bizkaia”, ha dit la presidenta de las Juntas Generales de Gernika, Ana Otadui, que també ha regalat una rèplica d’una pintura de la Casa de Juntas a la delegació franquesina.

Durant la visita també s’han fet entrevistes a diversos testimonis que tenen relació amb el bombardeig de Gernika o amb les Franqueses del Vallès. I és que la programació de la commemoració del 80è aniversari del bombardeig de les Franqueses, que es donarà a conèixer els propers dies, inclou la projecció d’un documental amb diversos testimonis i experts sobre el tema, i la plantada d’un plançó de l’arbre de Gernika a les Franqueses, entre d’altres activitats. “L’Ajuntament de les Franqueses vol fer memòria. S’ha de destacar el patrimoni ric que hi ha per treballar en aquest municipi com el refugi o el camp d’aviació. Un procés de museïtzació pot arribar al sentiment de la gent. Les Franqueses pot fer un salt qualitatiu molt important perquè té molts elements per aprendre”, ha assegurat l’historiador Joan Garriga durant el seu viatge a Gernika.

Amb tot, properament la comissió que treballa en aquest projecte donarà a conèixer les activitats preparades per commemorar el 80è aniversari del bombardeig de les Franqueses. Una iniciativa per recuperar la memòria històrica del municipi.

Arxivat a: Ajuntament
Visita institucional a Gernika
Visita institucional a Gernika
Visita institucional a Gernika
Visita institucional a Gernika
Visita institucional a Gernika
Darrera actualització d’aquest contingut: 20/05/2019 a les 14:10h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)