Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Entrevista a Francesc Colomé, alcalde

16/01/2018

"Els municipis hem de tocar de peus a terra i governar tenint present les necessitats reals dels nostres ciutadans"

Com definiria l’any que acabem de tancar?

Aquest 2017 ha estat molt intens políticament parlant. La situació a nivell nacional, l’1 d’octubre, els empresonaments, l’exili del nostre govern, les eleccions imposades... ens han desgastat a tots, tant als polítics com a la ciutadania. D’aquest any que tanquem ens endurem imatges que difícilment podrem oblidar mai.

Com ha afectat la política nacional en el municipalisme?

És evident que tot el que ha passat a la política nacional ha tingut un impacte directe sobre l’àmbit municipal tot i que hem procurat que sigui el mínim possible. Sóc conscient que hi ha ciutadans que no s’han sentit representants amb algunes accions que hem dut a terme. Això és normal. En el nostre sistema democràtic, els governs es conformen per majories i és natural que hi hagi una part de la població que no comparteixi totes les nostres decisions. Tot i això m’agradaria aclarir que, tot i que, una cosa és la política de país, una altra molt diferent és la de municipi i mai hem oblidat la nostra prioritat, les Franqueses. Amb els companys del PSC tenim una visió molt allunyada de país però tenim una visió molt igual de poble i és el que ens fa avançar. De fet, durant tot aquest temps, les Franqueses ha avançat i m’atreviria a dir que estem fent passes gegants en la millora dels serveis, equipaments, atenció a la ciutadania, esports, cultura... Un govern sòlid i estable et fa avançar amb més força.

Ara que hem tancat un any, podríem dir que l’equip de govern ha complert els objectius fixats per 2017?

Sí. Aquest 2017 hem posat les bases perquè durant aquest any que encetem es puguin portar a terme projectes importantíssims per les Franqueses. Aquest municipi està creixent i està a punt d’arribar als 20.000 habitants. Això suposa un canvi substancial i hem d’estar preparats per oferir als nostres ciutadans els serveis que necessiten.

Nosaltres ho hem fet. Hem estat previsors i hem avançat en aquest sentit. Hem treballat per facilitar la instal·lació d’empreses importants als nostres polígons. Podem dir que les Franqueses és un dels motors econòmics de la comarca amb quatre polígons a ple rendiment i un nou sector a punt de ser una realitat, el Sector N. Hem desplegat diverses accions per potenciar la inserció laboral, després de viure una crisi que ens ha tocat de valent, perquè creiem que la millor política social és crear ocupació. Les dades d’atur a les Franqueses han anat a la baixa en una població creixent. És a dir, que durant el mes de març de 2013, amb una població de poc més de 19.400 habitants, hi havia més de 1.900 persones en situació d’atur. En canvi, ara, amb una població de gairebé 19.900 habitants, el mes de novembre, per exemple, s’ha tancat amb poc més de 1.100 persones registrades.

El Centre Cultural de Corró d’Avall és un dels projectes que ha avançat durant aquest 2017?

Les obres faraòniques prèvies a la crisi han acabat. Els municipis hem de tocar de peus a terra i governar tenint present les necessitats reals dels nostres ciutadans. I això és el que hem fet nosaltres. El projecte del Centre Cultural de Corró d’Avall s’ha transformat per convertir-se en un equipament que també inclourà el Centre d’Atenció Primària, una biblioteca i un pavelló poliesportiu. Hem fet aquests canvis perquè els ciutadans són la nostra prioritat. I a més, l’hem dissenyat mitjançant la participació ciutadana, una eina que potenciarem en la nostra manera de fer política. Esperem que aquest projecte pugui ser una realitat a principis de 2019.

Fèiem un resum de 2017. I si li pregunto pel futur? Quines són les prioritats de 2018?

Acabem de tancar el 2017 amb un ple on hem aprovat els pressupostos d’aquest any. En aquests pressupostos ja podem entreveure quin serà el full de ruta d’aquest govern. Jo sempre dic que els pressupostos de 2017 han estat els més socials de la història i penso que aquests últims ho mantenen i, a més, són els més inversors. Per tant, m’atreveixo a assegurar que són els millors pressupostos que mai ha tingut aquest municipi.

Com deia abans, els ciutadans són la nostra prioritat. Per això, som conscients que les polítiques socials han d’ocupar un lloc prioritari dins del nostres projectes de futur. Les dades econòmiques dels nostre Ajuntament estan millorant. A data 1 de gener de 2018 l’endeutament és del 54,94% sobre els ingressos ordinaris. Cal destacar que l’any 2012 era de gairebé el 100%. Faig aquesta precisió perquè el 2018 també serà l’any de les inversions. Es duran a terme projectes necessaris per projectar les Franqueses com un municipi de referència. I cal destacar que alguns d’aquests projectes comptaran amb inversions d’altres administracions. En el cas de la reforma de la zona esportiva i el Casal Cultural de Llerona, per exemple, comptarem amb 765.000 euros provinents de la Diputació de Barcelona.

Quin projectes considera imprescindibles abans d’acabar aquest mandat?

Hem parlat del Sector N, del Centre Cultural de Corró d’Avall, de la reforma de la zona esportiva i el Casal Cultural de Llerona, però aquest pressupost de 2018 també preveu altres accions com són la construcció del pas soterrani entre Corró d’Avall i Bellavista que connectarà amb un passeig fins al parc del Mas Colomé, l’adequació de la zona esportiva de Corró d’Avall, la transformació de la plaça de l’Esbarjo de Bellavista i el tancament de l’espai exterior de l’escola de música. També m’agradaria destacar un projecte important com és la creació d’una Aula de Natura al Parc del Falgar. L’objectiu és que s’hi pugui instal·lar l’Observatori del Besòs. I, tot i que el projecte de Pla de Barris finalitza a finals de 2018, durant aquest any també continuarem treballant per millorar les façanes de Bellavista, com hem anat fet en els últims anys.

En un any quedaran pocs mesos per a les properes eleccions municipals. Hores d’ara, com es planteja el seu futur polític?

Ara estic gaudint, i molt, del present encara que en aquesta feina també hi ha moments complicats diria jo. Tot i això sóc dels que penso que els mandats polítics haurien d'estar limitats en el temps i  un polític no és pot perpetuar en el seu càrrec. Els canvis, a vegades, són molt higiènics.

Arxivat a: Ajuntament
Francesc Colomé, alcalde
Darrera actualització d’aquest contingut: 24/04/2024 a les 14:23h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)