Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

El 26 de novembre, 7a Festa de la Mongeta del Ganxet a Llerona

13/11/2017

L'actor Quim Masferrer és el convidat especial d'aquest esdeveniment on es podrà fer el primer tast de les mongetes del ganxet de la temporada

El mes de novembre a les Franqueses del Vallès és el mes de la mongeta. I és que arriba el moment de la batuda, la garbellada i la tria d’aquest llegum amb denominació d’origen de Llerona. El proper 26 de novembre, a partir de les 9.30 h, les Antigues Escoles de Llerona seran l’escenari de la 7a Festa de la Mongeta del Ganxet. Un esdeveniment que combina la feina al camp amb la cultura popular com els gegants, els castells i les sardanes. 

El primer tast de les mongetes de ganxet de Llerona d'aquesta temporada es farà durant la 7a Festa de Mongeta del Ganxet i, segons ha explicat la regidora d'Agricultura, Territori i Sostenibilitat, Rosa Pruna, durant la presentació que s'ha fet aquest dilluns, els pagesos preveuen una molt bona temporada. L'alcalde de les Franqueses del Vallès, Francesc Colomé, ha destacat Llerona com "la productora mundial més gran de la mongeta del ganxet".

Punt de trobada de cultura i tradició

La Festa de la Mongeta del Ganxet és un aparador dels productes de proximitat. Es tracta d’un esdeveniment que aposta per impulsar el sector. Per això, el 26 de novembre, el matí començarà amb una trobada de productors, restauradors i empresaris. Durant tot el matí, hi haurà una fira de productes de proximitat i mongetes del ganxet. Els assistents també podran veure com els pagesos fan la batuda, garbellada i tria de mongetes.

Els actes de promoció de productes de la terra es combinaran amb activitats de cultura popular. Els Gegants de les Franqueses i els Xics de Granollers hi actuaran al llarg del matí.

La recuperació de la cultura popular local també tindrà lloc en aquesta festa. El 26 de novembre recuperarem la sardana dedicada especialment a Llerona, Records de Llerona, una peça creada l’any 1960 per Francesc Vilaró.

La cuina, protagonista de la festa

I el 6è Concurs de cuina servirà per conèixer els plats més originals amb la mongeta del ganxet com a ingredient principal. El concurs comptarà amb un jurat format pels cuiners de renom Fermí Puig, Ada Parellada i Jordi Roca. Entre les 11.30 h i les 12.30 h, es farà la preparació final i presentació dels plats.

A continuació, us detallem les bases del 6è Concurs de cuina:

1. La participació és oberta a tothom i la inscripció és gratuïta.

2. Cada concursant pot portar fins a un màxim de dos plats amb mongetes del ganxet.

3. Per tal que el jurat pugui valorar el plat, la quantitat ha de ser suficient per a què el puguin tastar tres persones.

4. Se’n valorarà la qualitat, l’originalitat i també la recuperació de receptes tradicionals.

5. El plat s’identificarà amb un cartell que us lliurarà l’organització i on s’haurà de posar el nom del plat i els ingredients principals.

6. Les inscripcions es podran formalitzar del 20 al 26 de novembre al Servei d’Atenció a la Ciutadania (SAC) de l’Ajuntament de dilluns a divendres de 8.30 a 14 h i dimarts i dijous de 16 a 18 h. Al cap de setmana també es podran fer inscripcions al restaurant Casa de la Mestra de Llerona. El mateix dia del concurs, el diumenge 26 de novembre, les inscripcions estaran obertes a partir de les 11 h a l’envelat de les Antigues Escoles de Llerona.

7. Els plats s’han de portar fets de casa o finalitzar-los en les instal·lacions que es posaran a disposició dels concursants el dia del concurs.

8. Tots els estris i els ingredients necessaris per l’elaboració dels plats són a càrrec del concursant.

9. El jurat estarà format pels cuiners Fermí Puig, Ada Parellada i Jordi Roca.

10. Premis: el primer premi serà un lot de mongetes del ganxet i 100 euros, i el segon premi serà un lot de mongetes del ganxet i 60 euros, que es lliuraran el mateix diumenge 26 de novembre. Tots els participants rebran un obsequi.

A les 17.30 h, es farà el lliurament de premis.

A banda del concurs de cuina, la part gastronòmica de la feina es complementarà amb altres activitats. A les 13 h, la cuinera Ada Parellada farà el taller de cuina familiar, i a partir de les 13.30 h, començarà el tast de mongetes amb botifarra.

Quim Masferrer, convidat especial

Quim Masferrer (Sant Feliu de Buixalleu, 1971) és actor i director de teatre, guionista, presentador de televisió i monologuista. Aquest any, Quim Masferrer, conegut últimament com el Foraster com a conseqüència del programa de televisió, serà el convidat especial de la 7a Festa de la Mongeta del Ganxet aportant un toc d’humor a la diada. La seva actuació començarà a les 16.30 hores.

Programa de la festa

9.30-10.30 h Trobada de productors, restauradors i empresaris del sector

11 h Presentació de la festa i obertura de la fira de productes de proximitat i mongetes del ganxet

11.15 h Actuació dels Gegants de les Franqueses

11.30-12.30 h Preparació final i presentació dels plats del 6è Concurs de cuina de la mongeta del ganxet

12 h Batuda, garbellada i tria de mongetes

12.30 h Aixecada de castells pels Xics de Granollers

13 h Taller de cuina familiar amb Ada Parellada

13.30 h Tast de mongetes amb botifarra

16.30 h Actuació de l’actor Quim Masferrer

17.30 h Lliurament premis del concurs de cuina. Tot seguit, ballada de sardanes amb al cobla Ciutat de les Roses

19 h Fi de festa

Podeu consultar les recomanacions de trànsit aquí.

Arxivat a: Agricultura, Territori i Sostenibilitat, Ajuntament
Presentació Festa de la Mongeta del Ganxet
Presentació Festa de la Mongeta del Ganxet
Presentació Festa de la Mongeta del Ganxet

Arxius adjunts

Darrera actualització d’aquest contingut: 07/08/2020 a les 09:39h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)