Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Les Franqueses se suma a la lluita pels interessos de les persones afectades per les clàusules terra

20/03/2017

El Consistori ha aprovat per unanimitat, en cessió plenària, la moció per a la defensa dels interessos de les persones afectades per les clàusules terra, IRPH, despeses en la formalització de les hipoteques, etc., i pel seu acompanyament i assessorament en el procés de reclamació.

Entre els anys 1997 i 2007 es va generalitzar l’aplicació de les anomenades “clàusules terra i sostre”, clàusules imposades per les entitats de crèdit en els contractes de préstec amb garantia hipotecària a tipus d’interès variable. Aquestes clàusules tenen una funció econòmica de limitar un escenari de descens de tipus d’interès (clàusula terra) i, paral·lelament, acotar una pujada de tipus fins a un tipus prefixat per la mateixa entitat (clàusula sostre).

Les clàusules terra han estat incorporades pels bancs com una condició a la concessió de crèdits a tipus variable en una pluralitat de contractes de préstec amb garantia hipotecària, fet que constitueix un desequilibri en els drets i obligacions de les parts en perjudici de les persones consumidores al estar redactades de tal manera que el client no es beneficia mai de les baixades dels tipus d’interès. Es calcula que hi poden haver entre dos i tres milions de contractes amb aquesta clàusula.

Tenint en compte que el 9 de maig de 2013, el Tribunal Suprem va fer pública la sentència que declarava nul·les les clàusules terra, moment a partir del qual diverses entitats bancàries van deixar d’aplicar els efectes d’aquesta clàusula, i considerant l’existència del dret a iniciar un procés legal i amb caràcter retroactiu per al retorn de les quantitats pagades, durant el Ple Municipal, equip de govern i oposició han aprovat el següent acord per unanimitat (resum de l’acord adoptat):

  1. Instar el Govern de l’Estat a aprovar un projecte de llei amb l’objectiu que les entitats financeres facin efectiu el compliment de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea de 21 de desembre de 2016.
  2. Instar el Govern de l’Estat i el Govern de la Generalitat de Catalunya que es presentin com a part interessada en el procés i que actuïn en defensa dels interessos de les nombroses persones afectades.
  3. Instar el Govern de l’Estat a que desenvolupi una legislació que asseguri la transparència dels productes bancaris comercialitzats.
  4. Instar el Govern de l’Estat que comuniqui al Banc d’Espanya, la necessitat d’impulsar una campanya de comunicació, per part de les entitats financeres, sobre els drets i els deures de les persones afectades.
  5. Instar el Govern de l’Estat que comuniqui al Banc d’Espanya; a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència i al Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat a realitzar les actuacions d’inspecció, investigació i sanció necessàries sobre l’actuació de les entitats financeres en el cas de les clàusules abusives.
  6. Instar el Govern de la Generalitat a canalitzar les demandes contra les entitats financeres i a reforçar els Serveis destinats a les persones afectades.
  7. Donar suport a totes les iniciatives legislatives i parlamentàries encaminades tant a la denúncia i divulgació de les males pràctiques abans esmentades, com a defensa i demanda de restitució dels drets de les persones afectades.
  8. Instar el Consell Comarcal del Vallès Oriental que proposi el Col·legi d’Advocats de Granollers la signatura d’un acord de col·laboració per a la defensa jurídica d’aquestes persones.
  9. Demanar als ens supramunicipals el suport necessari per reforçar els serveis d’atenció a les persones afectades, per garantir un primer servei d’assessorament professional i gratuït, independentment de la mida o les capacitats del municipi on resideixin.
  10. Traslladar aquests acords a les associacions de consumidors del municipi, a les entitats bancàries del municipi, al Govern de l’Estat, al Govern de la Generalitat, a la Diputació de Barcelona (Lleida, Tarragona, Girona), a la FMC i a l’AMC.

 

L’Ajuntament, mitjançant aquest acord, oferirà serveis gratuïts de primera acollida, informació i assessorament, per garantir un assessorament objectiu i equitatiu en defensa dels drets de les persones afectades per les clàusules terra i sobre els crèdits contractes en base a l’Índex de Referència de Préstecs Hipotecaris (IRPH).

Per a més informació podeu dirigir-vos personalment al Servei d’Atenció a la Ciutadania de l’Ajuntament, trucar-hi per telèfon al 938 467 676, o bé escriure un correu electrònic a (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Arxivat a: Ajuntament
Clàusules terra 2017
Darrera actualització d’aquest contingut: 25/05/2018 a les 14:24h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)