Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

Cinc dones de referència debaten sobre lideratges femenins a les Franqueses

09/03/2016

L’acte per commemorar el Dia de la Dona va comptar amb la participació de la periodista Marta Roqueta, la política Núria de Gispert, la llibretera Fe Fernández, l’activista social Mercè Riera i l’empresària Margarita Arderiu.

Un cafè-tertúlia sobre el lideratge femení amb la participació de cinc dones que tenen un paper destacat dins del seu àmbit d’acció va ser l’acte que l’Ajuntament de les Franqueses va organitzar enguany per commemorar el Dia de la Dona Treballadora. L’activitat, que va tenir lloc ahir dimarts, 8 de març, al vespre a la cafeteria del Centre Cultural de Bellavista, va comptar amb la presència d’una cinquantena de persones, que van poder escoltar i participar en el debat tot berenant, gentilesa de l’organització de l’esdeveniment, el Pla de Barris de Bellavista i l’àrea de Polítiques Socials. 

Després d’unes paraules de benvinguda a càrrec de l’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, el qual va agrair la presència de les ponents, de les quals va dir que “són un exemple de lideratge per la seva feina i la seva emprenedoria, tant per als homes com per a les dones”, la periodista especialitzada en temes de gènere i editora de la revista Zena Marta Roqueta va fer una introducció al debat tot enumerant els reptes que, segons ella, havien de superar les dones per poder accedir a més espais de lideratge. 

Un dels reptes que va anomenar va ser el de l’autoritat simbòlica i va donar com a exemple les poques firmes femenines que hi ha a la secció d’opinió dels diaris. També va dir que tot i que ara hi ha més dones que es dediquen a la política que abans, cal que canviïn el rol que se’ls atorga, ja que, per exemple, la majoria de regidories que porten són d’àrees dedicades al benestar de les persones i no a gestionar patrimoni, com les que dirigeixen els homes. Un altre repte que va identificar va ser el de l’educació, “que ha de fer un gir amb l’objectiu de reforçar la seguretat de les nenes en elles mateixes”. Després de la seva exposició, va donar pas a les convidades. 

La primera a parlar va ser l’expresidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, la qual va dir que va aconseguir estudiar la carrera de Dret malgrat les dificultats que va trobar a casa per poder fer-ho. De Gispert va dir que per arribar on ha arribat en el món de la política va haver de fer molts sacrificis però que tots havien valgut la pena. També va dir que mentre hi hagi bretxa salarial entre homes i dones cal continuar celebrant el Dia de la Dona i que al partit polític en què va militar durant 30 anys va poder estar en llocs de comandament sense cap problema. 

Per la seva part, Fe Fernández, propietària de la llibreria L’Espolsada de Corró d’Avall, va relatar les dificultats que representava per a ella ser emprenedora, autònoma i mare, però que creia que havia aconseguit, amb esforç i renúncies, compaginar-ho tot. També va explicar com des del seu negoci intentava contribuir a fer desaparèixer el masclisme, ja fos exhibint més títols d’escriptores a les prestatgeries de la llibreria o rebutjant els llibres sexistes a la secció infantil. Fernández va relatar com un exemple de la feina que encara queda per fer per aconseguir la igualtat entre homes i dones el fet que les companyes de classe del seu fill se’n riguin d’ell perquè el seu color preferit és el rosa. 

Mercè Riera, ànima del centre d’acolliment El Xiprer, va comentar les dificultats que havia hagut de passar com a mare amb dos dels seus quatre fills, que havien nascut amb greus discapacitats. Igualment va explicar la força que li havia donat a ella i a la seva família la fe catòlica per tirar endavant les seves vides, una fe que la va empènyer també a iniciar El Xiprer fa 19 anys. Sobre els usuaris que té el centre en l’actualitat, Riera va dir que són majoritàriament homes, ja que les dones, durant la crisi, “han estat més valentes i decidides i han lluitat per mantenir tota la família”. 

Per últim, l’empresària Margarita Arderiu, propietària d'Arderiu, va explicar que ella, de jove, havia volgut ser “lliure com un home” i que actuava com ells: es vestia amb pantalons, fumava caliquenyos i conduïa camions. Però una amiga seva li va fer veure que no calia comportar-se com un home per tenir caràcter. Segons Arderiu, per a les dones sempre ha estat molt difícil compaginar la feina amb la família, però creu que les dones s’han de fer valer i aconseguir els seus propòsits malgrat els impediments. I va afegir que és una tasca de les dones fer veure als seus marits que les seves feines són igual d’importants que les d’ells. 

Després d’un parell d’intervencions del públic, el regidor de Polítiques Socials, Ferran Jiménez, va llegir el manifest que portava per títol Feminitzant el món local, que podeu consultar en el document adjunt, lectura que va donar per acabat l’acte.

Arxivat a: Pla de Barris, Polítiques Socials
D'esquerra a dreta, Mercè Riera, Núria de Gispert, Marta Roqueta, Fe Fernández i Margarita Arderiu
L'alcalde de les Franqueses va donar la benvinguda als presents
Van assistir a cafè-tertúlia una cinquantena de persones
L'acte va tenir lloc a la cafeteria del Centre Cultural de Bellavista
El regidor Ferran Jiménez, llegint el manifest del Dia de la Dona

Arxius adjunts

Darrera actualització d’aquest contingut: 09/07/2020 a les 10:27h
Plan Avanza 2

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)