Mida del text Augmentar la mida del text Mida del text normal Reduir la mida del text | Sense estils | Versió mòbils | Mapa Web
ES | EN | FR

L’Ajuntament destina més recursos al foment de l’ocupació i a les polítiques socials

26/02/2016

La regidora del PSC-CP, Érica Reche, renuncia al càrrec.

Els regidors i regidores de les Franqueses van reunir-se ahir al vespre, dijous 25 de febrer, en sessió plenària. Una vegada més, el Ple va estar marcat per les queixes de la Plataforma d’Afectats per les Multes (PAM). A banda de les mocions, van tractar-se tres temes destacats: una modificació de crèdit dels comptes municipals; l’augment de la taxa de l’aigua; i la construcció d’una zona residencial a Corró d’Avall. 

Més partides a Dinamització Econòmica i Polítiques Socials 

Pel que fa a la modificació de crèdit del pressupost municipal, aprovat el mes passat, l’alcalde i regidor d’Hisenda, Francesc Colomé, va informar que aquest canvi és fruit d’un acord entre l’equip de govern (CiU) i els dos regidors d’ERC-AM. La proposta contempla reduir en 80.000 euros la partida de 180.000 euros per a estudis i treballs tècnics i repartir aquesta quantitat entre les tres partides següents: 40.000 euros per al nou programa de creació d’ocupació per a treballadors en atur de llarga durada a les empreses del municipi per un període de 12 mesos; 30.000 euros per a beques menjador; i 10.000 euros per a ajudes als refugiats.

L’alcalde va explicar que aquest canvi es deu a la voluntat de dotar de majors recursos les àrees de Dinamització Econòmica i de Polítiques Socials amb el doble propòsit d’impulsar l’ocupació al municipi i de pal·liar les dificultats econòmiques i socials de les famílies. En relació als 100.000 que queden per a estudis i treballs tècnics, Colomé va especificar quines són les actuacions urbanístiques que es prioritzaran: l’acabament de les obres del Centre Cultural de Corró d’Avall; la conversió de la zona industrial UA21, a Corró d’Avall, en una zona residencial; la millora de la connexió entre Bellavista i Corró d’Avall; i la remodelació del passeig d’Els Til·lers; entre d’altres.

Aquesta proposta va validar-se amb els vots favorables de tot el consistori i l’abstenció del regidor de CpF. Tot i això, verds i socialistes van expressar la seva preocupació per la manca de desenvolupament de les propostes, especialment per la falta d’informació sobre el programa de subvencions a empreses per a la contractació d’aturats. El regidor d’ILFC-E, Àlex Vega, va mostrar-se molt crític pel que fa a les beques menjador i va preguntar per què no s’han concedit beques, des del primer dia, als nens i nenes que compleixen els requisits. El regidor de Polítiques Socials, Ferran Jiménez, va respondre que les beques menjador formen part d’un procés en el qual hi intervenen el Consell Comarcal i la Generalitat i que això alenteix els tràmits però va remarcar que cap infant del municipi es quedarà sense l’àpat per manca recursos. 

Rebuig a l’augment de les tarifes de l’aigua

Sorea va presentar una proposta a l’Ajuntament per augmentar les tarifes pels serveis de distribució i subministrament d’aigua a les Franqueses. La companyia argumenta que tenen pèrdues i que fa tres anys que els preus estan congelats mentre els seus costos s’incrementen. L’equip de govern va portar aquesta proposta al Ple però el punt no va prosperar perquè tota l'oposició va votar-hi en contra. El regidor d’Imaginem, Germán López, va demanar que s’estudiï la possibilitat de municipalitzar el servei o de canviar d’empresa. També va remarcar que darrerament molts usuaris i usuàries han patit fuites en diverses zones del municipi. En el mateix sentit, el regidor d’Esquerra, Àngel Profitós, va criticar la proposta presentada: “el què s’anomena tarifa social només suposa un estalvi de 3,21 euros al mes per família”. Finalment, l’alcalde es va comprometre a crear una comissió per estudiar aquesta qüestió. 

Nova zona residencial a Corró d’Avall 

Entre la carretera de Cànoves, el carrer de Sant Joaquim, el carrer de la Verge de Montserrat i el Carrer de Sant Antoni, hi ha dues parcel·les anomenades UA21 A i UA21 B que tenen la qualificació de sòl industrial. El govern municipal, segons va informar el regidor d’Urbanisme, Jordi Ganduxé, té l’objectiu de transformar aquesta zona en una àrea residencial per evitar que al centre del poble s’hi ubiquin indústries. Per aquest motiu, al Ple es va portar una proposta per tal que d’ara en endavant no s’atorguin més llicències de parcel·lació de terrenys, edificació, reforma, rehabilitació o enderrocament de construccions, instal·lació o ampliació d’activitats o usos concrets en aquest espai. A més, el govern preveu que el carrer de Sant Antoni tingui sortida a la carretera de Cànoves i enllaci amb el carrer de Sant Josep. Aquest punt va validar-se amb tots els vots favorables dels regidors i regidores a excepció de l’abstenció d’ILFC-E. Imaginem va demanar que es tinguin en compte les petites empreses que hi ha ubicades, a més, diversos dels seus regidors van exigir una revisió del Pla General d’Ordenació Urbana per definir quin model de municipi es vol i es deixin de posar “pedaços” quan convé. 

Mocions 

Dins de l’apartat de les mocions, va aprovar-se el text del PSC-CP en relació al dret a vaga, concretament, de solidaritat vers als 300 treballadors i les treballadores que han estat processats per portar a terme accions relacionades amb la convocatòria, organització i participació de vagues. Tot els partits van votar-hi a favor a excepció del PP. 

El regidor de CpF, Francesc Torné, va presentar una moció per instar al govern a desenvolupar el projecte del carril per a vianants i per a bicicletes entre Corró d’Avall i Corró d’Amunt, paral·lel a la carretera de Cànoves, que fa anys va elaborar la Diputació de Barcelona. El regidor dels socialistes, Juan Antonio Marín, després que s’exposés que aquesta obra constaria dos milions i mig d’euros, a banda de les indemnitzacions per les expropiacions dels terrenys, va demanar que es prioritzessin segons les necessitats reals i urgents i les demandes de la ciutadania. L’alcalde va recordar que fa un parell d’anys es va sol·licitar una subvenció al Fons Europeu de Desenvolupament Regional  per unir els cinc pobles de les Franqueses amb un carril de les mateixes característiques i que aquesta va ser rebutjada. Aquesta moció va emportar-se els vots favorables de tot el consistori menys del PSC-CP i ERC-AM, que van abstenir-se. 

Esquerra va portar dues mocions que van passar-se per unanimitat. D’una banda, es treballarà per crear un camí escolar reservat a vinents i bicicletes en el tram del camí de Can Mariano que va des de l’Escola Camins fins a l’avinguda de la Sagrera; per establir un sol sentit de la circulació per als vehicles, a excepció dels agrícoles; i per dotar de mobiliari urbà l’esplanada que hi ha entre el centre educatiu i el cementiri i les Dependències de la Policia Local de manera que es formi una zona d’esbarjo i un espai on berenar per als infants que surten de l’escola. El regidor d’Obres i Serveis, Moisés Torres, va explicar que els tècnics ja fa uns dies que treballen amb aquesta qüestió i que s’informarà i es tindrà en compte la direcció i l’AMPA de l’Escola Camins. D’altra banda, també s’estudiarà la possibilitat d’habilitar un pas inferior per creuar les vies del tren a l’estació de Corró d’Avall. El regidor del PP, Javier Álvarez, va coincidir que aquesta obra facilitarà la mobilitat dels ciutadans que podran gaudir de les zones verdes i dels equipaments que queden a l’altra banda de la via. 

Altres informacions 

Al Ple van donar-se altres informacions rellevants. De fet, la sessió va iniciar-se amb la renúncia del càrrec de la regidora del grup polític municipal Partit dels Socialistes de Catalunya-Candidatura de Progrés (PSC-CP), Érica Reche. Segons va informar-se, la dimissió es deu a motius personals. 

L’alcalde i regidor de Règim Intern, Francesc Colomé, va anunciar que properament es crearà una comissió on hi participaran tots els grups que conformen el consistori per modificar i actualitzar el Reglament Orgànic Municipal (ROM) -el document pel qual es regula l’organització i el funcionament de l’Ajuntament. Aquesta comissió estarà encapçalada per l’exsecretari, Josep Maria Amorós. 

Arxivat a: Ajuntament, Hisenda, Obres i Serveis, Urbanisme i Activitats

Arxius adjunts

Darrera actualització d’aquest contingut: 18/04/2024 a les 14:20h
Plan Avanza 2 Reconeixement Administració Oberta Posició Top10

Col·labora:

Diputació de Barcelona

© Ajuntament de les Franqueses del Vallès

Ctra. de Ribes, 2 - 08520 Les Franqueses del Vallès

Tel. 938 467 676 - Fax 938 467 767

(Necessites javascript per veure aquest correu-e)